duminică, 20 ianuarie 2008

Cand este timpul sa introducem solidele in alimentatia unui bebelus?

editat la 08/24/2003

Copiii vor trece prin mai multe etape de alimentatie pe durata vietii, si la fel ca schimbarile de comportament din timpul pubertatii, la fel de neprevazute vor fi si cele prin care copiii vor trece cu obiceiurile alimentare.


Iar primele schimbari de acest gen vor apare inca din primul an de viata. Acestea ii pun la incercare pe parinti deoarece uneori par sa fie dramatice. Intr-o zi bebelusul mananca tot, incat ajungi sa te intrebi daca i-ai oferit suficient, iar in ziua urmatoare refuza orice aliment. Aveti insa incredere in copii (chiar daca sunt mici inca), ei stiu cat au nevoie sa manance, nu se vor infometa singuri. Daca indeparteaza biberonul sau lingurita inseamna ca au mancat suficient. Daca insa nu s-au saturat vor cere singuri supliment de hrana. Atata timp cat parintii ofera hrana sanatoasa, copiilor li se poate permite sa manance oricat de mult isi doresc. Se vor opri singuri cand s-au saturat (sau cand mincarea se va termina, depinde in ce ordine).

Fiecare copil este unic, creste in propriul stil, diferit de ceilalti, de aceea e posibil ca el sa nu se potriveasca nici unui grafic de alimentatie pe care l-ati citit. Schimbarile in obiceiurile alimentare nu includ doar cantitatea pe care copilul doreste sa o manance, dar si timpul in care face acest lucru. Asa ca sa nu va surprinda daca la un moment dat bebelusul refuza sa manance, iar 30 de minute mai tarziu plange de foame.

Diversificarea alimentatiei se poate incepe intre 4 si 6 luni si in functie de recomandarile medicului daca:
  • Greutatea de la nastere s-a dublat.
  • Daca bebelusul a incetat sa mai ia in greutate.
  • Daca bebelusul ia prea mult in greutate. Formula este bogata in calorii si aceasta poate duce uneori la greutate in exces.
  • Daca bebelusul cere mai des de mancare (mai mult de 1 L de lapte/zi) si nu pare satul.
  • Daca bebelusul este interesat de mancarea din farfuria adultilor.
Medicul poate recomanda amanarea diversificarii daca bebelusul ia normal in greutate sau exista alergii in familie. !!! Diversificarea inceputa prea devreme poate duce la alergii alimentare mai tarziu.

Cand bebelusul da semne ca este pregatit pentru solide, incepeti treptat si incercati sa urmati aceste etape:
  1. Alegeti timpul potrivit cand incepeti diversificarea. Nu optati pentru momentul in care copilul este foarte infometat. Oferiti-i putin san sau biberon - astfel incat bebelusul sa stie ca nu aveti de gand sa-l infometati - si incercati cu cateva lingurite din noul aliment.
  2. Alegeti un loc bun in care copilul poate sta comod. Aceasta include fie un scaunel inclinat ca cel de masina, fie in brate, fie pe canapea sau fotoliu, rezemat la spate cu o perna. Nu-l lasati culcat la orizontala cand il hraniti, doar va scuipa si se va ineca. Cind poate sta bine in fundulet il puteti muta in scaunelul de masa.
  3. Incepeti cu alimente usoare. Acestea pot fi cerealele de orez, imbogatite in fier, care sunt cel mai usor de digerat si care pot fi oferite de doua ori pe zi: dimineata si seara. Cerealele vor avea consistenta cat mai lichida la inceput, pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cum sa miste mancarea in gura si cum sa o inghita. Cand inghitirea se face din ce in ce mai usor si bebelusul accepta mai des lingurita inseamna ca cerealele pot fi ingrosate. !!! Nu puneti cerealele in biberon. Copilul stie deja cum sa bea, acum invata sa manance cereale.
  4. Incepeti diversificarea incet. Bebelusul va crede probabil ca v-ati "pierdut mintile" cand veti incepe diversificarea, dar va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu toata mancarea vine in stare lichida. Luati o cantitate mica in lingurita, introduceti-o in gura bebelusului si apoi uitati-va cum se stramba si eventual scuipa tot afara. Stergeti-i gurita si incercati din nou. Nu renuntati cand vedeti ca bebelusul scuipa noul aliment sau il refuza intorcand capul. Daca scuipa nu inseamana neaparat ca nu-i place, este mai mult o reactie la ceva nou in gura. Daca insa continuati sa-i dati si el nu inceteaza sa se strambe si sa scuipe, probabil ca noul aliment nu-i place. !!! Incercati cu un aliment nou de cel putin 8 ori inainte de a-l elimina sau amana din alimentatia bebeluslui (cele la care apare reactie alergica trebuiesc eliminate).
  5. Introducerea altor alimente se poate face dupa ce bebelusul intelege ce inseamna a manca (ceea ce presupune ca aceeasi cantitate mica din lingurita o puteti introduce in gura fara probleme din maxim doua incercari) si nu are nici un fel de reactie alergica la cereale. Se pot introduce treptat legume si fructe, incepand cu legumele pentru prima luna. Daca se incepe cu fructele mai intai, copilul poate sa refuze legumele, care nu sunt la fel de dulci si gustoase si atunci diversificarea poate fi ingreunata.
!!! Introduceti alimentele noi (incluzand cerealele) cate una pe saptamana. In acest mod ii oferiti bebeluslui timp sa reactioneze la unul dintre alimente daca este cazul si veti stii pe care sa-l amanati sau evitati daca da vreo reactie alergica.

Pentru ca momentele de masa sa fie cat mai usoare si pentru a evita greseli in alimentatie incercati sa:
  • Folositi o lingurita speciala pentru bebelusi, acoperita eventual cu cauciuc. Oferind mancare atit cat permite lingurita, potrivita pe gurita bebeluslui, veti avea mai putina mancare scuipata. Cauciucul previne ranirea gingiilor in timpul hranirii.
  • Curatati merele, perele sau prunele de coaja; aceasta pot duce la inecare.
  • Oferiti sucuri de fructe preparate in casa sau din cele special destinate bebelusilor, iar daca acestea sunt prea dulci diluati-le cu apa. !Atentie sa fie pasteurizate sau proaspat preparate, pentru a evita infectarea de genul E. coli.
  • Uitati-va la ce contin alimentele pentru bebelusi, unii comercianti adauga zahar sau sare. Acestea ar trebui evitate in primul an de viata.
  • Nu oferiti miere sub 1 an. Mierea poate contine bacterii care pot dauna sistemului digestiv insuficient dezvoltat la bebelusi si poate duge la botulism. !Atentie la unele iaurturi, unele au adaugata mierea ca indulcitor.
  • Fiti atenti cand folositi cuptorul cu microunde pentru a incalzi mancarea. Intotdeauna amestecati in mancare dupa ce ati incalzit-o si gustati-o inainte de a i-o oferi bebelusului.
  • Evitati pe cat posibil sarea si zaharul. Bebelusul trebuie sa testeze gustul noilor alimente, deci nu are nevoie de aceste adaosuri deocamdata.

Surse:
"Parenting for Dummies", S. H. Gookin & D. Gookin;
"Cum imi cresc copilul", L. Pernoud;
resurse Internet

Niciun comentariu: