marți, 26 februarie 2008

Prima zi la gradinita/scoala

editat la 08/27/2003

Inceperea scolii sau gradinitei este dintotdeauna o "piatra de incercare" pentru copii si parinti.

Scoala (gradinita) este locul in care un copil va avea unele din cele mai mari incercari, succese, esecuri si momente de stanjeneala din viata. Deoarece scoala (gradinita) nu poate fi controlata de parinti, poate deveni foarte stresant atit pentru copil cit si pentru parinti.

La scoala (gradinita) copilul va invata despre lume, interactiuni sociale, si despre oamenii din afara familiei. El va invata despre sine, despre forta pe care o are sa razbata in viata, despre grijile care-l framinta, interesele pe care le are, si cit de sociabil poate deveni. El se va afirma intr-un mod cu totul diferit de cel de acasa; se va separa de parinti, va lua contact cu provocarile sociale si scolare, si isi va face prieteni.

Inceperea scolii (gradinitei) poate fi insotita de bucurie, dar si de stres. Multi copii sint nelinistiti cind este vorba de noua etapa din viata lor, si aceasta este general valabila cind este vorba de prima zi de scoala (gradinita), sau de mutarea intr-un loc nou. Pentru copiii care merg pentru prima data la scoala, dar au fost deja la gradinita o perioada, adaptarea se va face mai usor, iar separarea de parinti nu va pune probleme. In cazul acestor copii, nelinistile legate de inceperea unui an scolar vor fi mult mai mici pentru primele zile.

Daca parintii afiseaza sentimente contradictorii (neliniste, frica, vina) legate de trimiterea la scoala (gradinita), acestea vor spori spaima si frica de necunoscut a copilului. Experienta unui copil care incepe scoala (gradinita) este mult influentata de sentimentele si atitudinea parintilor.

Ce pot face parintii ca sa-si ajute propriul copil?

  • Ofera suport moral si incurajeaza copilul.
  • Vorbeste cu copilul despre activitatile pe care le va avea (ascultarea de povesti, gustare, program de somn), despre orarul zilei, jucarii, si ceilalti copii.
  • Mergi cu copilul la scoala (gradinita) inainte de inceperea acesteia, ca sa se obisnuiasca cu mediul (locul unde se afla clasa, toaleta, dulapul personal etc.) si ca sa-si cunoasca profesorul (educatorul).
  • Spune-i copilului ca este normal sa fie nervos si ingrijorat pentru ca va sta departe de parinti si sugereaza-i sa ia cu el la scoala (gradinita) un obiect familiar sau o fotografie cu familia.
  • Mersul la scoala (gradinita) cu unul dintre prietenii de aceeasi virsta va putea face tranzitia mai usoara de acasa la scoala (gradinita).
  • Gasirea unui prieten la scoala (gradinita) va reduce din tensiunea copilului care se simte singur intr-un mediu nou.
  • Ritualul legat de pregatirea zilnica pentru a merge la scoala (gradinita) trebuie sa fie lipsit de stres cit se poate de mult. Pentru a reduce din acesta, poti pregati impreuna cu copilul hainele si ghiozdanul de seara, inainte de culcare.

Ce se poate face daca apar probleme?

  • Daca copilul are probleme mari cu separarea, incearca sa stai un timp cu el, pentru primele zile. Discuta despre acest lucru cu profesorul (educatorul). Pe masura ce el se va simti mai comfortabil, redu timpul de sedere, pina cind vei ajunge sa stai doar ca sa-l ajuti sa-si scoata geaca si sa saluti profesorul (educatorul).
  • Fi ferm daca copilul se incapatineaza sa nu ramina la scoala (gradinita).
  • La sfirsitul programului, fa un efort si vino la timp; nu-l face pe copil sa te astepte si sa se ingrijoreze ca ai uitat de el.
  • Daca copilul are griji specifice legate de scoala (gradinita), linisteste-l si acorda atentie temerilor lui. Poti sa-i spui de exemplu: "Unii copii se tem de scoala pentru ca nu stiu sigur ce se intimpla acolo, sau pentru ca au probleme cu activitatile desfasurate, sau din cauza profesorului, sau a unui coleg de clasa. Te supara ceva de genul acesta?" De multe ori ajuta daca ii povestesti de propriile temeri din vremea cind tu ai fost la scoala (gradinita) si ca multi copiii nutresc aceleasi sentimente.
  • Unii copii pot regresa in comportament: sint nedeslipiti de parinti, au probleme cu somnul, isi sug degetul, uda asternutul, refuza sa se intoarca la scoala (gradinita). Aceste "iesiri" ar trebuie sa fie temporare si tu poti sa-ti aduci ajutorul continuand sa-ti incurajezi copilul.

Sfaturi pentru parintii a caror copii merg la scoala

Pentru ca prima zi de sa fie cit mai buna si relaxanta, incearca sa urmezi aceste etape:

1. Fi pregatit, cel mai bun lucru pe care-l poti face este ca prima zi sa fie cit mai lipsita de stres si cit mai relaxanta.

2. Ajuta-l pe copil sa fie pregatit pentru prima zi, incurajindu-l sa fie independent.

3. Inainte de inceperea scolii copilul ar trebui sa stie:

  • sa se imbrace si dezbrace fara ajutor;
  • sa se incalte si sa-si lege singur sireturile la pantofi;
  • sa manince si sa bea singur;
  • sa ia si sa puna la loc obiecte;
  • sa stie sa foloseasca batista sau servetelul pentru nas;
  • sa stie sa mearga singur la toaleta;
  • sa foloseasca cu atentie echipamentul de la locul de joaca;
  • sa duca singur (a) ghiozdanul.

4. Copilul trebuie sa aiba suficiente resurse verbale.

5. Copilul trebuie sa stie sa-si exprime dorintele, sa stie sa se adreseze si sa raspunda politicos.

6. Pentru a suporta separarea mai usor, inainte de inceperea scolii copilul poate petrece o perioada de timp la bunici sau prieteni, fara parinti.

7. Inainte de prima zi de scoala viziteaza impreuna cu copilul clasa si explica-i orarul pe care il va avea. Incearca sa ai o atitudine pozitiva, incurajeaza copilul si raspunde-i la cit mai multe intrebari despre scoala.

8. Daca copilul este suparat, prelungirea momentului despartirii va inrautatii situatia. Incercati sa plecati cit mai repede, intr-o atmosfera cit mai calma.

9. Nu uitati sa scrieti numele copilului pe obiectele ce le are la scoala (geaca, pantofii de sport care ramin la scoala, caiete, ghiozdan etc.).

Nu uitati ca pentru unii copii, inceperea fiecarui an de scoala (gradinita) poate fi o problema, neinsemnata de cele mai multe ori. Orice schimbarea in viata poate fi insotita de emotii, dar si de teama. Dar cu intelegere, rabdare, si din cind in cind cu cite o imbratisare din partea ta ca parinte, copilul va trece printr-o experienta minunata si de neuitat la scoala (gradinita).

Niciun comentariu: