editat la 05/04/2003
Parintii sunt cei mai buni profesori ai propriilor copii.
Din frageda pruncie copiii isi imita parintii in ceea ce fac, spun sau interactioneaza cu cei din jur. Cu totii am auzit expresii de genul: Ceea ce faci este mult mai important decat ceea ce spui. Nimic mai adevarat, mai ales in cazul parintilor si copiilor lor.
Modelarea comportamentului pe care doresti sa-l aiba copilul tau este foarte importanta. Daca parintii spun: Este bine sa citesti, dar copiii nu-si vad niciodata parintii citind, atunci vorbele raman doar "aruncate in vant", copiii luand drept exemplu doar ceea ce vad. Luati loc pe fotoliu sau canapea, cu o carte, un ziar, un almanah in mana. Copiii care isi vad parintii citind, continuand sa-si imbunatateasca educatia proprie, vor face la fel, mesajul transmis fiind mult mai puternic decat orice numar de lecturi obligatorii primite de la scoala.
Daca parintii spun: Fii cinstit, dar copiii isi aud mama sau tatal mintindu-i pe vecini sau pe colegii de servici, vor fi incurajati sa le urmeze exemplul gresit, mai repede decat sa asculte ceea ce li s-a comunicat.
Parintii care recomanda copiilor sa nu consume bauturi alcoolice sau droguri, dar in fiecare zi isi toarna un pahar de vin, nu transmit practic nici un mesaj demn de urmat. Bineinteles, trebuie sa discutati cu copilul despre ce inseamna sa fii responsabil, sa consumi in cantitati moderate alcool si care sunt pericolele ce pot apare in cazuri avansate de ebrietate si cat de tragica poate deveni combinarea consumului de alcool in exces cu sofatul. In acelasi timp, aceste explicatii verbale trebuiesc insotite de un comportament ca atare, evitand asezarea la volan dupa consumarea de alcool, modeland astfel comportamentul viitor al copilului, dupa cum va doriti.
A fi sincer si cinstit cu propriul copil este un lucru imperativ. Impartiti o parte din ganduri si din ceea ce va inconjoara cu el. Daca lucrurile nu merg cum trebuie pentru voi, nu va temeti sa comunicati aceste lucruri si copiilor. Sinceritatea si actiunea "deschisa" fata de copii le va oferi sansa sa vada si latura voastra umana.
Educati-va copiii sa respecte autoritatile, oferindu-le drept exemplu respectul personal fata de ofiterii de politie sau fata de cadrele didactice.
Copiii invata sa devina responsabili din punct de vedere financiar observand cum parintii lor reusesc sa traiasca in limita bugetului propriu. Implicati intotdeauna copiii in discutiile despre bugetul familiei. Cand acestia vor mai creste si vor deveni mai responsabili, incurajati-i sa obtina un venit propriu din vanzarea unor ziare sau facand baby-sitting. Oferiti copiilor responsabilitatea pentru cheltuirea / strangerea unei anumite sume de bani. Cand cei tineri invata devreme de unde vin banii si unde se duc, le va fi mult mai usor sa se descurce financiar cand vor ajunge sa traiasca pe "propriile picioare".
Demonstrati-le copiilor ca toti oamenii sunt egali, tratand pe toti in jur cu respect si intelegere. Chiar daca uneori oamenii provenind din diferite clase economico-sociale sau din rase diferite, actioneaza diferit fata de propriile valori morale si familiale, nu inseamna ca ei sunt mai buni sau mai rai.
Parintii sunt cei mai buni profesori ai propriilor copii.
Din frageda pruncie copiii isi imita parintii in ceea ce fac, spun sau interactioneaza cu cei din jur. Cu totii am auzit expresii de genul: Ceea ce faci este mult mai important decat ceea ce spui. Nimic mai adevarat, mai ales in cazul parintilor si copiilor lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu