marți, 26 februarie 2008

Computerul in viata unui copil

editat la 11/07/2004

Copiii de azi cresc practic cu un computer in casa. Ce facem insa noi parintii ca acesta sa nu devina singura sursa de invatare si educatie pentru ei?

In ultimii ani, computerul a devenit un obiect tot mai des intilnit intr-o casa. Posibilitatea si dorinta de a transmite si primii informatii cu usurinta pune in inferioritatea grija facturii de telefon, tot mai incarcata. Stiri, vreme, sport, informatii medicale, jocuri prin internet au devenit tot mai accesibile si tot mai multi adulti le prefera.
Toate aceste oportunitati le extindem si le transmitem si copiilor, uneori fara sa ne dam seama. Le aratam cit de convenabil este un computer si omitem uneori sa-i indrumam sa treaca prin procesul de invatare clasic (ex. aranjarea cuburilor sau constructiile LEGO, betisoare de numarat, carti de colorat si desenat, scrierea de mana etc.).

Unii copii invata sa scrie si sa citeasca cu jocuri de computer mai degraba, in loc sa foloseasca mai intii carti cu imagini si cuvinte corespunzatoare fiecarei varste. Acesti copii isi citesc povestile la culcare on-line, in loc sa o faca impreuna cu parintii, in pat. Incet traditiile se rup si computerul devine unul din elementele principale in procesul de invatare pentru un copil. Multi parinti prefera sa cumpere jocuri educative pentru computer in loc sa opteze pentru jocuri traditionale si carti de colorat sau cu imagini in relief.

Parintii lasa procesul de invatare in seama computerului si petrec tot mai putin timp de calitate cu proprii copii. Cea mai importanta treapta in procesul de invatare si educatie a copiilor este insa interactiunea cu cei din jur. Daca copiii isi petrec toata ziua in fata unui monitor, nu vor invata sa-si imparta lucrurile, sa-si astepte randul, si uneori nu vor cunoaste lucruri de baza, simple, precum bunele maniere. Copiii au nevoie sa interactioneze cu alti copii, adulti si animale. Ei au nevoie sa experimenteze lucrurile mai intii cu mana si nu in fata unui monitor de computer.

Computerul are si un beneficiu - copiii care-l folosesc sant mai inteligenti sau cel putin asa spun statisticile din ultimii ani. Cei care stiu sa foloseasca foarte bine un computer au avantajul de a-si gasi un serviciu in domeniu mult mai usor si se adapteaza repede schimbarilor tehnologice.

Copiii pot sa-si completeze temele on-line. In unele parti ale lumii, daca copilul a pierdut o zi de scoala, pe internet poate gasi postate lectiile si temele din ziua respectiva. Acest lucru este binevenit cind copilul este bolnav, dar oare este normal ca acesta sa-si inchipuie ca este normal sa lipseasca de la scoala, atata timp cat va gasi informatiile necesare pe internet?

Si sa nu uitam insa de un mare dezavantaj al computerului - cand copiii se logheaza on-line, inocenta lor este usor de depistat. Copiii devin astfel tinte usoare pentru adultii care se dau drept copii de aceeasi varsta. Obsedatii sexuali de multe ori ajung sa discute on-line cu copii, sa le sustraga usor informatii despre ei si familie si chiar sa le propuna intalniri in realitate. Copiii sint inocenti si cinstea pe internet poate creea probleme grave. De multe ori copiii nu inteleg sau nu stiu acest lucru si finalul discutiilor on-line poate deveni uneori nefericit.

Ca o concluzie - copiii se pot bucura de computer daca acesta este folosit "cu cap". Parintii care isi supravegheaza copiii cand acestia utilizeaza computerul pot fi mai linistiti ca aproape totul este in siguranta.
Computerul face parte din "valul" viitorului, dar tehnicile vechi de invatare si educatie nu trebuiesc uitate sau date deoparte. Un copil trebuie sa interactioneze fizic cu alti oameni si nu trebuie sa invete absolut totul la computer.


Exista anumiti factori care ar trebui luati in considerare cand decideti sa aduceti un computer in viata copilului.

Cand are nevoie copilul de propriul computer?
Un copil mai mic de 10 ani poate imparti computerul impreuna cu parintii. Un copil care foloseste des computerul familiei pentru a-si rezolva temele - incepand cu clasa a 7-a sau a 8-a de multe ori - poate beneficia de un computer propriu. Nu cumparati un computer prea devreme, ca acesta sa creasca cu el. Cand copilul va mai creste si va dori sa-l foloseasca s-ar putea ca software-ul sa fie depasit si viteza mult prea mica pentru utilizare.

Ce ar trebui sa stiu despre continutul unui joc de computer pentru copii?
Mai intai trebuie sa cunoasteti despre ce anume este vorba in joc si ce caractere/personaje sant implicate in el si care le sant reactiile. Comportamentul lor este conform cu ceea ce credeti ca este normal sa vada copilul dv.? Elementele pe care este construit jocul sint prea intense (prea multa actiune) pentru copil? Singurul mod prin care puteti depista acest lucru este sa jucati dv. jocul mai intii, de la un capat la altul si toate variantele pe care le are. Clasificarea jocurilor dupa varsta utilizatorilor (ca si cea facuta in cazul audientei la TV) poate sa va ofere informatii generale, dar numai dv. santeti in masura sa decideti daca intr-adevar jocul este conform cu varsta copilului. Deasemenea, acordati atentie deosebita reclamelor incluse de anumite companii in jocurile pe computer sau cele video prezente pe piata. Produse comerciale de genul cerealelor sau dulciurilor sant transformate in "personaje" ale unui astfel de joc. Fiti atenti la mesajul pe care aceste "personaje" il transmit copilului.

Ce limite ar trebui sa impun in folosirea computerului si a jocurilor video?
Este un lucru bun ca in jurul tehnologiei sa existe reguli impuse de parinti, dar nu exista nici un numar magic al minutelor alocate jocului. Parintii trebuie sa-si evalueze proprii copii si comportamentul lor inainte de a seta reguli. Daca un joc pe computer sau video duce la un comportament agitat, violent atunci trebuie setata o limita de timp sau o regula care sa restrictioneze utilizarea acestuia inainte de culcare. Daca va faceti probleme sa expuneti copilul unui joc mult prea violent pentru varsta lui, nu uitati sa-l verificati personal inainte de a-l pune la dispozitie. Odata ce setati limite atat de timp cat si asupra tipului de joc pe computer sau video, asigurati-va ca toti adultii prezenti in viata copilului, inclusiv bunici sau bone, cunosc aceste reguli si le accepta.

Surse:
Baby Steps -special edition, 2004;
Resurse internet.

Niciun comentariu: