duminică, 3 februarie 2008

Auz sanatos pentru copiii nostri

editat la 08/11/2003

Sunetul este peste tot in jurul nostru. Sunetul este un lucru minunat, dar prea mult poate fi daunator pentru urechile copiilor nostri.

Noi adultii sintem ingrijorati de multe ori de numarul in crestere al celor care incep sa-si piarda auzul datorita expunerii la zgomot puternic. Fermieri, pompieri, ofiteri de politie, personal militar, muzicieni sau muncitori pe santierele de constructii isi pierd auzul datorita expunerii la zgomote foarte puternice pentru timp indelungat. Nu doar adultii isi pot pierde auzul datorita zgomotelor prea puternice, ci si copiii, indiferent de virsta. Zgomotul a devenit una din principalele surse de poluare in multe tari ale lumii.

In majoritatea cazurilor, pierderea auzului este un proces lent, nedureros. Efectul zgomotului este inselator deoarece zgomotul este un pericol ce nu poate fi vazut, iar daunele ce le aduce auzului pot fi sesizate numai dupa ce perceperea unor sunete devine dificila, sau in urechi este perceput un zgomot strident. Pierderea auzului datorita expunerii la zgomot este permanenta. Zgomotele de intensitate mare sint produse de unele jucarii, concertele rock, echipamentul de gradina sau focurile de arma.

Un studiu recent arata ca 35% dintre copiii cu virste cuprinse intre 7-18 ani au pierderi ale capacitatii auditive. Acestea se datoreaza, in majoritatea cazurilor, interpretarilor muzicale intr-o orchestra, purtarii castilor audio sau participarii la concerte foarte zgomotoase.

ATENTIE!!! la jucariile pentru copii. Dintre cele care pot rani auzul fac parte pistoalele cu capse, papusile vorbitoare, masinutele cu claxon si sirene, dar si instrumentele muzicale. Anumite zdranganitori sau jucarii de plastic pot produce zgomote pina la 110 dB. Inainte de a cumpara o jucarie zgomotoasa pentru un bebelus sau un copil mai mic de 3 ani se verifica tinind-o la distanta de 20-30 cm de ureche. Acesta va fi sunetul pe care copilul il va auzi. Pentru copiii mai mari, jucariile muzicale de genul chitarelor electrice sau trompetelor pot produce zgomote pina la 120 dB. Jucariile care imita armele de foc sau pistoalele cu capse produc zgomote in intervalul 120-150 dB.

Un mare pericol pentru ureche il constituie si statiile muzicale stereo, fie ca sint la domiciliu, la un concert sau intr-o discoteca. Periculoase pentru auz sint si exploziile de cauciucuri la masini sau camioane, dar si artificiile.

Cit este prea mult?

Intensitatea zgomotului se masoara in decibeli (dB). Sunetele mai puternice de 80 dB sint considerate potential daunatoare auzului. Regulamentele actuale impun o limitare a numarului de ore pentru cei care muncesc in zgomote ce depasesc 85 dB sau folosirea castilor de protectie audio. Cum stii cind sunetul este prea puternic?

  • Cind trebuie sa ridici vocea ca sa te faci auzit.
  • Cind nu poti auzi pe cineva la mai mult de 1 m distanta.
  • Sunetele se aud estompat dupa ce parasesti o zona zgomotoasa.
  • Ai dureri sau percepi un zgomot strident in ureche dupa expunerea la un zgomot puternic.

Intensitati si Surse ale zgomotului

0 dB Cel mai usor sunet perceput de urechea umana.
30 dB Zgomot in biblioteca publica, soapta usoara, sau ticaitul de ceas.
40 dB Sufrageria sau un birou linistit.
50 dB Semnele in traficul rutier, frigiderul sau o conversatie.
60 dB Plinsul bebelusului sau aerul conditionat.
70 dB Trafic rutier aglomerat, zgomotul din restaurant.
80 dB Zgomot de fabrica, latrat de ciine, pian, alarma la ceas, uscator de par, sau masina de indepartat zapada. Aceste zgomote devin periculoase daca expunerea la ele continua mai mult de 8 ore.
90 dB Masina de tuns iarba, trafic de camioane sau orchestra simfonica. Pe masura ce intensitatea zgomotului creste, timpul de expunere periculos scade sub 8 ore.
100 dB Masini unelte, drujba, picamer, aparat de suflat frunzele, camion de gunoi, sau casti stereo. Chiar si 2 ore de expunere la aceste zgomote pot fi periculoase la 100 dB.
120 dB Concert rock, explozii miniere, decolare avion. Pericolul poate fi imediat; expunerea la 120 dB poate dauna urechilor.
140 dB Impuscatura, artificii sau pistol cu capse. Orice durata de expunere la zgomot de 140 dB este periculoasa si poate provoca dureri ale urechii.
170 dB Arma de foc puternica sau de vinatoare. Fara protectii pentru urechi, zgomotul la aceasta intensitate produce daune ireversibile. Pierderea auzului poate fi inevitabila.

Pastrarea auzului

Pierderea auzului datorita expunerii la zgomot se poate preveni. Cum se poate face acest lucru?

  • Cumparind jucarii putin zgomotoase.
  • Folosind statia muzicala stereo la o limita normala de ascultare, fara a deveni suparatoare.
  • Oferind urechilor o pauza. Evitind activitatile zgomotoase consecutive.
  • Potejind urechile cu dopuri sau casti speciale cind echipamente si masini puternice sint operate. Aici sint inclusi si copiii ai caror parinti sint pe tractor, masini de curatat zapada sau de tuns iarba.
  • Protejind urechile la vinatoare.
  • Masurind intensitatea zgomotelor dintr-o orchestra sau grup muzical si protejind urechile cind acestea sint prea mari.
  • Prin includerea la orele de educatie in scoala a informatiilor despre pericolele la care este expus auzul datorita zgomotelor.
  • Daca un copil a fost expus unui zgomot foarte puternic, auzul trebuie testat imediat.

Este recomandabil ca fiecare membru din familie sa aiba facuta cel putin o testare a auzului. In cazul copiilor este recomandabil ca aceasta testare sa se faca pina la inceperea scolii. Persoanele expuse pericolului de a-si pierde auzul trebuie sa mearga la aceasta testare in fiecare an. Dintre acesti fac parte cei care lucreaza in zgomote puternice pe perioada indelungata, nou-nascutii cu istoric in familie legat de pierderea auzului, bebelusii si copiii cu infectii ale urechii ce au durat mai mult de 3 luni, si oricine peste 40 de ani.

Internet Sources & US Audiological Services

Niciun comentariu: