marți, 26 februarie 2008

Cind alimentele devin un pericol

editat la 01/09/2003

Poti sa recunosti o alergie alimentara severa? Stii ce ai de facut in astfel de cazuri?

In urma cu 2 ani, in Statele Unite, un baiat de numai 9 ani a decedat la scurta vreme dupa ce unul dintre colegii de scoala i-a oferit un biscuit umplut cu unt de arahide. El a fost unul dintre cei 150 de copii (cazuri diagnosticate dupa deces) care mor in Statele Unite datorita socului anafilactic cauzat de o alergie alimentara.

Anafilaxia este o reactie alergica severa, provocata de cele mai multe ori de alimente, medicamente sau intepaturi de insecte. Alergia alimentara este o reactie exagerata a organismului la produsele alimentare. Simptomele usoare includ aparitia unor blinde (sau urticarie), eczema si dureri abdominale. Anafilaxia se caracterizeaza prin furnicaturi in gura, umflarea limbii si gitului, respiratie intretaiata, raguseala, voma si diaree. Deasemenea poate apare o scadere puternica a tensiunii arteriale, pierderea constiintei si moartea. Simptomele pot apare in citeva minute sau citeva ore mai tirziu.

O intoleranta alimentara nu implica sistemul imunitar, dar poate imita simptomele alergiei cum sint de pilda durerile abdominale. Desi multi oameni se pling de o anumita sensibilitate alimentara, doar 1% dintre adulti si 6% dintre copii au alergii alimentare cu adevarat.

Exista citeva alimente care cauzeaza 90% dintre alergiile alimentare si acestea sint: laptele de vaca, arahidele, pestele, soia, oul, alunele de padure, migdalele, nucile, molustele (cu carapace) si glutenul. O alergie datorata unuia dintre aceste produse - in special alunelor, arahidelor, nucilor sau pestelui - implica, deobicei, alergii pentru toata grupa acestor alimente alergene. Oamenii alergici la polen au uneori dezvoltat un tip de sindrom alergic oral, ce implica o reactie alergica la proteinele ce se gasesc in anumite fructe, legume sau nuci.

Copiii se pot vindeca de anumite alergii aparute in copilarie, dar alergiile la nuci, alune, arahide, migdale, peste si moluste ramin, in general, pentru toata viata. Copiii alergici sint supusi unui risc crescut de a se imbolnavii de astm sau alergii respiratorii.

Recomandarile in cazul in care descoperi ca ai o alergie alimentara sint urmatoarele: "Gindeste-te ce ai mincat in urma cu o ora, doua. Noteaza alimentele de care iti aduci aminte. Daca banuiesti un aliment ca ar fi cauza alergiei, elimina-l pentru citeva zile din alimentatie si vezi daca problema se rezolva."
Daca este greu sa identifici cauza alergiei discuta cu medicul de familie. Este foarte importanta descoperirea exacta a cauzei si ce anume a determinat ea - alergie alimentara, intoleranta alimentara sau probleme de alta natura. Teste de singe sau piele pot fi recomandate pentru o diagnosticare corecta.

Socul anafilactic - fiecare secunda este pretioasa
Consumul chiar si a alimentelor procesate dupa cele care au avut in continut alergeni cum sint arahidele, poate fi fatal in cazul anumitor persoane. Daca faci parte din aceasta categorie, este bine sa porti in permanenta o bratara medicinala cu specificatii exacte despre tipul de alergie, si intotdeauna o fiola usor de injectat de Epinefrina (EpiPen in US) pentru a putea fi folosita in timp util in cazuri de maxima urgenta. In cazul unui copil este bine sa ai mereu la indemina Epinefrina pentru copii si sa stii sa o folosesti rapid.
!!! Deoarece moartea poate surveni in citeva minute, un raspuns rapid este critic in astfel de alergii severe.

Niciun comentariu: