duminică, 16 martie 2008

Antrenamentul la olita. Cind si Cum se poate face?

editat la 04/14/2003

Mai mult decit orice alt aspect al dezvoltarii musculare din frageda pruncie, controlul asupra vezicii urinare si a evacuarii intestinale intereseaza cel mai mult pe parinti. La prima incercare facuta cind Alex avea 9 luni, ca prin "minune" am avut si prima reusita la olita. A urmat si a 2-a, dar la 3-a incercare, bucuria mea s-a spulberat. La 15 luni am reincercat asezarea pe olita a lui Alex, moment ce a durat circa 2-3 secunde; la acea virsta Alex era total absorbit de ideea de a merge si a explora in acel moment, in nici un caz de a sta intr-un singur loc, asteptind ca ceva sa se intimple. Reluarea antrenamentului la olita dupa 2 ani si 1/2 a avut succes insa, si in maxim o luna Alex a reusit nu numai sa ceara singur olita, dar chiar sa scape de scutec pe timpul noptii.

Doua sau trei generatii in urma, mamele incepeau antrenamentul la olita din fasa practic. Totusi, succesul si invatarea la olita la aceste virste fragede (mai putin de 9 luni uneori) nu au avut insa, in majoritatea cazurilor, efectul scontat. Se reusea pur si simplu colectarea la timp a urinei sau a fecalelor, intr-un moment bine ce putea fi anticipat mai mult sau mai putin.

Antrenamentul la olita este bine sa fie inceput la sfirsitul celui de-al dolea an de viata, sau chiar la inceputul celui de al treilea. Intre 1 si 2 ani, odata cu maturizarea creierului, copiii devin atenti la senzatia unei vezici urinare pline si simt nevoia de a urina. Daca pina la 1 an, vezica urinara putea retine mai putin de 50 ml, deci urinare frecventa, capacitatea ei creste in jurul virstei de 2 ani, permitind urinarea la intervale mai mari de timp.Pe parcursul maturizarii, copilul isi dezvolta abilitatea de a-si controla muschi externi ai sfincterelor in mod voluntar, putind amina evacuarea urinii sau a fecalelor pina are olita la indemina, chiar daca vezica urinara si rectul sint pline.!!! Desi uneori intirzierea evacuarii intestinale este binevenita, repetarea sau abtinerea pe timp prea indelungat poate duce la probleme de constipatie, intinderea si subtierea muschilor, chiar evacuarea neasteptata. Din momentul in care copiii recunosc ca momentul defecarii este iminent, majoritatea problemelor cu murdarirea scutecelor dispar pe timpul noptii. Controlul asupra vezicii urinare pe durata zilei este etapa a doua, iar cel al evacuarii intestinale pe durata zilei urmatorul, ultimul raminind controlul vezicii urinare pe durata noptii.

Cercetarile au confirmat ca parintii care au inceput antrenamentul la olita in jurul virstei de 2 ani, au reusit sa-l termine cu succes in maxim 4 luni. Cu cit acest proces va fi inceput mai devreme cu atit va dura mai mult. Presiunea morala exercitata la acest capitol poate insa afecta psihicul unui copil, si acest lucru trebuie sa fie evitat.

Invatarea copilului la olita poate incepe cind:

  • acesta are scaune la momente predictibile pe parcursul zilei;
  • arata prin semne, grimase, sau anumite posturi ca este gata sa-si ude sau murdareasca scutecul;
  • se plinge sau se simte incomfortabil cind are scutecul ud sau murdar;
  • incepe sa traga in jos si in sus de pantaloni;
  • intreaba de olita;
  • vrea sa poarte chilotei;
  • vrea sa va faca o bucurie si poate urma instructiuni simple;
  • se mentine uscat mare parte a zilei;
  • vrea sa se spele pe miini si ii place sa stea curat.

Etapele antrenamentului la olita

Cind aveti deja la indemina olita, nu o puneti in baie, ci in camera copilului mai intii, sau in camera in care se joaca, astfel incit sa se obisnuiasca cu ea fara a se simti presat sa faca acest lucru. Apoi incercati sa urmati aceste etape:

  • Incurajati copilul sa stea pe olita mai intii imbracat sa vada cum se simte.
  • Dupa citeva zile sau saptamini, cind copilul pare sa accepte ideea, sugerati-i sa se aseze pe olita fara pantalon si scutec, dar nu asteptati ca el sa faca ceva imediat.
  • Pentru baieti va fi mai usor sa accepte sa stea pe olita sa urineze, dupa ce-l asigurati ca va putea face din picioare cind va fi mai mare.
  • Fiti atenti la semnele indicate de copil si intrebati-l daca doreste sa foloseasca olita. Daca refuza, nu-l fortati. Daca insa accepta sa foloseasca olita, fiti rabdatori. Incercati sa cititi o carte ca sa treaca timpul si sa se simta relaxat. Poate trece ceva timp pina copilul va urina sau defeca, dar va fi fericit cind va reusi acest lucru. Aratati-i ca sinteti la fel de fericiti de reusita lui.
  • Daca copilul paraseste olita fara sa fi facut ceva in ea, nu va aratati dezamagiti. Nu spuneti decit: Vom incerca data viitoare.
  • Daca copilul refuza sa stea pe olita mai mult de citeva secunde, incercati sa-l convingeti sa ramina pe ea oferindu-i o jucarioara, sau lasati-l sa rontaie un fruct sau un biscuit. Dar daca refuza nu incercati sa-l fortati.
  • Sarbatoriti fiecare reusita, dar nu prea mult, pentru a nu-l face pe copil sa se simta presat.
  • Nu uitati sa luati olita in calatorii - la bunici, sau in vacante, de exemplu.

Cit va dura acest antrenament la olita?

Depinde de copil; pentru unii dureaza citeva saptamini, pentru alti poate chiar un an sau mai mult. Studiile au aratat ca 22% dintre copii sint fara scutec pina la 2 ani si 1/2, 60% pina la 3 ani, 88% pina la 3 ani si 1/2. In general fetitele invata mai usor decit baietii, iar fratii mai mici mai repede decit cei mari. Desi copilul pare sa utilizeze in mod regulat olita, e posibil ca mentinerea scutecului sa fie inca necesara, mai ales pe timpul noptii.

Pina la virsta de 4 ani copiii pot folosi singuri olita pe durata zilei si noaptea pot sa nu mai simta nevoia de a urina. Dupa ce copilul invata sa foloseasca in mod regulat olita, trebuie sa faca tranzitia la toaleta mare, astfel incit sa poate folosi singur toaleta de la gradinita / scoala. In general copiii trec usor la toaleta mare, fara probleme si fara rugaminti prea multe din partea parintilor. Pentru a facilita asezarea la toaleta, puneti un scaunel in dreptul ei. Unii copiii sint speriati de statul pe toaleta mare, pentru ca deschiderea ei este prea mare si le este frica sa nu cada. In acest caz cumparati un capac de toaleta pentru copii, ce se poate fixa pe cel obisnuit. !!! Nu uitati sa-l laudati de cite ori reuseste sa foloseasca toaleta.

Cind folosirea olitei / toaletei esueaza

Copiii intre 3-5 ani isi mai uda uneori pantalonii daca apar schimbari in viata lor, cum sint mersul la gradinita, sau aparitia unui frate / sora. Dar chiar si fara stres, multi copii la aceasta virsta isi uda pantalonii daca tin prea mult urina. Aceasta se intimpla de multe ori cind sint implicati prea mult intr-un joc si nu au timp sa mearga la baie. Parintii pot ajuta amintind copilului sa mearga la baie in mod regulat, inainte de a pleca de acasa, dupa masa, sau inainte de culcare. Unii copii au accidente la gradinita deoarece sint prea timizi sa se adreseze educatorilor cind au nevoie la baie. Pentru a va ajuta copilul, pretindeti ca sinteti educatorul si invatati-l ce cuvinte sa foloseasca pentru a cere permisiunea de a merge la baie.

!!! Este normal ca un copil de 3-4 ani sa ude inca patul noaptea. Daca insa problemele persista in mod regulat dupa 5 ani, consultati medicul, ca acesta sa verifice daca sint, sau nu, probleme medicale. In majoritatea cazurilor maturizarea controlului asupra sfincterelor este mai lenta decit in cazul altor copii.

Bibliografie:
Infants, Children and Adolescents
- L.E. Berk;
The 3 a.m. Handbook. The most commonly asked questions about your child's health - W. Feldman;
The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston.

Niciun comentariu: