marți, 26 februarie 2008

Micul-dejun si beneficiile lui

editat la 01/03/2003

Micul-dejun este, de cele mai multe ori, masa neglijata a zilei. Multi copii si adulti "sar" peste micul-dejun deoarece nu le este foame, nu au timp suficient sa-l pregateasca sau urasc consumarea aceluiasi gen de alimente in fiecare dimineata.


Un mic-dejun ajuta organismul sa-si refaca rezerva de glucoza - cunoscuta sub numele de glucoza sanguina. Glucoza este sursa principala de energie a creierului. De aceea micul-dejun aduce un efect benefic la prima ora a diminetii pentru cei care-l consuma. Unele studii au aratat ca in cazul copiilor ce au un mic-dejun bogat, performantele scolare sunt mai mari decat in cazul copiilor care il "sar"; ei au mai multa energie si sunt mult mai creativi decat ceilalti.

Micul-dejun trebuie sa asigure intre 1/4 - 1/3 dintre caloriile si nutrientii necesari pentru o zi. Daca se renunta la micul-dejun, este dificil sa fie refacut acest echilibru nutritional pe parcursul zilei - in special pentru copii, femei gravide sau in cazul femeilor care alapteaza si au nevoie de un supliment de nutrienti.
Pentru copiii mai mari de 2 ani, mai ales daca merg la gradinita, in fiecare dimineata este necesar un mic-dejun bogat, echilibrat si gustos. Daca pentru adulti un mic-dejun echilibrat lasa de dorit, in cazul unui copil aflat in crestere - care are nevoie de proteine, glucide si minerale - acesta este obligatoriu.

Micul-dejun trebuie sa contina:
  • Un produs lactat: lapte sau orice alt derivat care trebuie sa asigure aceeasi cantitatea de calciu ca si laptele (in cazul copiilor care il refuza);
  • Carbohidrate: paine, fulgi de cereale, cereale deshidratate (naturale, amestecuri, cu fructe sau cacao, etc.);
  • Un fruct sau un suc natural;
  • Miere, dulceata (gem) sau unt in sandwichuri.

    Micul dejun poate fi usor si servit rapid. Incercati cateva trucuri daca v-ati plictisit de aceleasi produse zilnic:
  • Inlocuiti o parte din laptele de la cereale cu sucul de mere sau din alte fructe; sau adaugati bucatele de fructe (capsuni, banana, stafide).
  • Branza topita sau unt de arahide pe biscuiti.
  • Un pahar de suc de fructe cu o lingura de inghetata.
  • Branza cu smantina amestecata cu bucatele de fructe.

    Incercati sa evitati alimenele concentrate in grasimi si zahar (ex. gogosile sau croissantele cu ciocolata), care va ofera multa energie pe moment, dar de scurta durata. Un dejun format dintr-un croissant si o cafea nu aduce mai mult de cateva calorii, zahar si grasimi; nimic altceva.

    Unii aleg sa serveasca micul dejun la fast-food-uri. Produsele acestora, special destinate micului dejun, pot avea continut mare de grasimi, sodiu si calorii, putine fibre. Cand serviti un astfel de mic dejun:
  • Alegeti produse ce nu contin ingrediente bogate in grasimi - ex. omleta fara adaos de branza. Optati pentru margarina in locul untului sau smantinii pentru piine prajita (toast) sau pancakes.
  • Evitati croissantele si aluaturile dulci (sweet rolls, biscuits) care sunt pline de calorii si grasimi. Optati mai bine pentru paine prajita (sau English muffins, bagels, pita bread).
  • Alegeti bauturi de genul laptelui degresat, suc natural de fructe sau apa.

    Surse: The WIC Nutrition & Health Newsletter si "Cum imi cresc copilul" - Laurence Pernoud

    Articolul se adreseaza nu numai celor din Romania, dar si celor din US, Canada, Europa in general, de aceea unele denumiri sunt poate necunoscute.
  • Niciun comentariu: