luni, 28 ianuarie 2008

Durerile de cap la copii

editat la 08/28/2004

Copilul meu acuza dureri de cap, care poate fi cauza acestora?


Desi multi parinti cred ca durerile de cap nu trebuie sa apara la copii, acestea sint destul de des intilnite in special la cei aflati deja la scoala sau la adolescenti. La unii copii acestea au chiar tendinta de a se repeta. O durere de cap este de multe ori cauzata de o infectie virala la un copil, la fel ca si in cazul unui adult; si problema poate fi usor recunoscuta cind durerea de cap este insotita si de alte simptome precum febra, dureri in gat sau ganglioni umflati.

De ce unii copii acuza dureri de cap daca nu sint bolnavi?
Simplu, pentru ca uneori acesti copii sint predispusi acestui fenomen. De multe ori unul din parinti are aceeasi problema, si la copii durerile de cap pot apare si cind sant mici, dar mai ales dupa inceperea scolii. In rest, acesti copii sint perfect sanatosi si se dezvolta normal din toate punctele de vedere. Cea mai frecventa cauza a durerilor de cap este migrena, care deasemenea poate fi mostenita.

Ce se intimpla in cazul unei migrene?
Migrena apare datorita modificarilor in dimensiune a vaselor sanguine care transporta sangele la creier. Arterele, aliniate de muschi, se pot micsora sau largi in diametru. In cazul migrenelor, arterele mai intii se contracta (se micsoreaza), provocand uneori simptome de genul vederii "in ceata" sau "cu pete", sau senzatii ciudate, si apoi se dilata (se largesc). Deobicei, cand se dilata, apare durerea de cap.
Copiii care au migrene, deseori au senzatie de greata si chiar vomita. In mod frecvent, ei incearca sa evite lumina si zgomotele puternice si se simt mai comfortabil daca se intind in pat intr-o camera intunecata si incearca sa doarma. Migrenele pot apare datorita oboselii, exercitiului fizic exagerat sau expunerii prelungite la soare. Uneori, anumite alimente pot fi cauza migrenelor, si este bine sa se tina o evidenta a acestora, astfel fiind mai usor de depistat cele care pot duce la dureri de cap. Din aceasta categorie fac parte nucile, alunele, arahidele, cafeina (din bauturile tip cola) si carnea mult prea condimentata (in special cu MSG - glutamat de sodiu). Odata cu trecerea timpului, parintii si copiii vor reusi sa descopere din timp primele semne ale unei migrene si vor invata cum sa o evite mai usor.

Ce se poate face in cazul unei migrene?
Majoritatea copiilor care sufera migrene pot fi tratati prin luarea masurilor de precautie prezentate mai sus si cu acetaminofen (paracetamol). !!! Este foarte important ca medicamentul sa fie oferit cat mai repede posibil. Unii parinti au tendinta sa evite medicamentele si asteapta sa vada daca durerea de cap va dispare de la sine. Dar cu cat o durere de cap cauzata de migrena va dura mai mult, cu atat va fi mai greu de indepartat. De aceea, odata familiarizat cu migrenele repetate ala copilului, trateaza-le cat mai repede posibil. Fi sigur ca si personalul scolii stie de aceste situatii si stie cum trebuie sa actioneze la timp.
!!! Uneori migrena se poate manifesta diferit si nu raspunde la interventiile de mai sus. In astfel de situatii vizita la medic este mai mult decat recomandata.

Ce altceva poate provoca durerile de cap la copii?
Stresul este o alta sursa a durerilor de cap. Desi sant mai frecvente in adolescenta, pot apare si la copii. Aceste dureri de cap dau senzatia de incordare in jurul capului si in special in dreptul tamplelor. Muschii gatului pot deveni si ei incordati.
Aceste dureri de cap datorate stresului le resimtim cu totii cateodata, in special dupa o zi stresanta la servici sau datorita unui eveniment incarcat de emotii acasa. Copiii si adolescentii nu raspund diferit in cazul unor astfel de situatii; ba dimpotriva, astfel inteleg ca stresul exista. De cele mai multe ori insa, copiii nu realizeaza ca stresul este cel care-i afecteaza.
Daca copiii refuza sa discute aceste probleme cu parintii lor (cateodata pentru ca situatia de acasa este cea care provoaca stresul), se poate apela la ajutor medical de specialitate. Ca prim pas, problema trebuie discutata cu medicul de familie sau pediatrul. O trimitere catre un psiholog sau un psihiatru poate fi recomandata. Cu un ajutor de specialitate problemele pot fi discutate si intelese, si multi psihologi ii pot invata pe copii metode de relaxare care sa-i ajute sa scape de durerile de cap. Un copil care se poate auto-controla si poate stapani mai usor situatiile stresante va fi mai putin vulnerabil in fata durerilor de cap.

Durerile de cap si tumorile craniene
Parintele unui copil care sufera de dureri de cap banuieste de multe ori ca o problema mult mai grava este cauza acestora, iar tumoarea craniana este gandul cel mai infricosator (desi rar mentioneaza acest lucru, parintii recunosc ca s-au gandit la el). Tumorile craniene sant insa printre cele mai rare cauze ale durerilor de cap la copii. Cand totusi sant prezente, ele sant caracterizate de o anumita schema a manifestarilor: dureri de cap de la prima ora a dimineatii si voma, iar durerile de cap se intensifica apoi si devin insuportabile.
!!! In cazul in care durerea de cap a copilului este insotita de voma, convulsii, dificultati la vorbire sau in miscari, sau pierderi ale cunostintei vizita la medic trebuie facuta de urgenta.

Sursa:
"The 3 a.m. handbook - The most commonly asked questions about your child's health", W. Feldman

Niciun comentariu: