duminică, 3 februarie 2008

Plecarea din parc sau de la locul de joaca o problema?

editat la 04/19/2004

Aproape zilnic fiul meu refuza sa plece din parc, iar tipetele si lacrimile sale nu stiu cum sa le opresc. Uneori urasc aceasta plimbare zilnica in parc si nu stiu cum sa-l fac pe copilul meu s ainteleaga ca trebuie sa si timpul de joaca are o limita.

Citi dintre noi nu-si pun aceasta problema: cum pot evita o "scena" la plecarea din parc?

Pentru un copil, asezat fericit in groapa de nisip, cu o mina manevrand lopatica, iar cu cealalta tasand acoperisul castelului, "Plecam acasa" in mod clar nu este un binevenit. "Esti pregatit sa mergem acasa?" suna mai bine, dar nu-i cu nimic mai eficient. Raspunsul pe care-l vei primi cu siguranta va fi: "Nu!".

Pentru a convinge un copil de 2 ani sa iasa din groapa de nisip, sa se dea jos din leagan sau de pe topogan, trebuie sa dai dovada de mult tact, calm si sa fii "pe faza".

Mergi si tu in groapa cu nisip. Tranzitia se va face mai usor daca va fi facuta in doi. Cu zece minute inainte de timpul ce l-ai programat pentru plecare, aseaza-te alaturi de copilul tau in groapa de nisip, ofera-ti ajutorul la construit sau lauda-i "opera". Daca copilul se afla in leagan, apropie-te si indeamna-l sa-ti arate cum stie sa se dea in leagan singur. Nu uita sa-l lauzi pentru asta. "Mi-a placut cum stii sa-ti iei avant (sau <Ce castel minunat ai construit!>) - sa mergem acasa sa-i povestim si lui tati" este mult mai usor de acceptat de cel mic, decit "Da-te imediat jos de pe topogan, plecam acasa!".

Anunta plecarea din timp. In loc de o plecare in graba, anunta-l pe copil din timp ca va trebui sa plecati din parc. In acest mod ii oferi copilului posibilitatea de a se obisnui cu ideea plecarii, de a se mai putea da o data in leagan, sau pe topogan sau ca sa-si termine castelul de nisip. Incepe cu "Plecam in zece minute" si apoi reaminteste-i dupa alte cinci minute, dar nu insista repetind mereu ca trebuie sa plecati - in acest caz cele zece minute oferite nu vor mai avea nici o valoare pentru el. Daca este posibil, lasa-l pe copil sa termine ce a inceput, nici tie nu-ti place sa fii intrerupt in mijlocul unei activitati. Dar subliniaza ca nu o poate lua de la capat cu un lucru nou. Daca copilul intelege deja notiunea de "inca o data" sau "doar de doua ori", poti negocia: "Te mai poti da doar de doua ori pe topogan" sau "Iti mai poti lua o singura data avant in leagan". Dar sa fie doar de doua ori, nu de zece ori, altfel astfel de negocieri nu vor mai fi eficiente.

Transforma plecarea intr-o activitate placuta. "Haide sa culegem cele mai frumoase frunze pe drumul spre casa", sau "Te poti juca cu noua ta jucarie acasa", sau "Daca mergem acasa, putem coace prajiturele" pot face plecarea din parc sau de la locul de joaca mai usor de suportat pentru copil. Dar atentie! evita sa-l mituiesti pe copil la fiecare plecare din parc, "Daca plecam acum am sa-ti cumpar o inghetata", caci el se va obisnui sa primeasca "premii" tot mai substantiale de fiecare data cind va trebui sa plece.

Ofera-i copilului ceva de rontait in drum spre casa. Un biscuit sau un fruct bineinteles, mai ales daca urmeaza o masa principala a zilei. Copiii uita de foame cind se joaca si de aceea, cind se opresc, sint infometati. Si stii si tu ca foamea, impreuna cu oboseala pot duce usor la furie si bineinteles la o inevitabila "scena" in public.

Ia o jucarie la tine pentru drum. De acasa, pune-ti in geanta una din jucariile preferate ale copilului si cind a sosit momentul plecarii din parc scoate-o ca intr-un numar de magie: "Hopa! uite ce are mama pentru tine!". Cu jucaria preferata intr-o mina, ideea plecarii va fi mai usor de suportat.

Asigura-te de un mijloc de transport. Chiar daca copilul a venit pe jos in parc, asta nu inseamna ca poate sa o faca la fel, pina acasa. Obosit, va refuza probabil sa paraseasca parcul si pentru ca nu vrea sa mai mearga pe jos. Ia cu tine un carucior, sau opteaza pentru autobuz sau taxi. Plimbarea cu autobuzul sau taxiul pina acasa va fi poate stimulanta pentru copil ca sa paraseasca locul de joaca.

Daca insa nu reusesti totusi sa-l convingi pe copil sa plecati in liniste din parc sau de la locul d ejoaca, ia-l in brate sau pune-l direct in carucior, dar cu blandete ("Stiu ca vrei sa stai mai mult, dar acum trebuie sa mergem acasa. Vom veni din nou maine."). Nu uita ca tu esti parintele, si tu esti inca seful pina la urma.

Surse:
"What to expect the Toddler Years" - A. Eisenberg, H. E. Murkoff and S. E. Hathaway;
"Parenting" publication;
Internet resources.

Niciun comentariu: