duminică, 20 ianuarie 2008

Pericolele casei si cum sa-i ferim pe copii de ele

editat la 05/08/2003

Oricit ar fi de mic, bebelusul trebuie ferit de pericole, multe dintre ele invizibile adultilor, dar omniprezente. Fie ca este nou-nascut, sau abia a invatat sa apuce un obiect, sa se rostogoleasca, sau sa mearga de-a-busilea sau in picioare, citeva masuri de siguranta sint vitale pentru a le lua in considerare.

O casa lipsita de pericole pentru bebelusi si copii implica 3 masuri principale de siguranta:

  • Supravegherea - cea mai importanta; un adult responsabil trebuie sa fie mereu in preajma unui copil;
  • Indepartarea obiectelor si substantelor periculoase - obiecte taioase, pesticide, medicamente, etc.;
  • Obiecte de protectie - capace de siguranta pentru prize, zavoare (incuietori speciale de plastic sau metal) pentru dulapuri si sertare, gardut de protectie. !!!Primele doua masuri ramin insa cele mai importante.

Pericolele ce trebuie evitate pina la 4 luni

Posibil pericol

Masuri de prevenire

Arsuri

Evitati consumarea cafelei, supei, sau a oricarui lichid fierbinte in timp ce tineti in brate bebelusul. Intotdeauna testati temperatura laptelui din biberon, sau a apei pentru baita (cu cotul, sau incheietura miinii) inainte de a intra in contact cu copilul. Nu permiteti niciodata ca cineva sa fumeze in apropierea copilului. Culcati copilul in pijamale greu inflamabile.

Foc

Montati detectoare de fum si testati-le bateriile lunar. Reduceti riscul de foc prin interzicerea fumatului in pat. Eliminati cablurile electrice deteriorate, nu supraincarcati prizele sau prelungitoarele electrice, evitati sa acoperiti resoul electric.

Frati mai mari

Copiii mai mari nu trebuie lasati singuri cu un bebelus. Riscul ca cel mare sa-i faca intentionat rau bebelusului este scazut (desi posibilitatea exista intotdeauna), dar in mod accidental cel mare il poate rani, incercind sa-l ridice din patut, sa-l imbratiseze, sau sa-l tina in brate.

Animale

Nu lasati ciinele sau pisica in aceeasi camera cu bebelusul, mai ales daca un adult nu este prezent; indiferent cit de bine dresat este sau nu.

Caderi

Niciodata nu lasati bebelusul nesupravegheat pe masa de schimbat, canapea, pat sau orice alta suprafata aflata la o anumita distanta de podea, cu exceptia celor destinate bebelusilor: patut cu grilaj, tarc, sau cosulet. Intotdeauna cind bebelusul este in patut, tineti grilajele ridicate. Fiti foarte atenti cind urcati scarile cu un bebelus in brate.

Inecare

Nu lasati nici o clipa bebelusul nesupravegheat la baita. Nu raspundeti la usa, sau la telefon. Faceti baita intr-o cadita pe masura, in care sa nu alunece sub apa.

Sufocare

Jucariile foarte mici, ale fratilor mai mari, tineti-le departe de patutul bebelusului. Jucariile pentru bebelusi nu trebuie sa treaca printr-un cerc cu diametru de 5 cm. Nu agatati suzete, sau lantisoare la gitul copilului. Nu agatati jucarii, sau alte obiecte cu fire mai lungi de 30 cm de patutul copilului.

Scuturare (zgiltiire)

Nu scuturati (zgiltiiti) copilul. Scuturarea puternica poate produce injurii ale creierului, sau maduvei spinarii uneori cu urmari fatale.

Nu asteptati pina copilul va incepe sa mearga de-a busilea ca sa acoperiti prizele, sau sa mentineti inchise bine sertarele de la bucatarie. Indepartarea pericolelor la care poate fi expus un copil nu se face doar prin acoperirea prizelor, sau blocarea sertarelor, atentia trebuie acordata si accesoriilor la mobila, colturilor ascutite ale masutelor de cafea, oglinzi, veioze, fete de masa, orice poate face curios un copil.

Masuri de siguranta ce pot fi luate:

  • Scarile: Montati o bariera / portita la capatul de sus si la cel de jos al scarilor (mai ales daca aveti scara interioara) pentru a preveni cazaturile. Folositi bariere / portite care se fixeaza de perete, cele care sint demontabile nu sint la fel de sigure, copilul putind sa cada cu tot cu ele. Alegeti o portita care are marginile drepte si plasa rigida.
  • Balustrade: Impiedicati caderea copilului printre gradelele prea distantate la balustrade, acoperind spatiu cu material acrilic, din plastic, sau din plasa rigida. Acestea se pot gasi in general in toate raionele cu produse destinate protectiei si sigurantei.
  • Cabluri electrice si prize: Cablurile electrice de la televizor, radio, sau alte obiecte electrocasnice acoperiti-le cu banda electroizolanta si tineti-le in spatele aparatelor, mobilelor, sau suspendate. Acoperiti cu capacele de plastic speciale prizele nefolosite.
  • Dulapuri / vitrine inchise: Instalati zavoare (se gasesc unele speciale, de plastic sau metal), sau lacate la dulapurile aflate la nivelul copilului, ca acesta sa nu le poata deschide usile. Principalul scop este impiedicarea copilului sa ajunga la obiectele din interior, dar un altul este si acela de a evita prinderea degetelor acestuia in usi. Depozitati solutiile de curatat, detergentii sau altele la fel de periculoase pe rafturi cit mai inalte si in afara razei vizuale a copilului.
  • Usi: Montati incuietori, sau lanturi de siguranta la nivelul unui adult, sau atasati sigurante la clante, pentru a le face inaccesibile copiilor. In cazul usilor ce le doriti mereu deschise, puneti opritori jos, daca se trintesc sa nu prinda cumva mina copilului in dreptul balamalelor.
  • Calorifere: Acoperiti-le cu lemn, sau materiale de protectie pentru a preveni arderea copilului (pielea lui este mai sensibila decit cea a adultului).
  • Sobe cu lemne sau gaze / seminee: Inconjurati-le cu un grilaj special de protectie care se poate incuia. Daca acestea sint postate pe o suprafata mai inalta de caramizi, sau alt material rigid, captusiti-le pe margine ca sa evitati loviturile foarte puternice daca copilul se va lovi de ele. Verificati periodic sobele / semineele si la fel cosurile aferente pentru a elimina riscul blocarii lor, sau fisurarii lor care ar duce la eliberarea monoxidului de carbon in incaperea locuita. Pastrati chibriturile si brichetele in afara razei vizuale a copilului. Pe cit posibil, incercati sa nu folositi lemne in sobe / seminee cind copilul este prea mic sa inteleaga pericolul.
  • Ferestre: Plasele de la geamuri nu sint suficient de rezistente ca sa sustina un copil daca acesta s-a sprijini de ele. Folositi opritori la ferestre care sa nu le permita deschiderea mai mult de 8-9 cm. In plus, mutati canapelele, scaunele, mesele, sau orice alt obiect de mobilier aflat in dreptul unei ferestre pentru a descuraja copilul sa se urce pe ele.
  • Jaluzele / perdele: Taiati sau faceti cit mai scurte firele cu care se string pentru a preveni strangularea. O parte din jaluzelele foarte vechi contin plumb, deci este recomandabil sa le faceti o verificare ca sa depistati daca contin sau nu acest metal toxic (in unele magazine exista truse speciale cu care se poate face acest lucru). Evitati pe cit posibil ca cel putin in camera copilului sa nu aveti galerii grele, sau perdele prea lungi de care pot trage.
  • Plantele de interior: Pastrati-le in afara razei vizuale a copilului. Unele plante precum filodendronul, sau bulbii narciselor sint otravitoare. Dar exista si alte pericole in cazul acestor plante: ghivecele mari care pot cade peste copil, sau acesta poate minca pamint murdar.
  • Mese: Nu le acoperiti cu fete de masa. Copilul se simte tentat sa traga de ele, existind pericolul ca peste el sa se rastoarne vesela, pahare, tacimuri ascutite si taioase, sau alte lucruri periculoase.
  • Rafturi de carti: Prindeti-le de perete, pentru a evita caderea lor peste copil, daca acesta va incerca sa se catare pe ele. Asezati cartile cit mai inghesuite in rafturi pentru a-l impiedica pe copil sa traga usor de ele.
  • Posete / genti: Pastrati-le si pe cele proprii, dar si pe cele ale musafirilor in afara razei vizuale a copilului.
  • Masutele de cafea: Un numar mare de accidente in casa se datoreaza loviturilor de aceste masute. Pentru a reduce acest risc acoperiti colturile si marginile acestora cu colturi speciale de plastic, sau captusiti-le.
  • Bucataria: Puneti zavoare la sertarele ce contin cutite, furculite sau alte obiecte taioase. Daca copilul incearca sa ajunga la plita electrica sau cu gaze, sau la butoanele de pornire, instalati un ecran de protectie in fata lor, sau montati peste butoane capace de blocare. Cind gatiti rasuciti cozile cratitelor in partea opusa celei din care copilul poate ajunge sa traga de ele, si sa se arda cu lichide fierbinti. Pastrati obiecte electrocasnice de genul prajitorului de piine, sau masina de tocat electrica in afara razei vizuale a copilului, mentineti blocat cuptorul cu microunde si nu-l lasati pe copil sa stea linga el cind este folosit.
  • Lada de jucarii: Daca aveti o lada veche pentru jucarii cu capac greu, indepartati-l - copilul poate suferi traumatisme puternice daca acesta ii vine peste cap.
  • Prin casa: Instalati detectoare de fum la fiecare nivel al casei, cit mai aproape de camerele de dormit si verificati-le lunar bateriile. Instalati detectoare pentru monoxid de carbon. Pentru a preveni acumularea de monoxid de carbon verificati ca obiecte de genul: sobe cu gaze, petrol sau lemne sa functioneze corect si sa fie verificate periodic.
  • Baloane si pungi de plastic: Bebelusii, sau copiii mai mici de 3 ani se pot sufoca cu baloane, sau pungi de plastic. Pastrati-le cit mai departe de ei, chiar daca sint umflate sau nu.
  • Baia: Pastrati uscatorul de par, ondulatorul electric, masinile de ras electriice, sau alte dispozitive electrice scoase din priza, cind nu sint folosite. Cind puneti la racit ondulatorul de par, mentine-ti-l departe de copil. Pastrati medicamente si vitamine in dulapioare la care copilul nu poate ajunge. Pentru a preveni alunecarile in cada folositi covoroase de cauciuc cu ventuze, si nu uitati sa inlocuiti priza stricata din baie.
  • Medicametele: Pastrati-le in containere speciale (in US acestea vin direct ambalate in cutiute child-resistant top), greu de desfacut, securizate si in dulapioare cu usi securizate, sau incuiate. Evitati sa luati medicamente in fata copilului, va incerca sa va imite cu prima ocazie.
  • Apa calda: Pentru a preveni oparirea, aduceti termostatul la 48-49°C (120°F) - pielea copilului este mai sensibila decit a adultului.
  • Cada / piscina / galeti cu apa: Pentru a preveni inecarea, niciodata nu lasati un copil nesupravegheat in cada, sau aproape de apa. Tineti copilul departe de apa din toaleta, galetile cu apa, sau piscina. !!!Un copil se poate ineca si in apa adinca doar de 15 cm.
  • Arme de foc: In US armele de foc reprezinta una din cauzele principale ale mortii accidentale a copiilor. Cea mai buna metoda de prevenire este sa nu aveti in posesie o arma de foc. Daca insa aveti asa ceva, pastrati-o descarcata, intr-un loc inchis, de negasit pentru copil. Munitia pastrati-o inchisa, intr-un loc separat.
  • Dormitoare: Pastrati inele, cercei, sau alte bijuterii mici cu care bebelusii se pot ineca, dar si forfecutele, clestisori de unghii, sau alte obiecte ascutite cit mai departe de copil. Incuiati produsele cosmetice si alte obiecte personale, sau pastati-le in containere cu siguranta, greu accesibile copiilor.
  • Camera de spalat rufe (laundry room): Pastrati detergentii si solutiile de curatat pe rafturi cit mai inalte. Pastrati usile masinei de spalat, sau uscatorului inchise pentru a impiedica strecurarea copilului inauntru si blocarea usii dupa el.
  • Magazie de unelte: Desi de multe ori se afla in afara casei, pastrati solventii, vopselurile si uneltele pe rafturi inaccesibile copilului, sau cit mai departe de raza lui vizuala.
  • Garaj: Daca aveti la el o usa electrica, asigurati-va ca aceasta se opreste cind loveste un obiect, sau revine la pozitia initiala. Plasati o rola de hirtie sub usa pentru a o testa. Nu lasati copiii sa se joace in garaj. Daca aveti grebla, lopata, masina de tuns iarba, sau ceva asemanator, pastrati-le in afara razei vizuale a copilului. Tineti-i pe copii departe de pesticide, ingrasaminte, antigel, benzina, sau alte substante toxice.
  • Frigidere: Usa unui frigider vechi trebuie indepartata, sau inchizatoarea ei desfacuta pentru a impiedica blocarea accidentala a unui copil in interior. Majoritatea frigiderelor din anii '50-'60 nu se pot deschide decit dinafara, si multe dintre ele sint inca pastrate in pivinita, garaj, sau in curte. Acestea constituie pericole majore pentru copii si este bine sa le aruncati la gunoi - dar numai dupa ce indepartati usa acestuia, pentru evitarea altor accidente ce pot implica copii.
  • Aparatura sport: Nu exersati daca copilul umbla liber prin camera, puneti-l in tarc, sau in alt loc sigur. Copilul isi poate prinde degetele in lantul bicicletei medicinale, sau in spite, sau poate fi lovit de greutatile cu care este dotat aparatul. Daca este posibil, pastrati echipamentul sportiv in alta camera, incuiata.
  • Curtea: Daca aveti leagan, sau un ansamblu de joaca (casuta, topogan, etc.), verificati-le periodic ca sa nu se rupa sub greutatea copilului. Asigurati-va ca dedesubtul lor se afla iarba, sau un teren moale, pentru a atenua cazaturile. Iarba tratatata cu pesticide, sau ingrasaminte trebuie evitata cel putin 48 de ore. Nu lasati copiii sa se joace pe iarba, sau in aria unde altcineva opereaza o masina (aparat) de tuns iarba, sau una de curatat zapada. Nu oferiti copiilor calatorii scurte cu masina de tuns iarba.

Aceste masuri de siguranta nu costa foarte mult ca sa fie luate, dar cer un pic de efort pentru a le pune in aplicare si a ne obisnui cu ele. Casa nu mai este la fel de comfortabila cind peste tot exista o portita de siguranta, un zavor la un dulap, sau o priza acoperita. Dar aceste inconveniente se pierd din momentul in care mediul in care traiesti cu copilul este sigur, si te poti relaxa. Toate aceste masuri de siguranta pot salva viata copilului tau.

Bibliografie:
Resurse Internet;
"The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development" - Children's Hospital Boston;
"Cum imi cresc copilul" - Laurence Pernoud.

Niciun comentariu: