duminică, 3 februarie 2008

Obiecte introduse in ureche

editat la 06/12/2004

Cum putem preveni si rezolva astfel de accidente.

Majoritatea parintilor se bucura de curiozitatea nelimitata a copiilor, dar doar pana in momentul cand apar accidentele, ca atunci cand copilul isi introduce un obiect in ureche numai sa vada cum este. Cateodata, obiecte variate - de cele mai multe ori mici si rotunde ca saminte, boabe de fasole sau mazare, stafide, margele sau bucatele de hirtie - ajung in urechea copilului.
Din fericire, aceste obiecte sant in general prea mari ca sa patrunda in canalul urechii, si poate fi indepartat cu usurinta de adult. Daca insa obiectul este infundat pe canal, durere si iritatie - chiar pierdere temporara de auz sau spargere a timpanului - pot apare.

Simptome
  • durere si mancarimi in jurul urechii,
  • scurgere din ureche,
  • pierderea auzului,
  • umflatura in jurul urechii.
!!! Anuntati imediat medicul daca un obiect este infundat in urechea copilului.

Ce trebuie retinut
In timp ce majoritatea obiectelor pot fi usor indepartate, unul care este blocat si ramane neobservat in ureche poate cauza aparitia unei infectii bacteriene. O infectie bacteriana poate apare si daca peretii canalului urechii au fost raniti de patrunderea unui obiect strain, devenind astfel "poarta de intrare" pentru microbi. Daca se intervine promt, rareori obiectele introduse in ureche pot aduce prejudicii ireparabile urechii sau auzului. Chiar daca un obiect sparge timpanul, acesta se reface singur in 2-3 luni sau poate fi corectat chirurgical.

Ce poate face medicul
Medicul de familie sau pediatrul (sau cel de la urgente) va incerca sa foloseasca instrumente speciale si un aparat de absorbtie pentru extragerea obictului. Daca tehnica da gres, medicul va recomanda probabil un ORL-ist, care va putea indeparta obiectul.

Ce poti face tu, parintele (adultul)
Daca obiectul este vizibil si nu a patruns in canal, il poti scoate si tu, acasa. Fi atent, astfel incat sa nu il impingi mai adanc in canalul urechii cand incerci sa-l scoti.
Pentru a evita acest lucru incearca sa urmezi urmatoarele etape:
  • Pune-l pe copil sa isi lase capul intr-o parte astfel incat sa stea cu urechea afectata in jos, spre podea.
  • Prinde de partea de sus a lobului urechii si trage usor de el in sus si in jos spre podea. In acest mod se va elibera usor canalul urechii.
  • Pune-l pe copil sa-si scuture usor capul. Obiectul ar trebui sa cada.
  • Daca obiectul ramane in ureche, anunta imediat medicul.
!!! Nu...
  • incerca sa indepartezi obiectul cu degetele sau cu un obiect ascutit. Metoda poate impinge obiectul mai adanc in ureche sau poate produce rani la nivelul ei.
Prevenire
Cea mai buna metoda de prevenire a unor astfel de accidente este sa tii departe de copil obiectele mici si sa-l inveti ca niciodata sa nu incerce sa-si introduca ceva in ureche.


The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston

Niciun comentariu: