luni, 28 ianuarie 2008

Raceala si Gripa. Care este diferenta dintre ele?

editat la 10/05/2002

Desi Raceala si Gripa au multe simptome asemanatoare, Raceala este in general usoara, dar Gripa tinde sa fie mult mai severa ca manifestare.

Deseori Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, tuse si nas infundat. Este posibil sau nu, sa apara si febra, dar deobicei ea este cu 1-2°C mai ridicata decit in mod normal. Pot apare dureri musculare, iritatie sau rosu in git, ochii lacrimosi si dureri de cap. Cu cit Raceala avanseaza, consistenta mucozitatilor nazale devine mai groasa si se trece de la culoarea galbuie la cea verzuie. Toate aceste simptome insa pot varia la fiecare raceala.
Raceala dureaza de la la 3-4 zile pina la 10 zile. Majoritatea adultilor au 1-2 raceli/an, in timp ce copiii pot avea 5-8 raceli/an. Numarul racelilelor creste cind oamenii prefera sa-si petreaca cit mai mult timp afara.

Gripa (prescurtare a Influenza virus) debuteaza brusc si violent, cu febra de 40.5°C. Febra este insotita de stari de slabiciune si oboseala, tuse uscata, nas care pare sa curga la nesfirit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in git. Febra poate dura de la 3 la 5 zile. Dupa vindecare este posibil ca starea de slabiciune si oboseala, tusea, sa mai dureze pina la 3 saptamini.
Gripa este des intilnita iarna si primavara devreme. Virusii gripei sufera mutatii genetice in mod constant si acestea sint majore la fiecare 10 ani.

Care sint cauzele?

VIRUSII. Peste 100 de tipuri diferite de virusi provoaca Raceala. Gripa, pe de alta parte, este cauzata doar de un numar redus de virusi, anual. De aceea exista vaccin pentru Gripa, dar nu si pentru Raceala.

Ce tratament se recomanda?

Nu exista tratament propriu-zis pentru Raceala si Gripa. Singura posibilitate este de a creea cit mai mult comfort organismului ce lupta impotriva virusilor:

  • Odihna la pat, in mod special pe timpul febrei;
  • Evitarea fumatului activ si pasiv;
  • Lichide multe (apa sau sucuri de fructe) pentru fluidizarea mucozitatilor. De asemenea ele sint foarte importante pentru rehidratare, mai ales in cazul febrei;
  • Ceaiuri calde cu lamiie si miere, supa calda de pui;
  • Fara consum de alcool;
  • Gargara cu apa calduta, sarata, de citeva ori pe zi pentru rosu in git;
  • Bomboane mentolate pentru tuse (ex. Halls);
  • Pentru copiii care inca nu-si pot sufla nasul, folosirea unei pompite pentru indepartarea mucozitatilor nazale;
  • Solutie salina pentru indepartarea mai usoara a mucozitatilor (0.65% gr. sare).
Ce medicamente se pot lua?

Desi multe ca numar, medicamentele special destinate Racelii nu o pot vindeca, ci doar o pot face mai usor de suportat. Mai mult, e posibil ca datorita efectelor secundare a acestora starea generala a organismului sa devina mai proasta. ATENTIE! Inainte de a oferi orice medicament de acest gen unui copil, cereti opinia medicului. Dozele recomandate / kg corp sau virsta trebuiesc respectate cu mare atentie.
Medicamentele pentru Raceala contin, de multe ori, mai mult decit un singur ingredient. Produsele destinate pentru calmarea mai multor simptome nu sint indicate daca toate acestea nu sint prezente. Este bine sa se opteze pentru medicamente care trateaza doar simptomele ce au aparut, nimic in plus.

De ce Antibioticele nu pot vindeca Raceala si Gripa?

Antibioticele nu actioneaza impotriva virusilor. De aceea ele nu pot vindeca o Raceala sau o Gripa. Dar Antibioticele pot fi insa utile in cazul infectiilor bacteriene, cum sint cele ale sinusurilor sau urechii.

Cum se poate preveni Raceala sau Gripa?

Virusii care cauzeaza Raceala si Gripa se transmit prin contact mina-la-mina si prin aer datorita tusei si stranutului. A sta ud sau in frig NU duce la Raceala sau Gripa. Dar ATENTIE! de multe ori, frisoanele sint primul semn ca organismul a contactat Raceala sau Gripa, de aici ideea gresita: "mi-a fost frig si am racit".
Cel mai important mod de a prevenire este spalatul des pe miini cu sapun si apa calduta si evitarea de a atinge nasul sau ochii.
Pentru a impiedica raspindirea acestora, repausul la pat este mai mult decit indicat. Folosirea servetelelor in locul batistelor este mai sigura pentru a nu imprastia virusii.

Este necesara vaccinarea impotriva Gripei?

Persoanele care ar trebui sa opteze pentru vaccinare sint:
  • Personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavi;
  • Adultii si copiii cu probleme cardiace sau pulmonare;
  • Adultii si copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar (ex. SIDA);
  • Femeile insarcinate cu risc crescut pe durata sarcinii;
  • Copiii aflati pe tratament prelungit cu aspirina;
  • Persoanele peste 65 de ani.
Persoanele din aceasta categorie, mult mai sensibile decit ceilalti, pot avea probleme serioase in urma unei Gripe (Pneumonie) sau pot raspindi foarte usor virusii.
Cei care nu se incadreaza in aceasta categorie nu este necesar sa se vaccineze. Totusi, daca exista interes pentru vaccinare, mai intii trebuie ceruta o opinie medicala.
Vaccinarea contra Gripei se recomanda pentru lunile Octombrie si Noiembrie.

Cind trebuie sunat medicul?

In general, in cazul unei Raceli sau a unei Gripe, adultii nu au nevoie de consultatie medicala. Dar in cazul unui copil mic este bine ca medicul sa fie sunat (de preferat sint vizitele la domiciliu, pentru a nu inrautatii starea micutului).
Daca insa apar urmatoarele probleme, medicul trebuie consultat de urgenta:
  • Raceala care dureaza mai mult de 10 zile;
  • Dureri ale urechii sau scurgeri ale ei;
  • Dureri puternice ale fetei sau fruntii;
  • Temperatura constanta peste 38.5°C;
  • Respiratie greoaie;
  • Raguseala, rosu in git si tuse ce par sa nu se mai sfirseasca.

Bibliografie: American Academy of Family Physicians

Niciun comentariu: