duminică, 6 ianuarie 2008

Reflexele nou-nascutului

editat la 11/02/2003

Copilul se naste cu multe reflexe care il vor ajuta in primele luni de viata, cu care va reusi sa supravietuiasca.

Reflexele nou-nascutului sunt actiuni sau miscari involuntare. Unele miscari sunt spontane, desfasurandu-se ca o parte a activitatilor obisnuite ale bebelusului, altele sunt raspunsuri la anumite excitatii. Reflexele ajuta la identificare functionarii normale a creierului si a activitatii nervoase. Unele reflexe survin doar in anumite etape ale dezvoltarii.

Urmatoarele sunt cateva din reflexele observate la nou-nascuti:
  • Reflexul de baza - se manifesta cand colturile gurii bebelusului sunt atinse. Bebelusul va intoarce capul si va deschide gura in directia de unde a venit atingerea. Acest reflex il ajuta pe copil sa gaseasca sanul sau biberonul ca sa manance. El dispare in jurul varstei de 4 luni. Uneori apare cand copilul se atinge singur cu mainile peste fata, de aceea, pentru a evita problemele in timpul suptului, cand copilul isi agita prea mult mainile, este bine sa i le acoperinti cu o paturica sau sa i le dati la o parte din apropierea fetei.
  • Reflexul suptului (involuntar) - este uneori rezultatul reflexului de baza, cand copilul este pregatit sa suga, sa se hraneasca. Acest reflex nu apare inainte de 32 de saptamani de sarcina si este complet dezvoltat in jurul a 36 de saptamani; de aceea copiii nascuti prematur pot avea acest reflex slab dezvoltat sau deloc. El dispare pana la 2 luni, fiind inlocuit de reflexul voluntar de supt. Bebelusii au de asemenea reflexul mana-gura care apare o data cu reflexul de baza si cel al suptului, rezultatul fiind sugerea degetelor sau mainilor.
  • Reflexul palmar (de apucare) - daca atingi palma bebelusului, acesta isi strange degetele in jurul degetului tau sau a obiectului cu care a fost atins. Acest reflex dureaza doar cateva luni si este mai puternic la prematuri.
  • Reflexul Babinski (al degetelor de la picioare) - la atingerea talpii piciorului, degetul mare se ridica, iar celelalte se desfac ca un evantai. Spre sfarsitul primului an de viata acest reflex dispare.
  • Reflexul pasirii - cunoscut si sub numele de reflexul mersului sau dansului, deoarece bebelusul pare sa mearga sau sa danseze daca este sustinut de subtiori si picioarele ating o suprafata. In general dispare in primele 4 ani de viata.
  • Reflexul Moro (de speriere) - apare cand bebelusul se sperie la sunete sau miscari puternice (inclusiv la propriul plans). Ca raspuns la aceste sunete, bebelusul isi arunca capul spre spate, isi intinde mainile si picioarele si apoi si le trage rapid inapoi. In general acest reflex dispare pana la 5-6 luni.
  • Reflexul de aparare - numit astfel datorita pozitiei pe care o adopta bebelusul. Daca este asezat pe spate si isi intoarce capul intr-o parte, bebelusul isi intinde in afara mana si piciorul din aceeasi parte, iar cele de pe partea opusa le indoaie la incheieturi, in asa zisa "pozitie de aparare". Reflexul de aparare dispare pana la 6-7 luni.
  • Reflexul inotului - daca pui un bebelus mai mic de 6 luni in apa, acesta isi va misca mainile si picioarele, tinandu-si respiratia. De aceea unele familii cred in lectiile de inot la copiii foarte mici. Dar nu este recomandabil sa incerci acest reflex acasa, din motive de siguranta.
Imediat dupa nastere copilul va avea reflexele testate. Absenta sau raspunsul lor slab pot fi cauzate de nasterea prematura, traumatica, medicamentele folosite, boli etc. Discuta cu pediatrul daca ai intrebari legate de aceste reflexe sau cere-i sa le puna in evidenta la controalele periodice.

Niciun comentariu: