marți, 26 februarie 2008

Copii in bucatarie: Gateste cu copiii!

editat la 10/16/2003

Gatitul ii ajuta pe copii sa descopere si sa invete lucruri multe. Copiii capata indemanare spaland, adaugand, amestecand, agitand si ruland. Copii invata sa masoare, sa numere, sa topeasca, sa caramelizeze si sa dizolve, descopera in acest mod printre primele notiuni de matematica, fizica, chimie. Comportamentul social se dezvolta prin lucrul in echipa si prin impartirea atributiilor. Vocabularul copilul se imbunatateste prin urmarea unor indicatii, specificarea ingredientelor si a echipamentului de bucatarie.

Una din caile cele mai bune de a-i invata pe copii despre nutritie este sa-i lasati sa va ajute la pregatirea meselor si la gatit. Copiii, in general, sint nerabdatori sa manince din alimentele preparate de ei.
Exista doua cai de a gati cu copiii. Puteti sa le oferiti sa efectueze una dintre etapele in urma carora va rezulta o mincare pe care toata familia urmeaza sa o consume; sau puteti sa-i lasati sa prepare singuri ceva.

Copiilor de 2 ani le place sa-si foloseasca muschii. Ei vor fi incantati sa desfasoare anumite activitati:
  • sa spele fructele si legumele;
  • sa stearga masa;
  • sa inmoaie fructele si legumele in sosuri;
  • sa rupa frunzele de salata verde;
  • sa marunteasca bucatile de piine;
  • sa rupa fasolea verde, proaspata.
Copiii de 3 ani invata folosindu-si miinile. Incercati activitati de genul:
  • sa puna lichid intr-un amestec;
  • sa amestece ingredientele;
  • sa agite un shake (lapte cu fructe, sau un nessquik);
  • sa intinda unt sau gem pe piine;
  • sa framinte aluat de piine.
Copiii de 4-5 ani invata sa-si controleze degetele, musculatura la nivelul acestora. Oferiti-le experiente de genul:
  • sa tavaleasca o banana prin cereale;
  • sa stoarca portocale sau lamii;
  • sa zdrobeasca fructe si legume moi;
  • sa masoare ingredientele uscate sau lichide;
  • sa marunteasca bucatele de carne;
  • sa bata un ou cu telul.
Puncte importante de retinut!
  1. Alegeti retete potrivite virstei copilului dumneavoastra; lasati-l sa va ajute la planificarea unui meniu si la cumparaturi.
  2. Bucatarii indeminatici de toate virstele isi spala intotdeauna miinile inainte de a a se apuca de treaba.
  3. Atentionati copilul sa se abtina sa guste din produse pina ce acestea nu sint finisate; in acest mod se pot evita imbolnavirile alimentare (carne sau oua nepreparate).
  4. Asteptati-va la stropi sau mizerie in jur.
  5. Copiii asculta doar pentru scurt timp, asa ca oferiti-le treburi marunte, de scurta durata si oferiti indicatii una cite una.
  6. Micii bucatari trebuiesc supravegheati in permanenta.
  7. La sfirsit, puneti-i sa ajute la curatenie.
Citeva retete pentru micile ajutoare in bucatarie

Painica franceza
Copiilor le place sa framinte si sa faca forme din aluat, deci oferiti-le suficient timp sa faca acest lucru.

3 - 3 si 1/2 cani de faina
1 pachetel droijdie uscata
4 lingurite de zahar
1 si 1/2 lingurita de sare
2 lingurite de margarina
1 si 1/2 cana de apa calda (42-45°C)

Se amesteca bine intr-un castron mare 1 cana de faina, zaharul, sarea si drojdia nedizolvata. Se adauga margarina, apoi gradual apa fierbinte. Se amesteca timp de 2 minute. Se adauga 1 cana de faina sau atit cit sa iasa un aluat mai tare si se mai amesteca 2-3 minute. Apoi se adauga suficienta faina cit sa iasa un aluat potrivit. Se acopera castronul cu o folie de plastic si se lasa aluatul la dospit timp de 45-60 de minute.
Se scoate aluatul din castron si se aseaza pe o suprafata data bine cu faina. Dupa ce ati spalat miinile copilului, dati-le cu faina si lasati-i sa intinda aluatul cu facaletul sau cu miinile. Faceti cu copilul diferite forme in aluat: animale, pretzel, numere, litere sau diferite alte forme. Asezati-le in tava unsa bine si lasati-le la crescut circa 40-50 minute pentru o forma mare de piine sau mai putin pentru formele mici.
Se pun la copt la foc mediu spre mare (cca. 200°C sau 400°F), cca. 40 de minute pentru piine si 8-10 minute pentru forme, sau pina ce acestea se rumenesc.


Sos de maioneza cu iaurt
1 cana de iaurt simplu
1/2 cana de maioneza (cumparata sau preparata doar din oua fierte)
1/4 cana de ceapa, tocata marunt
2 linguri de sos de soia

Lasati copilul sa amestece bine ingredientele intr-un castron si apoi sa-l puna la rece, in frigider. Sosul se poate servi cu legume crude sau adauga la salate.

Salata Waldorf
1-2 tulpini de telina
1 mar
1 cana de boabe de struguri, taiate pe jumatate
1 banana
1 portocala
1 cana de iaurt cu aroma de lamiie (sau simplu)

Lasati copilul sa spele telina, marul si strugurii, sa decojeasca banana si portocala. Adultul va taia fructele si telina in bucatele. Lasati copilul sa aseze totul intr-un castron, sa adauge iaurtul si sa le amestece bine.

Niciun comentariu: