marți, 18 martie 2008

Sa acordam atentia cuvenita ... sanilor

editat la 05/06/2002

Toate femeile trebuie sa-si examineze lunar sanii si sa observe la timp orice modificare a aspectului lor, aparitia unor umflaturi sau a unor noduli.


Prin examinarea sanilor in mod regulat, femeia va putea depista la timp orice abatere de la un aspect normal si obisnuit al sanilor, instiintind imediat si medicul.

Controlul sanilor se poate face in timpul unui dus, urmind urmatoarele etape:
  • Verificarea se va face la aproximativ o saptamina dupa terminarea ciclului,
  • Examinarea se va face prin palparea atenta cu ajutorul degetelor. Mina stinga se misca in jurul sinului drept, palpindu-l cu atentie peste tot, inclusiv axial (sub brat), in timp ce mina dreapta este ridicata,
  • In acelasi mod se examineaza si sinul sting,
  • Examinarea sanilor in oglinda pentru depistarea unor eventuale pete sau a modificarii aspectului lor.
Depistarea unor umflaturi, noduli sau a altor modificari vor fi aduse imediat la cunostinta medicului. Multe umflaturi sau noduli nu sint de natura canceroasa, dar numai prin analiza ulterioara aceasta se poate stii cu siguranta. Cancerul mamar se poate trata cu succes daca este depistat la timp. Este bine ca tinerele sa inceapa sa-si examineze sanii o data cu aparitia primei menstruatii.

De asemenea, examinarea sanilor se va face si pe perioada sarcinii si a alaptarii, chiar daca sanii sint mari, umflati sau curg. Este foarte usor sa pierzi din vedere pe durata sarcinii, aparitia unor noduli sau a altor semne ale cancerului mamar. Pe perioada sarcinii, numarul canalelor galactofore (prin care vine laptele) creste, iar tesutul adipos se ingroasa. Sanii devin tari si chiar durerosi la atingere. Colostrul - lichidul cu care nou-nascutul este hranit in primele zile dupa nastere si inainte de "furia laptelui" - este produs si poate incepe sa curga incepind chiar cu cea de a 20 saptamina de sarcina. Cancerul mamar pe perioada sarcinii poate fi foarte agresiv. De aceea, in cazul aparitiei unui nodul sau a unei umflaturi, anuntati imediat medicul. O analiza cu ultrasunete va fi facuta in locul mamografiei pentru a preveni expunerea fatului la radiatii. Pe timpul alaptatului, examinarea sanilor se va face dupa supt, cind sanii sunt moi. Mamografiile se pot face pe perioada alaptarii fara sa aiba efecte secundare asupra copilului.

Recomandarile pe care American Cancer Society le face pentru depistarea la timp a cancerului mamar sint:

Pentru femeile cu virsta intre 20 si 39 de ani:
  • La fiecare 3 ani examinarea medicala a sanilor,
  • Examinarea personala a sanilor in fiecare luna.
Pentru femeile de peste 40 de ani:
  • Efectuarea mamografiei in fiecare an,
  • In fiecare an examinarea medicala a sanilor,
  • Examinarea personala a sanilor in fiecare luna.

Niciun comentariu: