Parintii sint mereu ingrijorati de aparitia febrei, iar de multe ori se grabesc sa anunte medicul, si incearca cu ajutorul medicamentelor sau prin alte metode, total nepotrivite uneori, sa reduca aceasta febra. Febra nu este insa o boala, ci este un simptom. Prezenta acesteia sugereaza ca organismul raspunde normal la infectiile virale sau bacteriene. De aceea este indicat ca febra sa fie urmarita cu atentie prin masurarea temperaturii corpului si in functie de valori sa se ia masurile potrivite.
In ziua de azi exista mai multe optiuni pentru a putea masura temperatura corpului. Exista 5 tipuri de termometre: cu mercur (de sticla), digitale, timpanice (pentru urechi), orale tip suzeta si axiale instantanee (benzi de pus sub brat). Benzile speciale pentru fruntea copilului nu masoara o temperatura corect si nu sint recomandate. Metodele prin care se poate masura temperatura sint: rectal, oral, timpanic sau axial. Metoda rectala este standard si medicii o prefera ca fiind cea mai corecta. Daca se obteaza pentru alta metoda trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala. Urmatorul tabel ofera citeva informatii despre temperatura masurata cu cele 5 tipuri de termometre:
TERMOMETRU | PRO | CONTRA |
Cu Mercur | Temperatura citita este foarte corecta Nu face zgomot | Citirea se face greu Este fragil Dureaza 2-3 minute masurarea |
Digital | Valoarea se citeste usor Temperatura citita este corecta "Beep" cind este gata | Necesita baterii Dureaza cel putin 1 minut masurarea Zgomotul poate trezi un copil adormit |
Oral Tip Suzeta | Prezinta siguranta Nu trezeste un bebelus | Necesita baterii Necesita cel putin 3 minute la masurare |
Timpanic (urechi) | Masurarea temperaturii se face rapid (3-5 secunde) Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale | Necesita aplicarea corecta in canalul urechii pentru masurare corecta Nu este foarte indicat in cazul bebelusilor Necesita baterii Este scump |
Instantaneu (axial) | Masurarea temperaturii se face rapid (2-3 secunde) Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale | Este mai greu de folosit in cazul unui copil agitat Este scump |
Temperatura normala a corpului variaza de la persoana la persoana, de la ora la ora, sau de la o metoda de masurare la alta. Temperatura normala medie este de 37°C (98.6°F). Temperatura normala a corpului variaza de la 36°C la 37.8°C (96.8°F-100°F), iar in functie de orele zilei poate avea valori de 36.1°C (97.0°F) intre 2-4 a.m. sau 37.2°C (99.0°F) intre 6-10p.m.
Febra este definita ca temperatura ce trece de limita normala, iar valoarea acesteia depinde metoda de masurare. Temperatura este considerata febra daca este mai mare de 37.2°C (99°F) axial, 37.5°C (99.5°F) oral si 38°C (100.4°F) masurata rectal. Cel mai usor loc in care se poate masura este axial (sub brat), dar desi nu este cea mai exacta, important este sa se cunoasca cu certitudine daca copilul are, sau nu, febra. Din motive practice si de siguranta, temperatura masurata oral nu se recomanda copiilor sub 5 ani. Desi temperatura masurata rectal este cea mai sigura, modul in care se face poate speria copilul.
1) Masurarea temperaturii rectal
Folosind un termometru cu mercur sau digital, etapele de masurare sint:
- Daca se utilizeaza un termometru cu mercur, acesta se scutura de citeva ori (deasupra patului sau a unei suprafete moi, ca in caz de lovire sa nu se sparga) pina cind coloana de mercur coboara sub 37°C (98.6°F).
- Se unge capatul termometrului cu putina crema (de preferat petroleum jelly sau o crema solubila in apa).
- Se lasa bebelusul culcat pe spate si se indeparteaza scutecul. Copilul mai mare poate lasa culcat pe o parte.
- Daca se foloseste un termometru digital se apasa pe butonul de pornire.
- Se tin cu o mina picioarele ridicate, si usor se introduce termometrul in rect la cca. 2.5 cm (in cazul termometrului cu mercur partea argintata trebuie sa fie introdusa aproape in intregime).
- Se tine termometrul cu mercur in pozitie timp de 3-5 minute sau pe cel digital pina se aud citeva "beep"-uri; apoi se scoate si se citesc indicatiile.
- Se curata termometrul foarte bine dupa fiecare folosire.
Copilul se poate tine si culcat pe burta, pe picioarele adultului, iar acesta trebuie sa tina o palma pe mijlocul copilului; se introduce termometrul uns cu crema la cca. 2.5 cm.
2) Masurarea temperaturii axial (sub brat)
Folosind un termometru digital sau cu mercur se urmeaza urmatoarele etape:
- Se porneste termometrul digital, sau cel cu mercur se scutura bine pina cind coloana de mercur coboara sub 37°C (98.6°F).
- Se plaseaza termometrul in scobitura de sub brat si se tine bratul copilului ferm, in jos, peste piept.
- Termometrul cu mercur se mentine in pozitie timp de 4-5 minute, iar cel digital pina in momentul in care se aud "beep"-uri (se recomanda ca in cazul folosirii acestui termometru, "beep"-urile sa fie ignorate, iar termometrul digital sa ramina in aceeasi pozitie 2-4 minute pentru masurarea cit mai exacta a temperaturii). In cazul folosirii termometrului axial instantaneu (banda ce se lipeste pe piele) citirea va apare in 2-3 secunde.
- Se aduna 1°C (°F) pentru a a putea fi comparata cu cea masurata rectal, reala. In cazul benzilor acest ° se adauga automat.
3) Masurarea temperaturii timpanului (urechii)
Cind se foloseste un astfel de termometru trebuie sa fie asigurata inchiderea completa a canalului urechii. Daca copilul este culcat pe o parte, pe o suprafata calda, se asteapta 5 minute inainte de a masura temperatura pentru a preveni retinerea caldurii in interiorul urechii. Nu se ia temperatura imediat dupa ce copilul a venit de afara, unde a fost frig.
- Temperatura se masoara la urechea corespunzatoare miini adultului: dreapta daca este dreptaci, stinga daca este stingaci.
- Capatul termometrului se introduce cu atentie in ureche cu lentila aplecata usor in fata.
- Cu mina libera se trage usor de lobul urechi (pentru copilul mai mic de 1 an se trage de lob in spate si in sus) Aceasta miscare va permite canalului urechii sa se inchida perfect.
- Din momentul in care termometrul este pozitionat corect se apasa butonul de pornire.
- Se citeste temperatura dupa 3-4 secunde.
- In cazul bebelusilor mai mici de 3 luni, a copiilor mai mici de 3 ani cu probleme de sanatate, sau cind inca nu se cunoaste exact modul de folosire al acestui termometru, temperatura se va lua de 3 ori si cea mai corecta va fi cea mai ridicata valoare.
- Filtrul lentilei se va curata sau schimba dupa fiecare folosire.
4) Masurarea temperaturii oral
Aceasta se va putea lua la interval de 30 de minute de cind copilul a servit masa sau a consumat lichide, pentru a preveni erorile de citire.
Termometrul tip suzeta. Acesta prezinta siguranta si indica temperatura corect in cazul copiilor mici. Termometrul se va folosi insa numai pentru masurarea temperaturii si nu ca suzeta obisnuita.
- Se apasa pe butonul de pornire localizat in partea din fata a suzetei.
- Se pozitioneaza bulbul in gura copilului.
- Temperatura se va citi dupa 3 minute. Pentru a compara aceasta citire cu cea masurata rectal, reala, se aduna 0.5°C (°F).
- Bulbul suzetei se va curata foarte bine dupa fiecare folosire.
Termometrul digital sau cu mercur. In cazul copilului mai mare de 5-6 ani (sau din momentul in care poate urma instructiunile de folosire), se poate opta fie pentru termometrul digital, fie pentru cel cu mercur.
- Copilul trebuie sa deschida gura si sa scoata limba afara.
- Se porneste termometrul digital , sau cel cu mercur se scutura bine pina cind coloana coboara sub 37°C (98.6°F).
- Se introduce termometrul sub limba, in spatele gurii, in dreptul ultimului molar si apoi copilul trebuie sa inchida gura - foarte usor in cazul termometrului cu mercur. Copilul nu trebuie sa muste, dar trebuie sa mentina termometrul in aceeasi pozitie, prin plasarea limbii intre incisivii de sus.
- Se lasa termometrul in pozitie timp de 1-2 minute (sau in functie de ce spun instructiunile lui de folosire). !!! Nu se lasa niciodata copilul nesupravegheat, cu un termometru in gura. Se scoate termometrul si se citesc indicatiile.
- Se aduna 1°C (°F) pentru a putea compara cu temperatura reala, masurata rectal.
!!! Temperatura normala medie a copilului poate sa fie intre 36.1 - 37.7°C (97 - 100°F).
!!! Un copil mai mic de 6 luni, chiar cu febra usoara 37.8°C (100.2°), sau un copil mai mare de 6 luni cu peste 38.8°C (102°F), masurate rectal, necesita imediat atentie medicala. Aceeasi recomandare este valabila si pentru o febra usoara, ce dureaza mai mult de 2-3 zile, la un copil mai mare de 6 luni.
!!! Pentru temperatura mai mare de 40.5°C (105°F) se va merge imediat la Urgente.
Bibliografie:
"The Children Hospital Guide to Your Child's Health and Development" - Children's Hospital Boston;
"Cum imi cresc copilul" - Laurence Pernoud;
"The 3 a.m. Handbook. The most Commonly Asked gouestions about your child's health" - William Feldman.
2 comentarii:
hmmm. bune inormatiile, doar ca si cel digital trebuie tinut sub axila peste 10 minute.
mie, de vreo saptamana, mi se intampla aproape zilnic sa-mi creasca temperatura la 37.2-37.4. daca tin termometrul digital 2-3 minute sub axila, arata 36.7, daca il tin peste 10 minute, arata 37.2. cand nu am temperatura, imi arata 36.7 chiar daca il tin 20 minute.
cred ca depinde mult de cine si cum e facut termometrul digital... am intilnit termometre bune si proaste cu aceeasi forma, poate si culoare, dar marci diferite.
eu insa prefer de citiva ani pe cel temporal, facut de Exergen - http://www.exergen.com//medical/TAT/tatconsumerpage.htm ... mult mai exact si safe decit multe alte termometre ieftinute de pe piata, digitale sau nu.
Trimiteți un comentariu