editat la 11/04/2002
Aproape toate femeile trec prin stari de discomfort provocate de sarcina.De multe ori auzim pe linga noi: "ai greturi, faci o fata!", "daca esti inca slabuta si si nu te-ai umflat deloc faci un baiat!" si cite astfel de minuni. Nici una nu are vreo legatura cu ce va fi, dar de cele mai multe ori, sarcina se va face mai mult sau mai putin simtita.
Indiferent de problemele enumerate mai jos, aminteste-ti mereu ca fiecare sarcina si fiecare femeie este diferita de celelalte. Poate vei trece prin toate aceste stari de discomfort, sau prin niciuna, sau poate altele ,mai rar intilnite, vor apare in cazul tau. Important este sa-ti pastrezi increderea in tine si sa-ti alegi un medic (moasa) cu care sa discuti "deschis" tot ceea ce te framinta.Starea de indispozitie. Acesta poate apare in orice parte a zilei, si include o serie de simptome: arsuri la stomac, greata si citeodata varsaturi usoare sau foarte puternice. Toate aceste simptome sint legate de cresterea activitatii hormonale din prima parte a sarcinii. Cei doi hormoni: human chorionic gonadotropin (hCG) si estrogenul, produse de placenta si fat determina golirea mult mai lenta a stomacului si sistemul digestiv isi incetineste functionarea pentru a putea retine cit mai multi nutrienti. La fel, uterul marit preseaza impotriva stomacului si impinge mincarea in sus, amestecind-o cu acizii prezenti acolo, si de aici starea de arsura la stomac. Greturile sint mai des intilnite in cazul primei sarcini, la femeile mai tinere sau in sarcinile multiple. Simptomele pot apare in primele 5 saptamini de sarcina si, deobicei, inceteaza in saptaminile 12 sau 13, foarte rar insotind sarcina pina la final. Aceste stari de indispozitie sint prezente la 60-80% dintre femeile insarcinate. Ele ajuta la reglarea nivelului de insulina din singele femeii insarcinate, in special in primele saptamini de sarcina cind acest nivel de insulina tinde sa creasca. Insulina, eliberata la introducerea hranei, reglementeaza nivelul de zahar din singe. Deoarece nivelul de insulina creste, mai multe grasimi vor fi metabolizate. Se pare ca in primele saptamini de sarcina, varsaturile mentin nivelul de insulina cit mai jos, aceasta ducind la incetinirea metabolismului grasimilor. Totusi, in cazul varsaturilor puternice si de durata trebuie consultat medicul. Se pot avita astfel deshidratarea puternica si problemele renale.
Pentru a putea evita cit mai mult aceste stari de discomfort sau macar pentru a le putea diminua din amplitudine, este bine sa tineti seama de citeva sfaturi:
- Mincati des, portii mici si bogate in fibre si proteine. Nu asteptati sa vi se faca foame si nu mincati pina aveti senzatia de "prea plin".ncercati biscuitii sarati cind aveti greturi.
- Serviti micul dejun in pat, inainte de a va ridica in picioare si a va reincepe activitatea zilnica.
- Consumati cit mai multe lichide in special daca aveti probleme cu varsaturile. Evitati sa mincati si sa beti in acelasi timp, de multe ori apare starea de greata.
- Este recomandabil sa evitati mincarea prea grasa, condimentata, cu miros puternic, alcoolul si tigarile. Evitati pe cit posibil mincarea greu digerabila - cirnatii, ceapa si mincarea prea mult prajita.
- Luati Prenatale pentru a compensa pierderea de nutrienti. Nu luati insa aceste suplimente pe stomacul gol, ci intodeauna in timpul sau la sfirsitul unei mese.
- Evitati pantalonii prea strimti sau curelele.
- Incercati sa va odihniti cit mai mult si evitati epuizarea fizica si emotionala.
- Evitati miscarile bruste, alergarea si ridicati-va incet din pat.
Constipatia. 50% dintre femei se pling si de aceasta problema pe timpul sarcinii. Nivelul ridicat de progesteron duce la incetinirea activitatii musculaturii intestinale, rezultatul fiind constipatia. Aceasta poate fi insa evitata daca:
- Consumati multa apa.
- Mincati hrana bogata in fibre.
- Incercati exercitii fizice recomandate femeilor insarcinate.
- Mergeti la baie de cite ori simtiti nevoia.
- Sinteti atente la suplimentele bogate in Calciu si Fier. Daca credeti ca aceastea sint principala cauza pentru constipatia dumneavoastra, adresati-va medicului.
Urinarea frecventa este una din primele semne de sarcina. Aceasta problema scade in intensitate dupa cea de a 3-a luna de sarcina si reapare in ultimele luni cind greutatea fatului apasa pe vezica urinara. Nu incercati sa va abtineti sa urinati sau sa controlati acest proces fiziologic, deoarece aceasta poate duce la infectii ale rinichilor sau vezicii urinare. Consumati o cantitate mare de lichide si consultati medicul de urgenta daca la urinare apar senzatii de arsura sau mincarime. Evitati consumul de cafea, alcool, bauturi carbogazoase si mincarea foarte condimentata, ele pot irita vezica urinara facind-o sa se contracte foarte usor si des. Evitati fumatul deoarece Nicotina actioneaza asupra musculaturii vezicii urinare determinind spasme ale acesteia.
Venele varicoase (Varicele). Aparitia varicelor se datoreaza acumularii de singe in exces in interiorul sau exteriorul vaselor de singe. Acestea tind sa fie tot mai vizibile o data cu sarcina si pot deveni o problema daca mama sau alte rude au avut asa ceva. In general, Varicele dispar dupa nastere. Nu masati puternic aceste varice pentru ca se pot produce cheaguri de singe. Daca vi se pare ca o anumita zona s-a inrosit puternic, este tare si umflata, tineti picioarele ridicate si sunati medicul de urgenta. Este posibil sa aveti Tromboflebita, datorata formarii unor cheaguri de singe. Aparitia si inmultirea varicelor poate fi preintimpinata daca:
- Evitati statul in picioare pentru vreme indelungata sau in pozitie nemiscata si evitati incrucisarea picioarelor cind stati jos.
- Daca aveti mult de calatorit, la fiecare 2 ore incercati sa faceti citiva pasi ca sa va dezamortiti picioarele.
- Incercati sa mentineti picioarele un pic mai ridicate cind stati jos sau intinsa in pat.
- Evitati hainele prea strimte si curelele care impiedica circulatia singelui. Evitati purtarea tocurilor foarte inalte.
- Incercati sa nu depasiti greutatea recomandata pe timpul sarcinii.
- Consumati cit mai multe alimente bogate in vitamina C care ajuta la mentinerea elasticitatii si sanatatii vaselor de singe.
Durerile de cap. Acestea sint de cele mai multe ori rezultatul modificarilor hormonale, a epuizarii, tensiunii, foamei, emotiilor fizice si psihice, sau orice combinatie a acestora. Din nefericire, medicamentele trebuie sa fie evitate pe timpul sarcinii, dar puteti urma si incerca urmatoarele sugestii de a reduce aceasta problema:
- Incercati exercitii de relaxare si Yoga.
- Odihniti-va indeajuns, ziua si noaptea.
- Mincati in mod regulat evitind astfel scaderea continutului de zahar din singe.
- Evitati zgomotele puternice daca va deranjeaza si dati sonorul mai incet la TV, radio.
- Evitati locurile unde se fumeaza si preferati-le pe cele bine aerisite.
- Aplicati rece si cald in cazul durerilor de sinus, alternind cite 30 de secunde fiecare, timp de 10 minute, de 3-4 ori pe zi.
Anemie. Primele teste pentru depistarea unei posibile anemii se fac la prima vizita medicala a femeii insarcinate si se repeta in cazul in care cantitatea de Fe este mult sub limita normala. In general, anemia apare in cel de-al treilea semestru de sarcina, datorita cresterii volumului de sange si a consumului sporit de Fe pentru producerea celulelor rosii ale sangelui. Cand Fe este in deficit mic, anemia apare sub diferite forme: epuizare fizica, slabiciune, palpitatii, respiratie ingreunata si chiar dificultati de vorbire. Acesta este un prim semnal ca fatul are nevoie de suplimente de Fe inaintea mamei. De multe ori, copiii au probleme cu anemia inca de la nastere, datorita nivelului scazut de Fe. Femeile cu sarcina multipla, cele ce au sarcini multe una dupa alta sau cele care au avut mari probleme cu varsaturile sunt mult mai dispuse anemiilor puternice decat restul. Pentru a preintampina anemia , se recomanda, incepand cu saptamina 20, suplimente cu Fe (30-50 mg), in afara vitaminelor Prenatale. Cantitatea de Fe absorbita este mai mare daca consumati hrana bogata in vitamina C. In cazul unei anemii avansate se recomanda in plus alte 30 mg.
Contractii Braxton Hicks. Aceste contractii, neregulate, isi pot face aparitia incepand cu saptamana 20 de sarcina si pot fi simtite mai devreme de femeile aflate la cea de a 2-a sarcina. Durata acestor contractii este in general cuprinsa intre 15-30 de secunde, dar pot dura si pana la 2 minute sau mai mult. Mai mult sau mai putin dureroase si posibil incomfortabile, contractiile Braxton Hicks se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea superioara si relaxarea lui graduala. Aceste contractii cresc in intensitate in ultima luna de sarcina, devin mult mai frecvente si posibil mai dureroase. Desi nu pot declansa nasterea, aceste contractii pot duce totusi la dilatarea colului uterin creind senzatia ca urmeaza nasterea inainte de vreme. Daca aceste contractii devin insuportabile si sunt insotite de dureri abdominale, ale spatelui sau ale pelvisului, si eventual sunt insotite de scurgeri vaginale, contactati urgent medicul.
Depresie. Prezenta la 70% dintre femeile insarcinate, depresia este des intalnita in primul trimestru de sarcina si mai ales in cazul femeilor cu probleme emotionale frecvente (deseori inainte de menstruatie). Starile de depresie pot fi accentuate de mai multi factori: stres in familie, dificultati financiare, probleme nervoase in familie, statul la pat datorita unor complicatii ale sarcinii, framantari privind sanatatea proprie sau a bebelusului, etc. Semnele depresiei sunt: letargia, sentimentului inutilitatii, pesimism accentuat, insomnie, lipsa poftei de mancare, stari de agitatie, pierderea oricarui interes de a face ceva, probleme de concentrare si gandire si uneori ganduri de sinucidere. Daca aceste stari de depresie tind sa tina mai mult de 2 saptamani, adresati-va medicului si eventual luati in considerare ajutorul unui psihoterapeut. Nu lasati depresia sa va tina gandurile ocupate, pentru ca, de multe ori, netratata, duce la accentuarea depresiei post-natale. Depresia poate fi evitata daca renuntati la prea mult zahar, cafea si ciocolata, aveti o dieta echilibrata si discutati la timp despre gandurile si problemele care va macina.
Dificultati in respiratie. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat presiunea exercitata asupra diafragmei de catre uterul aflat in crestere poate duce la dificultati in respiratie. La aceasta se adauga si cresterea nivelului hormonal (progesteron) care duce la respiratia intretaiata si tendinta de a respira cat mai adanc. Tot datorita hormonilor se produce relaxarea bronhiilor, a plamanilor si in general a muschilor. Atentie! In cazul respiratiei mult prea rapide si daca buzele sau degetele se invinetesc, medicul trebuie consultat de urgenta. Folosirea unei perne in plus poate face respiratia mai usoara, iar in ultima luna de sarcina, cand copilul se aseaza in pozitia de nastere (coboara) aceste probleme dispar.
Dureri abdominale. Acestea, asemanatoare cu cele de la menstruatie, sunt resimtite de multe femei insarcinate inca din primele saptamani de sarcina si se datoreaza intinderii muschilor si ligamentelor uterului. Ele sunt mai intense la ridicarea brusca din pat ori de pe scaun, sau insotesc tusea. Atata timp cat ele sint rare si nu de lunga durata, si nu sunt insotite de febra, frisoane, sangerare puternica, scurgeri vaginale puternice, nu constituie motiv de ingrijorare. Totusi este recomandabil sa-i spuneti medicului daca aveti aceste dureri abdominale, oricat ar parea de inofensive.
Dureri de spate. In ultimul trimestru de sarcina, 50% dintre femei se plang de aceste dureri de spate. Ele se datoreaza relaxarii ligamentelor spatelui, a intinderii musculaturii abdominale, a modificarii posturii si a curburii coloanei vertebrale, toate acestea suprasolicitand muschii spatelui. Aceste dureri de spate pot fi insa minimizate daca:
- Evitati sportul de performanta sau suprasolicitant.
- Mentineti greutatea corporala in limitele recomandate sarcinii.
- Indoiti genunchii in loc sa va aplecati de spate cand vreti sa ridicati ceva de jos.
- Cereti ajutorul cand aveti ceva greu de transportat.
- Incercati sa nu stati jos sau in picioare in pozitie fixa pentru timp indelungat. La fiecare jumatate de ora incercati sa faceti un pic de miscare.
- Dormiti pe o saltea tare si folositi o perna mare si lunga pe care sa va sprijiniti (perna intre picioare).
- Folositi cald si rece alternant pentru a reduce durerile, cate 15 minute fiecare. Faceti o baie calda (nu fierbinte).
- Preferati scaune si canapele cu perne tari, in care sa nu va afundati, si cu suport pentru spate si maini. Tineti picioarele usor ridicate si nu le incrucisati cand stati jos.
- Incercati tehnici de relaxare si consultati un terapeut daca aceste dureri de spate sunt foarte puternice.
Eruptii ale pielii. Mai des intalnite in cazul femeilor mai plinute, eruptiile apar de multe ori unde exista pliuri ale pielii (sub sani) si sunt provocate de infectii micotice - Intertrigo. Pentru a evita aceasta problema, purtati imbracaminte de bumbac 100%, spalati si uscati bine si cat mai des zona afectata si tamponati-o cu pudra de oxid de zinc sau bicarbonat de sodiu. Nu lasati aceste micoze netratate, mai tarziu pot necesita creme antimicotice puternice. Exista si cazuri rar intalnite de Prurito si Colestaza, despre care numai medicul va poate da informatii suplimentare. In cazul Colestazei, sarcina va fi monitorizata in permanenta deoarece exista riscul nasterii premature, a unui fat mort sau a hemoragiei post-natale puternice.
Hemoroizii sunt vene varicoase (varice) ale anusului (prezente la 20-50% dintre femeile gravide), care duc la aparitia mancarimilor, arsurilor, durerilor si sangerarii tesutului din aceasta zona. Hemoroizii mici dispar in general dupa nastere, dar altii, mai mari nu pot fi indepartati decat prin interventie chirurgicala reparatorie. Aparitia sangerarii anale trebuie semnalata medicului, hemoroizii necesitand tratament la timp pentru a preintampina complicatiile. Cateva modalitati de reducere a efectelor hemoroizilor sunt:
- Incercati sa evitati constipatia si scremutul puternic si de durata.
- Evitati sa stati prea mult jos, mai ales pe o suprafata tare.
- Incercati sa dormiti pe o parte, nu pe spate.
- Aplicati cel putin 2 bai caldute/zi zonei afectate si eventual alternati cald si rece pentru calmarea durerilor.
- Folositi laxative, supozitoare si medicamente recomandate numai de medic.
- Spalati cu apa calduta zona genitala si anala dupa fiecare folosire a toaletei si stergeti din fata spre spate, si evitati curatarea prea apasata sau insistenta.
Insomnie. Problema frecventa pe durata sarcinii, insomnia apare exact cind ai nevoie cu adevarat de mai multa odihna. Este normal insa daca te ingrijoreaza evolutia sarcinii, urinezi frecvent, copilul face tumbe in miez de noapte, sau cresterea in dimensiuni te pune mult la incercare sa-ti gasesti o pozitie comoda de somn. Pentru a reduce insa cit mai mult aceasta problema incearca:
- Sa ai un program regulat de somn, cu ore fixe de culcare si sculare, cu somn pe parcursul zilei, dar de scurta durata.
- Limiteaza sau elimina definitiv cantitatea de cafeina pe timpul sarcinii.
- Savureaza-ti cina la masa, impreuna cu familia, intr-o conversatie relaxanta, nu in fata TV-ului.
- Fa exercitii fizice recomandate femeii gravide, dar nu inainte de culcare.
- Consuma un pahar de lapte caldut (laptele contine amino-acidul L-triptophan care determina cresterea nivelului de serotonina din creier, inducind somnul) sau o cana de ceai de musetel.
- Evita sa bei foarte multe lichide cu cel putin 2 ore inainte de culcare, pentru a reduce numarul de "calatorii" la baie pe timpul noptii. Mentine o temperatura potrivita in camera, si aeriseste bine inainte de culcare.
- Evita sa maninci inainte de a te baga in pat.
- Mergi la culcare doar cind te simti obosita. Nu te aseza in pat incercind sa adormi, mai bine ridica-te si ocupa-ti timpul cu ceva relaxant. Nu-ti numara orele de somn, dormi doar cit simti ca ai nevoie.
- Nu te stresa ca nu poti dormi; bebelusul nu pateste nimic. Incearca sa citesti ceva, sa urmaresti TV-ul sau sa navighezi pe internet.
Oboseala. Organismul femeii gravide aflat in plina schimbare, cresterea cantitatii de progesteron si a ritmului metabolismului pentru retinerea a cit mai multi nutrienti, formarea placentei in primul trimestru de sarcina, emotiile datorate sarcinii, sint citeva din cauzele oboselii. Daca sarcina se desfasoara normal, atunci oboseala nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare. Decit un semn ca trebuie sa va odihniti mai mult. Cereti ajutorul partenerului in casa, preferati incaperile bine aerisite, luminate si evitati zgomotele. Dormiti cel putin 1-2 ore in plus pe noapte si incercati sa va odihniti si in timpul zilei (fie doar intinsa in pat pentru a citi sau a urmari o emisiune la TV). Mincati echilibrat, si asigurati pe cit posibil necesarul de fier, proteine si suficiente calorii. Evitati insa cafeina si dulciurile. Daca oboseala este accentuata si este insotita de probleme respiratorii, paloare, palpitatii sau lesin, adresati-va de urgenta medicului.
Modificari ale aspectului fizic. Dupa fiecare sarcina, in medie, femeile ramin cu 1-2 kg in plus si cu alte "urme", in mare parte datorate excesulul de greutate, a consumului de alimente nerecomandate si lipsa activitatii fizice pe perioada celor 9 luni si dupa acestea. Cresterea in greutate pe perioada sarcinii are doua scopuri: asigurarea dezvoltarii intrauterine normale si a stocarii de rezerve pentru alaptare. Daca va mentineti in limitele de greutate recomandate pe perioada sarcinii, in maxim 6 luni dupa nastere aveti mari sanse sa reveniti la forma initiala, cu atit mai mult daca alaptatarea foloseste foarte bine rezervele de grasimi. Deci nu fiti ingrijorate de aspectul fizic pe perioada sarcinii, ci incercati sa-l mentineti placut. Nu uitati sa va aranjati zilnic, sa va coafati, machiati si sa va imbracati comod si placut. Pastrati-va optimismul si nu uitati: Acum sinteti cele mai frumoase, fericite si alintate, ocazie cu care nu va intilniti prea des in viata!
Modificari ale pielii. De-a lungul sarcinii si pielea poate suferi modificari mai mult sau mai putin vizibile, cu sau fara urmari dupa nastere.
- Cind pielea se intinde mai mult decit limita ei de elasticitate, apar vergeturile, semne rosiatice pe sini, abdomen sau coapse. Din pacate, acestea nu dispar cu desavirsire dupa nastere. In general, in cazul femeilor cu un tonus bun, active fizic, vergeturile sint rare si pot fi evitate printr-o dieta adecvata si o pastrare a greutati in limitele recomandate. Nu va cheltuiti banii pe creme si lotiuni, deoarece, pina in prezent, nu exista nici o dovada clara ca ele au vreun efect pozitiv contra vergeturilor, dar folositi-le pentru a impiedica uscarea si mincarimi ale pielii.
- O alta modificare a pielii este aparitia unei linii de culoare inchisa pe abdomen, intre buric si zona pubiana, datorita modificarii pigmentatiei pielii pe perioada sarcinii. De obicei, aceasta linie dispare dupa nastere.
- Citeodata, in urma frecarii de haine sau a transpiratiei, pot apare excrescente (polipi) ale pielii pe git, sub sini, in zona pubiana, sau in alte zone ale corpului. Desi dispar la citeva luni dupa sarcina, ele pot deranja si va puteti adresa medicului daca doriti eliminarea lor.
- Datorita cresterii volumului de singe si a modificarilor hormonale, puteti constata mici retele de capilare sparte, aparute pe fata, brate sau pe corp si uneori pe globul ocular (acestea apar deobicei in timpul nasterii, datorita scremutului prea fortat). Dupa sarcina, aceste retele dispar, iar daca nu, puteti apela la un dermatolog sa le trateze. Din pacate, ele reapar in cazul unei sarcini ulterioare, la cresterea in greutate, sau o data cu virsta.
- Modificarile hormonale pot aduce uneori si o crestere a cantitatii de sebuum si de aici o problema cu care poate nu v-ati confruntat si la pubertate: Acnea. Desi uneori este greu de eliminat in totalitate, exista citeva solutii pentru ameliorarea acneei: o dieta echilibrata, spalarea fetei de 2-3 ori/zi cu solutie speciala de curatat (Clearasil), folosirea unei lotiuni fara grasimi, consum mare de apa, produse cosmetice speciale. Se poate recomanda supliment de vitamina B6 (25-50 mg). Atentie! la medicamentele ce vi se recomanda pentru tratament, de multe ori acestea pot fi daunatoare pentru copil, iar dermatologul trebuie sa stie ca sinteti insarcinata.
Modificari ale sinilor. Sinii tari, durerosi si sensibili la atingere sint, de multe ori, una dintre primele semne de sarcina. Aspectul si marimea lor se va modifica in permanenta de-a lungul celor 9 luni de sarcina. Aceste modificari apar datorita activitatii hormonale in crestere o data cu sarcina (asemanatoare uneori cu semnele de la ciclu, dar mult amplificate de aceasta data) si ele nu sint intimplatoare, ci te pregatesc pentru procesul de alaptare. Cresterea sinilor (uneori cu 2-3 numere) este insotita si de alte modificari: areola se inchide la culoare in jurul sfircurilor, glandele subtiri ale areolei se largesc si secreta un lubrifiant gras, iar venele devin o adevarata "harta" de-a lungul sinilor (acestea transporta nutrienti si fluide de la mama la copil). Indiferent de forma si marimea sinilor pe timpul sarcinii, este recomandabil sa purtati un sutien, eventual de bumbac (cele sport sint de multe ori mai comfortabile), care sa mentina sinii ridicati si sa nu le permita lasarea din cauza greutatii. In general, dupa nastere si alaptare, sinii isi vor reveni la marimea si aspectul initial. Daca insa dupa primele saptamini de sarcina sinii scad brusc in marime, si dispar si alte semne de sarcina fara nici o explicatie, adresati-va medicului.
Pofta si aversiunea fata de mincare. Unii sustin ca poftele subite, pentru anumite produse, care mai de care mai ciudate, sint doar in inchipuirea femeii. Altii insa considera ca in acest mod, organismul trage un "semnal de alarma" asupra nutrientilor de care duce lipsa. Brusc, cafeaua savurata cu atita placere in fiecare dimineata are un miros si un gust gretos, iar gogonelele si castravetii murati devin de-a dreptul apetisante la orice ora din zi si din noapte. Nu incercati sa va opuneti poftelor si aversiunilor alimentare, dar nici nu le dati "friu liber" daca stiti ca nu vor asigura necesarul de nutrienti pentru copil. Incercati sa le substituiti cu ceva mai bun: inghetata plina de coloranti cu un iaurt dulce, bomboanele cu fructe dulci si zemoase, etc. Daca ciocolata, cafeaua, alcoolul trec pe lista alimentelor care va fac rau, este foarte bine; dar daca laptele, carnea, zarzavaturile se inscriu pe aceasta lista atunci trebuie sa aveti grija sa compensati intr-un mod aceasta privare de nutrienti (vitaminele Prenatalele sint o optiune buna, dar nu singura). Majoritatea acestor probleme dispar pina in cea de a 4-a luna de sarcina. Poftele alimentare ramin doar ca un mod de alintare sau de "exploatare" a partenerului. Atentie! la preferintele cu adevarat ciudate: clei, apret, cenusa, var, care sint foarte periculoase si care, de cele mai multe ori, reprezinta o carenta puternica in alimentatie (fier, calciu, etc). In aceste cazuri discutati de urgenta cu medicul.
Probleme ale danturii. Femeile insarcinate au de multe ori probleme cu inflamarea si singerarea mult mai usoara decit de obicei a gingiilor - Gingivita, care netratata la timp duce la Paradontoza (unele studii fac legatura intre aceasta si nasterea prematura sau greutate mica la nastere). Prezenta hormonilor de sarcina fac gingiile mult mai susceptibile la placa si bacterii, iar cariile se pot inmulti sau agrava pe perioada sarcinii. Pentru a evita aceste probleme:
- Periati foarte bine dintii (si limba), folositi ata dentara si apa de gura de 2-3 ori pe zi.
- Mestecati guma fara zahar cind nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii dupa masa.
- Evitati dulciurile si consumati alimente bogate in vitamina C.
- Mergeti la dentist cel putin o data pe perioada sarcinii pentru examinare si curatare.
- Evitati radiografiile in primele 4 luni de sarcina. Tratati cariile si gingivita la timp si evitati sa ajungeti la folosirea anesteziei. Aceasta va fi facuta numai dupa o discutie in prealabil intre stomatolog si ginecologul dumneavoastra.
Probleme ale ochilor. Retentia de fluide de-a lungul sarcinii poate duce la modificari ale formei globului ocular, si implicit la probleme ale vederii (lentilele de contact va deranjeaza, sau trebuie sa va schimbati ochelarii din cauza dioptriilor modificate). De asemenea, cresterea nivelului de estrogen duce la senzatia de ochii "uscati", caracterizata prin usturime si sensibilitate crescuta la lumina. Incercati sa folositi picaturi pentru umezire artificiala a ochilor si purtati ochelari de soare cind sinteti afara. Oftalmologii nu recomanda interventiile chirurgicale pe perioada sarcinii, sau cu 6 luni inainte si dupa aceasta. Totusi, in cazul in care vedeti incetosat, intunecat sau deseori aveti senzatia de "pete" pe ochi pentru citeva ore, adresati-va medicului. Problemele de vedere se vor ameliora si vor dispare la scurt timp dupa nastere.
Probleme ale picioarelor. Incepind cu cel de-al 2-lea trimestru de sarcina, puteti avea experienta unor circei neasteptati si durerori la picioare, in miez de noapte. Epuizarea fizica si acumularea de lichide la nivelul picioarelor par sa fie principalii factori, la fel lipsa de calciu. Din fericire acesti circei pot fi evitati daca consumati alimente bogate in calciu, va tineti picioarele in apa calduta (nu fierbinte) inainte de culcare, mincati cit mai putin sarat, va odihniti cit mai des picioarele tinindu-le mai ridicate.
Umflarea gleznelor, in special in anotimpul cald sau dupa o zi de stat mult in picioare este un lucru obisnuit la femeia gravida. Daca aceasta este insotita de dureri puternice si discomfort adresati-va de urgenta medicului, poate fi vorba de Preeclampsie, care este foarte periculoasa (apar umflaturi si tensiunea este foarte mare).
Scurgeri si singerari vaginale. Pe parcursul sarcinii, cantitatea de leucoree (mucus de culoare alba, fara miros puternic, secretat de organismul femeii) creste, devenind abundenta spre sfirsitul sarcinii. Folositi tampoane externe pentru a va simti comfortabil si niciodata pe cele interne care pot aduce germeni nedoriti in vagin. Spalati-va zilnic si evitati spalaturile interne, ele nu fac decit sa modifice echilibrul normal al microorganismelor prezente in vagin si sa duca la vaginoza bacteriana, foarte serioasa. De asemenea, prin folosirea spalaturilor interne introduceti aer in vagin, ceea ce poate cauza probleme sarcinii. Evitati folosirea deodorantelor, a sapunurilor puternice sau a bailor spumante ce pot irita tesuturile vaginale si purtati lenjerie de bumbac. Daca insa aveti arsuri sau dureri, si scurgerea devine galben-verzuie, urit mirositoare si apoasa e posibil sa aveti o infectie sau chiar ruptura prematura a membranelor. Adresati-va medicului de urgenta si nu va tratati singura, cum poate ati facut-o inainte de a ramine insarcinata. In cazul in care sinteti diagnosticata cu Tricomonas Vaginalis, aceasta va fi tratata cu medicamente pe cale orala sau gel si supozitoare vaginale. Pentru a reduce riscul de reinfectare si partenerul trebuie sa urmeze in paralel un tratament oral. Daca consumati zilnic un iaurt ce contine culturi vii de lactobacillus acidophilus, numarul infectiilor vaginale va scade foarte mult. In cazul unei amniocenteze, daca aveti scurgeri mai abundente anuntati urgent medicul, e posibil sa fiti nevoita sa ramineti la pat citeva zile.
Orice singerare vaginala poate fi ingrijoratoare pe parcursul sarcinii, dar uneori, una usoara sau petele nu constituie o problema. La aproximativ 7 zile dupa conceptie (in cea de a 3-a saptamina de sarcina, incepind cu prima zi a ultimei mentruatii) usoara singerare marcheaza implantarea ovului fecundat pe peretele uterin. Usoara singerare poate apare si in urma unui act sexual (colul uterin usor atins) sau a unui examen ginecologic. Daca insa singerarea este insotita de crampe (posibil avort) adresati-va de urgenta medicului. La fel, orice alta singerare survenita mai tirziu in sarcina, trebuie raportata de urgenta medicului.
Surse:
"The mother of all pregnancy books" - Ann Douglas
"What to expect when you're expecting" H. Murkoff, A. Eisenberg & S. Hathaway
WIC Nutrition & Health Newsletter
Pregnancy week by week - American Baby
Morning Sickness Survival - Parents Place
Indiferent de problemele enumerate mai jos, aminteste-ti mereu ca fiecare sarcina si fiecare femeie este diferita de celelalte. Poate vei trece prin toate aceste stari de discomfort, sau prin niciuna, sau poate altele ,mai rar intilnite, vor apare in cazul tau. Important este sa-ti pastrezi increderea in tine si sa-ti alegi un medic (moasa) cu care sa discuti "deschis" tot ceea ce te framinta.
De-a lungul sarcinii, pot apare probleme, mai rar sau mai des intilnite, mai mult sau mai putin suparatoare. Este indicat ca in cazul unui numar prea mare de probleme, in paralel, sa consultati medicul.
Acestea sint problemele cel mai des intilnite pe parcursul a 9 luni de sarcina:
Pentru a putea evita cit mai mult aceste stari de discomfort sau macar pentru a le putea diminua din amplitudine, este bine sa tineti seama de citeva sfaturi:
- Mincati des, portii mici si bogate in fibre si proteine. Nu asteptati sa vi se faca foame si nu mincati pina aveti senzatia de "prea plin".ncercati biscuitii sarati cind aveti greturi.
- Serviti micul dejun in pat, inainte de a va ridica in picioare si a va reincepe activitatea zilnica.
- Consumati cit mai multe lichide in special daca aveti probleme cu varsaturile. Evitati sa mincati si sa beti in acelasi timp, de multe ori apare starea de greata.
- Este recomandabil sa evitati mincarea prea grasa, condimentata, cu miros puternic, alcoolul si tigarile. Evitati pe cit posibil mincarea greu digerabila - cirnatii, ceapa si mincarea prea mult prajita.
- Luati Prenatale pentru a compensa pierderea de nutrienti. Nu luati insa aceste suplimente pe stomacul gol, ci intodeauna in timpul sau la sfirsitul unei mese.
- Evitati pantalonii prea strimti sau curelele.
- Incercati sa va odihniti cit mai mult si evitati epuizarea fizica si emotionala.
- Evitati miscarile bruste, alergarea si ridicati-va incet din pat.
- Consumati multa apa.
- Mincati hrana bogata in fibre.
- Incercati exercitii fizice recomandate femeilor insarcinate.
- Mergeti la baie de cite ori simtiti nevoia.
- Sinteti atente la suplimentele bogate in Calciu si Fier. Daca credeti ca aceastea sint principala cauza pentru constipatia dumneavoastra, adresati-va medicului.
- Evitati statul in picioare pentru vreme indelungata sau in pozitie nemiscata si evitati incrucisarea picioarelor cind stati jos.
- Daca aveti mult de calatorit, la fiecare 2 ore incercati sa faceti citiva pasi ca sa va dezamortiti picioarele.
- Incercati sa mentineti picioarele un pic mai ridicate cind stati jos sau intinsa in pat.
- Evitati hainele prea strimte si curelele care impiedica circulatia singelui. Evitati purtarea tocurilor foarte inalte.
- Incercati sa nu depasiti greutatea recomandata pe timpul sarcinii.
- Consumati cit mai multe alimente bogate in vitamina C care ajuta la mentinerea elasticitatii si sanatatii vaselor de singe.
- Incercati exercitii de relaxare si Yoga.
- Odihniti-va indeajuns, ziua si noaptea.
- Mincati in mod regulat evitind astfel scaderea continutului de zahar din singe.
- Evitati zgomotele puternice daca va deranjeaza si dati sonorul mai incet la TV, radio.
- Evitati locurile unde se fumeaza si preferati-le pe cele bine aerisite.
- Aplicati rece si cald in cazul durerilor de sinus, alternind cite 30 de secunde fiecare, timp de 10 minute, de 3-4 ori pe zi.
- Evitati sportul de performanta sau suprasolicitant.
- Mentineti greutatea corporala in limitele recomandate sarcinii.
- Indoiti genunchii in loc sa va aplecati de spate cand vreti sa ridicati ceva de jos.
- Cereti ajutorul cand aveti ceva greu de transportat.
- Incercati sa nu stati jos sau in picioare in pozitie fixa pentru timp indelungat. La fiecare jumatate de ora incercati sa faceti un pic de miscare.
- Dormiti pe o saltea tare si folositi o perna mare si lunga pe care sa va sprijiniti (perna intre picioare).
- Folositi cald si rece alternant pentru a reduce durerile, cate 15 minute fiecare. Faceti o baie calda (nu fierbinte).
- Preferati scaune si canapele cu perne tari, in care sa nu va afundati, si cu suport pentru spate si maini. Tineti picioarele usor ridicate si nu le incrucisati cand stati jos.
- Incercati tehnici de relaxare si consultati un terapeut daca aceste dureri de spate sunt foarte puternice.
- Incercati sa evitati constipatia si scremutul puternic si de durata.
- Evitati sa stati prea mult jos, mai ales pe o suprafata tare.
- Incercati sa dormiti pe o parte, nu pe spate.
- Aplicati cel putin 2 bai caldute/zi zonei afectate si eventual alternati cald si rece pentru calmarea durerilor.
- Folositi laxative, supozitoare si medicamente recomandate numai de medic.
- Spalati cu apa calduta zona genitala si anala dupa fiecare folosire a toaletei si stergeti din fata spre spate, si evitati curatarea prea apasata sau insistenta.
- Sa ai un program regulat de somn, cu ore fixe de culcare si sculare, cu somn pe parcursul zilei, dar de scurta durata.
- Limiteaza sau elimina definitiv cantitatea de cafeina pe timpul sarcinii.
- Savureaza-ti cina la masa, impreuna cu familia, intr-o conversatie relaxanta, nu in fata TV-ului.
- Fa exercitii fizice recomandate femeii gravide, dar nu inainte de culcare.
- Consuma un pahar de lapte caldut (laptele contine amino-acidul L-triptophan care determina cresterea nivelului de serotonina din creier, inducind somnul) sau o cana de ceai de musetel.
- Evita sa bei foarte multe lichide cu cel putin 2 ore inainte de culcare, pentru a reduce numarul de "calatorii" la baie pe timpul noptii. Mentine o temperatura potrivita in camera, si aeriseste bine inainte de culcare.
- Evita sa maninci inainte de a te baga in pat.
- Mergi la culcare doar cind te simti obosita. Nu te aseza in pat incercind sa adormi, mai bine ridica-te si ocupa-ti timpul cu ceva relaxant. Nu-ti numara orele de somn, dormi doar cit simti ca ai nevoie.
- Nu te stresa ca nu poti dormi; bebelusul nu pateste nimic. Incearca sa citesti ceva, sa urmaresti TV-ul sau sa navighezi pe internet.
- Cind pielea se intinde mai mult decit limita ei de elasticitate, apar vergeturile, semne rosiatice pe sini, abdomen sau coapse. Din pacate, acestea nu dispar cu desavirsire dupa nastere. In general, in cazul femeilor cu un tonus bun, active fizic, vergeturile sint rare si pot fi evitate printr-o dieta adecvata si o pastrare a greutati in limitele recomandate. Nu va cheltuiti banii pe creme si lotiuni, deoarece, pina in prezent, nu exista nici o dovada clara ca ele au vreun efect pozitiv contra vergeturilor, dar folositi-le pentru a impiedica uscarea si mincarimi ale pielii.
- O alta modificare a pielii este aparitia unei linii de culoare inchisa pe abdomen, intre buric si zona pubiana, datorita modificarii pigmentatiei pielii pe perioada sarcinii. De obicei, aceasta linie dispare dupa nastere.
- Citeodata, in urma frecarii de haine sau a transpiratiei, pot apare excrescente (polipi) ale pielii pe git, sub sini, in zona pubiana, sau in alte zone ale corpului. Desi dispar la citeva luni dupa sarcina, ele pot deranja si va puteti adresa medicului daca doriti eliminarea lor.
- Datorita cresterii volumului de singe si a modificarilor hormonale, puteti constata mici retele de capilare sparte, aparute pe fata, brate sau pe corp si uneori pe globul ocular (acestea apar deobicei in timpul nasterii, datorita scremutului prea fortat). Dupa sarcina, aceste retele dispar, iar daca nu, puteti apela la un dermatolog sa le trateze. Din pacate, ele reapar in cazul unei sarcini ulterioare, la cresterea in greutate, sau o data cu virsta.
- Modificarile hormonale pot aduce uneori si o crestere a cantitatii de sebuum si de aici o problema cu care poate nu v-ati confruntat si la pubertate: Acnea. Desi uneori este greu de eliminat in totalitate, exista citeva solutii pentru ameliorarea acneei: o dieta echilibrata, spalarea fetei de 2-3 ori/zi cu solutie speciala de curatat (Clearasil), folosirea unei lotiuni fara grasimi, consum mare de apa, produse cosmetice speciale. Se poate recomanda supliment de vitamina B6 (25-50 mg). Atentie! la medicamentele ce vi se recomanda pentru tratament, de multe ori acestea pot fi daunatoare pentru copil, iar dermatologul trebuie sa stie ca sinteti insarcinata.
- Periati foarte bine dintii (si limba), folositi ata dentara si apa de gura de 2-3 ori pe zi.
- Mestecati guma fara zahar cind nu aveti posibilitatea sa va curatati dintii dupa masa.
- Evitati dulciurile si consumati alimente bogate in vitamina C.
- Mergeti la dentist cel putin o data pe perioada sarcinii pentru examinare si curatare.
- Evitati radiografiile in primele 4 luni de sarcina. Tratati cariile si gingivita la timp si evitati sa ajungeti la folosirea anesteziei. Aceasta va fi facuta numai dupa o discutie in prealabil intre stomatolog si ginecologul dumneavoastra.
Umflarea gleznelor, in special in anotimpul cald sau dupa o zi de stat mult in picioare este un lucru obisnuit la femeia gravida. Daca aceasta este insotita de dureri puternice si discomfort adresati-va de urgenta medicului, poate fi vorba de Preeclampsie, care este foarte periculoasa (apar umflaturi si tensiunea este foarte mare).
Orice singerare vaginala poate fi ingrijoratoare pe parcursul sarcinii, dar uneori, una usoara sau petele nu constituie o problema. La aproximativ 7 zile dupa conceptie (in cea de a 3-a saptamina de sarcina, incepind cu prima zi a ultimei mentruatii) usoara singerare marcheaza implantarea ovului fecundat pe peretele uterin. Usoara singerare poate apare si in urma unui act sexual (colul uterin usor atins) sau a unui examen ginecologic. Daca insa singerarea este insotita de crampe (posibil avort) adresati-va de urgenta medicului. La fel, orice alta singerare survenita mai tirziu in sarcina, trebuie raportata de urgenta medicului.
Surse:
"The mother of all pregnancy books" - Ann Douglas
"What to expect when you're expecting" H. Murkoff, A. Eisenberg & S. Hathaway
WIC Nutrition & Health Newsletter
Pregnancy week by week - American Baby
Morning Sickness Survival - Parents Place
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu