Hrana si apa sint vitale si fara ele este imposibil sa supravietuim. Dar si somnul in mod regulat este foarte important. Deasemenea trebuie sa ne simtim bine in propriul trup si sa-i intelegem rolul pe care il are. Copii, chiar si bebelusii, se pot simtii stresati sau nervosi cind este vorba despre intelegerea acestor nevoi fizice. Parintii insa ii pot ajuta prevenind aceste temeri.
Multi dintre noi stiu ca mentinerea copilului curat si bine hranit este importanta. Dar la fel de important este sa-i lasam pe micuti sa-si descopere trupul si sexualitatea. Chiar daca sintem sau nu ingrijorati in aceasta privinta, noi, parintii, dam copiilor un sens al propriei lor existente, sexualitati si a unui trup unic. Noi ii facem sa se simta in siguranta sau nesiguranta prin:
- modul in care ii tinem in brate si ii atingem,
- modul in care ii hranim, ii spalam, si ii schimbam de scutece,
- tonul vocii pe care il folosim,
- modul in care ii facem sa se simta comfortabil cu propriile trupurii si emotii.
Trebuie sa permitem copiilor sa se cunoasca, iubeasca si sa aiba grija de ei insisi. Este absolut normal pentru bebelusi sa-si exploreze propriul corp. Ei sint capabili sa invete repede atingindu-si trupurile, in special organele sexuale, simtindu-se bine. Bebelusii si copii pina la 3 ani trebuie lasati sa se bucure de aceste descoperiri. Daca noi tipam la ei sau ii lovim peste miini, ei vor continua sa exploreze oricum, dar se vor simti vinovati pentru asta. Asemenea dezaprobare va avea un impact puternic si ii va face sa se rusineze de propiul trup si sexualitate. Deasemenea, peste citiva ani, aceeasi dezaprobare ii va tine pe copii la departare de parintii, exact in momentul cind vor avea nevoie de un ghid despre sex si comportament sexual.
Este la fel de important sa-i lasam pe copii sa inteleaga ca zgomotele intestinelor (chioraitul matelor) si urinarea sint normale si sanatoase. Ii putem ajuta prin antrenamentul la olita, dar numai in momentul in care copiii sint pregatiti fizic si emotional pentru asta. Acest antrenament si invatarea unei bune igiene personale vor fi experiente pozitive pentru copii si ii vor ajuta sa se bucure si sa aiba grija de ei insisi pentru toata viata.
Un bun parinte are urmatoarele prioritati in cresterea copilului:
- sa ofere o hrana sanatoasa,
- sa ofere copilului un program de somn regulat,
- sa mentina copilul curat,
- sa tina sub urmarire stricta toate vaccinarile necesare,
- sa fie sigur de o asistenta medicala buna pentru copil,
- sa linisteasca copilul cind acesta este agitat, nervos, sau plinge,
- sa accepte ca si copilul este o fiinta cu propria sexualitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu