duminică, 3 februarie 2008

Traumatismele Dentare - Ce trebuie facut in stare de urgenta?

editat la 03/08/2003

Dintii, gingia sau limba traumatizate, sunt deseori dureroase si necesita de multe ori atentie medicala de urgenta. In continuare este prezentata o lista a celor mai comune traumatisme dentare si ce trebuie facut in caz ca ele apar.


1. Pierderea unui dinte
Pierderea unui dinte in urma unor lovituri puternice, spontane, reprezinte 15% dintre urgentele dentare la copii. Este important ca dintele sa fie gasit, curatat de impuritati si praf cu un jet de apa rece. Dintele nu trebuie frecat, iar tesuturile ramase nu trebuiesc eliminate. Daca este posibil, dintele se pune usor la loc si se preseaza cu un deget. Daca nu este posibila aceasta actiune, dintele se pune intr-un pahar cu lapte, apa rece cu sare, sau se pastreaza in gura intre gingie si obraz. !!! Sub nici o forma dintele nu trebuie lasat sa se usuce. In maxim 30 de minute de la accident se va merge la stomatolog.

2. Ruperea unui dinte
Se clateste gura cu apa pentru a curata bine zona. Se aplica o compresa rece pe obraz in dreptul dintelui rupt pentru a reduce umflarea. Imediat se va merge la stomatolog.

3. Raniri ale gingiiei, limbii, buzei sau obrazului
Se curata rana cu o bucata curata de material, iar apoi se aplica o presiune asupra zonei pentru a opri sangerarea. Daca sangerarea a incetat, se poate aplica o compresa rece pentru a reduce umflarea. Daca sangerarea persista se consulta de urgenta un medic.

4. Pierderea unei plombe
Se curata usor zona respectiva. Se acopera zona cu putina pasta ortodontica sau vata obisnuita pentru a elimna senzatia de discomfort. Se va lua legatura cu stomatologul cat mai curand posibil.

5. Dureri ale dintilor
Se clateste gura cu apa calda. Folosind ata dentara se curata orice rest de mancare sau orice alt lucru din jurul dintelui afectat. !!! NU se foloseste aspirina, sau orice alta substanta de calmare a durerii pe dinte sau pe gingia inconjuratoare. Se merge la stomatolog cat mai curand posibil.

6. In cazul unor resturi de mancare sau altor obiecte ramase blocate intre dinti
Folosind ata dentara se incearca eliminarea resturilor usor, ghidand ata printre dinti. Se evita insa, pe cat posibil, ranirea gingiei. !!! NU se folosesc obiecte ascutite sau scobitori pentru eliminarea resturilor blocate dintre dinti deoarece pot rani foarte rau gingia. Daca ata dentara nu ajuta, se consulta cat mai curand un stomatolog.

7. In cazul maxilarului rupt
!!! NU se incearca miscarea acestuia. Se fixeaza maxilarul prin legarea unei esarfe, batiste, cravate sau a unui prosop in jurul maxilarului si varful capului. Se aplica o compresa rece pe zona umflata. Se va merge imediat la Servicul de Urgenta.

Important este ca, indiferent de natura traumatismului dentar, situatia sa fie tratata cu calm. Cunoasterea acestor metode de prim-ajutor va putea fi de folos pana la examinarea medicala, care trebuie facuta cat mai curand in cazuri de urgenta.

Sursa: American Dental Association

Niciun comentariu: