luni, 28 ianuarie 2008

Raceala si Gripa. Cum le recunoastem? Medicamente recomandate

editat la 02/23/2003

Fiecare parinte se confrunta cu raceli sau gripe ale copilului. Febra, durerile, nasul infundat, sint citeva din simptomele care duc la discomfortul si iritabilitatea acestuia, ii modifica somnul si apetitul. Iarna si primavara copii par sa contacteze raceala sau gripa una dupa alta. In general, un copil poate avea intre 8-10 raceli si una sau mai multe gripe in primii 2 ani de viata. Desi raceala si gripa sint urmate rar de complicatii, este bine sa urmariti cu atentie simptomele si in functie de acestea sa sunati sau sa vizitati medicul.

I) Care sint diferentele intre o Raceala si o Gripa?

Simptome Raceala Gripa
Dureri musculare Usoare Adesea puternice
Dureri in dreptul pieptului De la usoare la moderate Frecvent, uneori puternice
Friguri Usoare Adesea puternice
Tuse Frecvent Puternica
Diaree sau voma Deloc sau usoara Frecvent, puternica
Epuizare Usoara Precede gripa, frecvent
Ameteala, slabiciune Usoara Frecvent, de durata (pina la 2 saptamini)
Febra Scazuta Ridicata (38.5 - 40°C)
Dureri de cap Rar Frecvent
Stranut Frecvent Ocazional
Rosu in git Frecvent Frecvent
Nas infundat Frecvent Ocazional


II) Ghidul medicamentelor pentru Raceala si Gripa

Decongestante Acestea elibereaza caile de respiratie prin relaxarea tesuturilor inconjuratoare, si calmeaza senzatia de greutate in piept prin reducerea secretiilor, si implicit curatarea fluidului din caile respiratorii.
Expectorante Expectorantele contin, in general, un ingredient ce ajuta la eliberarea mucusului, acesta putind fi eliminat usor si de copii (prin suflarea nasului sau expectorare).
Supresante Unele supresante pentru tuse sint narcotice; ele actioneaza prin reducerea impulsurilor nervoase ce produc tusea.
Antihistaminice Aceste medicamente antialergice reduc secretiile si umflaturile membranei mucoase. Ingredientele active actioneaza pentru a combate o reactie violenta a organismului (eliberarea Histaminei - produs chimic puternic) datorita contactului cu o substanta alergena. Cind antihistaminicele isi fac efectul, tusea si alte semne de alergie se diminueaza.
Calmante pentru git Aceste calmante, de genul celor "babesti": miere sau lamiie, calmeaza gitul iritat si elimina durerile temporar. Nu oferiti drops-uri pentru tuse copiilor mai mici de 3 ani, datorita pericolului inecarii cu ele. Nu folositi miere in cazul unui copil mai mic de 1 an, datorita botulismului.
Bronho-dilatatoare In general valabile doar cu prescriptie medicala, aceste medicamente relaxeaza si calmeaza tesuturile care inconjoara caile respiratorii. In urma administrarii acestora, mucusul si particulele de praf se elibereaza mai usor si copilul sufera mai putin din cauza spasmelor respiratorii.

Medicamentele de tuse contin ingredienti diferiti, puternici mai mult sau mai putin, deci, este recomandabil sa cereti, mai intii, sfatul medicului, pentru a alege medicamentul potrivit starii copilului dumneavoastra. Dozarile difera in functie de virsta si greutatea copilului; cititi cu atentie prospectele medicamentelor. De pilda, ingredientii activi din unele medicamente pentru adulti pot cauza reactii adverse in cazul unui copil: stari de lesin, iritabilitate, halucinatii si chiar tensiune arteriala ridicata in cazul unur copii. Unele medicamente pentru tuse contin alcool si acestea nu pot fi oferite copiilor. Altele contin ingrediente care nu au nici un efect benefic.

Sursa: The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development, Children's Hospital Boston.

Niciun comentariu: