editat la 08/22/2002
Te-ai saturat sa auzi mereu cuvintul NU? Incepi sa te ingrijorezi cind copilul tau il tine mereu in brate pe Domnul NU?
Perioada NU este normala si apare in jurul virstei de 1 an. NU nu este un refuz sau o refulare pentru copii, este un mod prin care ei reusesc sa testeze limitele, iar pentru dumneavoastra un mod de a fixa limite.
Exista trei tipuri de NU. Primul, fara sens, este practic un mod de joaca ce apare intre 12 si 15 luni. Copilul il foloseste pentru ca ii place cum suna, nu ca sa-si exprime dezaprobarea sau sa opuna rezistenta.
Al doilea NU, rebel, apare intre 15 si 18 luni, si este insotit de multe ori de AL MEU / A MEA. Acest NU este un test al limitelor si al puterii. Copilul trebuie ajutat sa simta ca are suficienta putere oferindu-i lucruri la alegere. De exemplu: "Vrei sa maninci o banana sau un mar?".
Alegerile trebuiesc limitate la doua sau trei si nu oferiti posibilitatea de a alege cind este vorba de siguranta copilului sau a altor persoane.
In jurul virstei de 3 ani apare NU-ul rezonabil, el este folosit mai rar si reprezinta o exprimare a preferintelor personale.
Cind copilul spune NU tot timpul nu trebuie sa va impacientati. Nu o face pentru a va enerva sau a nu va asculta. El are alte probleme adevarate ce-l preocupa la aceasta virsta, dar vrea sa va arate ca are si el gusturi, preferinte si ca este capabil sa hotarasca pentru el insusi. Mai mult, v-a auzit spunindu-i NU atita timp, incit crede ca acest magic cuvint este un privilegiu al adultilor. Iar el la 3 ani vrea sa fie MARE si sa poata spune NU. Pentru a evita situatiile de genul "care pe care" este bine sa-i distrageti atentia citindu-i, facindu-l sa rida; dar asta inainte sa inceapa sa plinga sau sa tipe, cind deja este prea tirziu.
Adultul poate rezolva situatiile de conflict si poate ajuta copilul sa-si expuna motivele pentru care spune NU. Laudati-l cind este cuminte si ascultator. Toti copii au nevoie de dragoste, de atentie, de imbratisari si aprobari din partea adultilor.
duminică, 3 februarie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu