vineri, 28 decembrie 2007

A sosit clipa nasterii sau nu?

editat la 09/25/2004

Schimbarile fizice prenatale preced nasterea fie cu cateva saptamani, fie doar cu 1-2 ore.


Etapa prenatala este caracterizata prin subtierea si dilatarea cervixului, pe care medicul o poate confirma prin examinarea interna, dar si prin alte simptome usor observate si de gravida:
  • Coborarea si angajarea copilului. Cu doua pana la patru saptamani in cazul gravidelor aflate la prima nastere, copilul incepe se coboare in zona pelviana. In cazul gravidelor cu mai multe nasteri la activ, coborarea se face rareori inainte de nastere. Prin coborarea copilului se reduce presiunea pe care uterul o exercita asupra diafragmei, respiratia devine mai usoara, iar stomacul este mai putin aglomerat si digestia devine parca mai usoara. Desigur ca aceste aspecte pozitive sunt contrabalansate de cele negative: dureri uneori si crampe in zona pelviana si perineala, tendinta de a merge tot mai des la baie (uterul preseaza mai mult pe vezica urinara), mobilitate mai redusa, uneori senzatii de pierderi de echilibru (centrul gravitational s-a schimbat din nou).
  • Senzatii de crestere a presiunii in zona pelviana si rectum. Crampe (similare celor de la menstruatie) si dureri scurte, ascutite, sunt in general comune in cazul gravidelor aflate la a doua, a treia nastere. Durerile lombare pot fi de asemenea prezente.
  • Pierdere sau stagnare in greutate. Cu cat se apropie nasterea, cu atat gravida ia mai putin in greutate, sau chiar pierde intre 1 kg si 1 kg si 1/2.
  • O schimbare a nivelului de energie. Unele gravide observa ca obosesc mult mai usor. Altele simt ca au pierderi sporadice de energie. Apare o dorinta incontrolabila de a face curat in toata casa si de a a avea camera copilului inca odata verificata si in perfecta stare, instinct cunoscut in limba engleza ca "nesting sindrome".
  • O schimbare in scurgerile vaginale. Gravida poate observa ca aceste scurgeri devin mai abundente si mult mai consistente.
  • Aparitia mucusului roz sau cu urme de sange. Pe masura ce cervixul se subtiaza si dilata, au loc ruperi frecvente ale capilarelor, acestea colorand secretiile vaginale in roz sau rosu. De obicei aceste semne arata ca nasterea se poate declansa in 24 de ore, dar ca poate fi si la cateva zile distanta.
  • Pierderea dopului cervical. Pe masura ce cervixul se deschide, dopul care pana atunci a inchis uterul este eliberat. Acest dop gelatinos se pierde fie cu una sau doua saptamani inaintea aparitiei contractiilor, fie precedeaza nasterea.
    "Medicul trebuie sunat de cate ori gravida are o nelamurire sau este ingrijorata asupra unui aspect legat de sarcina."
  • Intensificarea contractiilor Braxton Hicks. Aceste contractii apar de obicei dupa primele 20 de saptamani de sarcina, in special la gravidele cu mai mult de o nastere la activ. Contractiile sunt usoare, uterul isi antreneaza muschii pentru nasterea de mai tarziu, incep de sus si se distribuie usor in partea de jos, pana la relaxare. Aceste contractii pot dura 15-30 de secunde sau pot ajunge pana la 2 minute. Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste contractii pot deveni mai frecvente si uneori dureroase; ameliorarea lor se poate face prin schimbarea pozitiei initiale (intindere la orizontala din pozitia sezut sau in picioare, sau invers).
  • Diaree. La unele gravide, frecventa scaunelor creste, apare diareea chiar inainte de nastere.


  • Simptome false ale nasterii

    Adevaratele simptome ale nasterii nu au inceput daca:
  • Contractiile nu sunt deloc regulate si nu au crescut ca intensitate sau frecventa.
  • Contractiile inceteaza daca gravida face cativa pasi sau isi schimba pozitia.
  • Scurgerile vaginale sunt maronii. (Acest tip de scurgeri apare de obicei dupa o examinare medicala interna sau un contact sexual in ultimele 48 de ore. Scurgerile ce contin sange deschis la culoare trebuie anuntate imediat medicului.)
  • Miscarile fetale se intensifica putin odata cu contractiile. (Medicul trebuie anuntat daca activitatea fetala devine foarte intensa.)


  • Simptome adevarate ale nasterii

    Cand contractiile prenatale devin mai puternice, mai dureroase si mai frecvente, apare si intrebarea: "este acesta un semn de nastere sau nu?" Este un semn real daca:
  • Contractiile se intensifica in loc sa scada daca gravida devine activa si nu dispar odata cu schimbarea pozitiei.
  • Contractiile devin in mod progresiv mai frecvente si dureroase si, in general (dar nu mereu), mai regulate. Nu toate contractiile vor fi la fel, nu apar neaparat la un interval regulat de timp, ele dureaza intre 30-70 de secunde si pe masura ce nasterea avanseaza devin tot mai puternice.
  • Contractiile pot fi simtite ca dureri gastrointestinale si pot fi insotite de diaree. Primele contractii se pot asemana cu crampele puternice ale unei menstruatii abundente. Durerea poate apare doar in partea inferioara a abdomenului sau in zona lombara si abdomen si radiaza spre picioare.
  • Secretiile vaginale sunt rozalii sau cu urme de sange.
  • Are loc ruperea membranelor (doar in 15% din nasteri acest lucru se intampla inaintea aparitiei contractiilor, in multe cazuri acestea sunt rupte artificial de medic).


  • Cand trebuie sunat medicul?

    De cate ori gravida are o nelamurire sau este ingrijorata asupra unui aspect legat de sarcina. Frica sau rusinea nu pot da raspunsuri la intrebari, de aceea medicul poate si trebuie sunat indiferent de intrebarea adresata. Nimeni nu va rade daca aceasta se repeta sau suna stupid.
    Medicul trebuie sunat indiferent de ora daca toate semnele arata ca gravida trebuie sa mearga la spital. Medicul (moasa) care asista la nastere nu are un program fix, doar de zi, deci nu va fi deranjat(a) de un telefon de urgenta in miez de noapte.
    Probabil medicul (moasa) a specificat sa fie sunat(a) daca contractiile apar la intervale regulate, 5-10 minute distanta. Atentie, nu toate trebuie sa indeplineasca acest criteriu, e posibil ca ele sa nu devina niciodata perfect regulate.
    De asemenea, e posibil ca medicul (moasa) sa fi specificat sa fie sunat(a) urgent daca membranele se rup si nasterea inca nu a inceput. Daca data probabila a nasterii este peste cateva saptamani, are loc o cadere a cordonului ombilical sau lichidul amniotic este maro-verzui, medicul trebuie sunat de urgenta. Daca medicul nu poate fi gasit, se va face deplasarea de urgenta la spital.

    Sursa
    "What to expect when you're expecting" - A. Eisenberg, H. E. Murkoff and S. E. Hathaway.

    Niciun comentariu: