vineri, 28 decembrie 2007

Acidul Folic si Sarcina

editat la 12/17/2002

De ce se recomanda acid folic in sarcina? Pentru a suporta volumul de sange aflat in continua crestere, pentru a ajuta la cresterea tesuturilor materne si fetale si pentru a reduce riscul unor defecte ale tubului neural.


Ce este acidul folic?
Acidul folic este o vitamina B solubila in apa, care ajuta la formarea celulelor sanatoase. Deoarece este "solubila in apa", aceasta inseamna ca nu se poate retine la nivelul organismului, ci trebuie administrata zilnic, pentru a preintampina aparitia defectelor tubului neural (defecte la nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau a maduvei spinarii).
In timpul cresterii rapide, cum sunt sarcina si dezvoltarea fetala, organismul are nevoie de un surplus de aceasta vitamina B.
Exista doua forme diferite de acid folic:
  • Forma sintetica, prezenta in vitaminele Prenatale, in cereale sau paine imbogatite cu vitamine, in suplimentul de acid folic (prescris in mod special femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu defecte ale tubului neural).
  • Forma naturala (folat), prezenta in frunzele verzi ale legumelor (brocoli, spanac) sau in unele fructe si sucuri de fructe (portocala).
    Organismul absoarbe mult mai usor forma sintetica a acidului folic decit cea naturala.

    Exista suficiente rezultate care dovedesc ca un consum adecvat de acid folic zilnic, reduce in mod considerabil sansele de a da nastere unui copil cu defecte ale tubului neural, cum sunt Spina Bifida si Hidrocefalie. Aceste studii au aratat ca administrarea acidului folic incepand cu cel putin 3 luni inainte de conceptie, duce la prevenirea a 75% din cazurile cu defecte ale tubului neural.
    !!! Este foarte important sa iei acid folic inainte de a ramine insarcinata deoarece tubul neural - creierul si maduva spinarii prezente la embrionul aflat in dezvoltare - incep sa se dezvolte foarte devreme in sarcina, la aproape 26-28 de zile de la conceptie.

    Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca toate femeile ce planuiesc o sarcina sa consume minim 0.4 mg acid folic pe zi (cantitatea aflata si in vitaminele Prenatale) inainte de a concepe si pe parcursul primelor 10-12 saptamani de sarcina - in acea perioada creierul si maduva spinarii sunt deja formate. Femeile care au deja un copil cu un defect al tubului neural trebuie sa ia 4 mg de acid folic zilnic. Femeile care au sanse medii de a da nastere unui copil cu defect al tubului neural - au o ruda apropiata cu defect al tubului neural sau cu diabet dependent de insulina sau cu epilepsie si ia medicamente de genul acidului valproric sau carbamazepina - trebuie sa ia 1-4 mg acid folic zilnic.
    !!! Medicul/moasa va recomanda cantitatea necesara de acid folic pe care trebuie sa o iei.

    Un alt motiv pentru a lua acid folic: cativa cercetatori din Olanda au aratat ca in cazul femeilor care consuma cantitatile recomandate de acid folic inainte de sarcina, sansele unui avort timpuriu se reduc simtitor.

    In general, femeia gravida isi poate asigura in jur de 0.2 mg de acid folic prin alimentatie. Acidul folic se gaseste in frunzele verzi, citeva fructe, cereale imbogatite cu vitamine.
    Surse excelente de acid folic (asigura 0.055 mg/portie*) sunt: rinichi, soia, fasole alba boabe, linte, spanac gatit, asparagus, salata verde, sus de portocale, suc de ananas, seminte de floarea soarelui.
    Surse bune de acid folic (asigura 0.033 mg/portie*) sunt: porumb, brocoli gatit, mazare verde, varza de Brussels, sfecla rosie, portocale, pepene verde (honeydew melon), zmeura, afine, avocado, alune prajite, germeni de griu.
    Alte alimente ce contin acid folic (0.011 mg/portie*) sunt: morcovi fierti, cartof dulce, dovlecel, varza, fasole verde gatita, castane, nuci, oua, capsuni, banane, grapefruit, pepene galben, paine alba sau neagra, cereale, lapte.

    *1 portie = 220-240 grame (ml) ~ 1 ceasca

    Surse:
    "The mother of all pregnancy books" - Ann Douglas
    The WIC Nutrition & Health Newsletter
    Spina Bifida Association of America.
  • Niciun comentariu: