vineri, 28 decembrie 2007

PRENATALE

editat la 07/24/2002

"Trebuie sa iau sa nu vitamine cind sint insarcinata?"
Iata una din intrebarile cu care femeile gravide se confrunta in ziua de astazi. La fel cum oamenii de stiinta care au generat o adevarata disputa pe marginea acestui subiect.

Nici o femeie gravida nu reuseste sa-si asigure aportul zilnic de vitamine, necesar unei diete perfecte, in special in primul trimestru de sarcina, cind raul de dimineata este de multe ori inevitabil, iar varsaturile strica orice intentie buna.

Un supliment zilnic de vitamine (PRENATALE), fara a inlocui o dieta adecvata unei sarcini, poate asigura necesarul pentru copilul tau, chiar daca tu, mama, nu reusesti sa maninci asa cum ar trebui. Mai mult, unele studii au demonstrat ca in cazul femeilor care au luat aceste suplimente inainte si in prima parte a sarcinii, riscul de a da nastere unor copii cu probleme neurale (ex. Spina Bifida) a fost mult redus.

In marea lor majoritate, vitaminele prenatale au compozitia special destinata unei femei gravide, dar este bine ca anumite limite sa fie cunoscute (vezi mai jos). Este bine sa nu luati suplimente de alta natura, diferite de cele specifice sarcinii si mai ales fara recomandarea medicului.

Pentru unele femei, vitaminele prenatale au dus la stari de greata sporita la inceputul sarcinii sau in timpul ei, aceasta indicind necesitatea unei schimbari in modul in care sint luate (dupa masa eventual, sau atunci cind riscul de a varsa este scazut), sau chiar a schimbarii lor cu altele potrivite (mai exact cu unele a caror compozitie este mai usor tolerata de organism). Daca inghitirea este dificila, incercati pilule de dimensiuni mult mai mici, sau din cele care pot fi supte, sau in capsule care se pot deschide si strecura in mincare. Daca schimbarea vitaminelor este necesara, discutati mai intii cu medicul si studiati cu atentie limitele prezentate mai jos.

Pentru unele femei Fe din vitaminele prenatale poate cauza constipatie sau diaree. Din nou, schimbarea vitaminelor poate fi benefica. Medicul poate prescrie suplimente fara Fe si separat Fe ce poate fi mult mai usor tolerat de organismul pacientei.

Totusi, un supliment ramine doar un supliment. Nici o pilula, indiferent cit de completa este, nu poate inlocui o dieta alimentara sanatoasa. Este foarte important ca majoritatea vitaminelor si mineralelor sa provina din hrana, cea mai buna si efectiva sursa pentru ele. Hrana proaspata (nu procesata) contine nu numai nutrientii pe care ii cunoastem si pe care pilulele ii pot contine, ci multi altii, ramasi nedescoperiti pina in prezent. Cu 30 de ani in urma, vitaminele prenatale nu contineau zinc sau alte minerale despre care astazi stim ca nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa. Fructele si vegetalele (surse de fibre si apa), contin calorii si proteine ce nu au putut fi sintetizate intr-o pilula.(ATENTIE ! la vitaminele ce pretind ca sint echivalentul unei diete vegetariene complete - sint doar exagerari.)

In doze mari, vitaminele si mineralele pot actiona ca medicamente in organism si trebuie tratate ca atare, in mod special de femeia gravida. Citeva dintre ele, cum sint vitaminele A si D, sint toxice peste doza zilnica admisibila (RDA - Recommended Daily Allowance), iar orice supliment ce depaseste aceasta doza trebuie luat numai sub stricta observatie medicala.

Ce ar trebui sa contina o pilula? - limite recomandate:

  • Maxim 4000-5000 IU de Vitamina A (sub forma de beta-caroten este mai sigur);
  • 800-1000 mcg (1 mg) Acid Folic;
  • Maxim 400 IU de Vitamina D;
  • 200-300 mg Calciu (doza zilnica admisa este de 1200 mg - din vitamine si hrana);
  • 70 mg Vitamina C; 1,5 mg Thiamine; 1,6 mg Riboflavin; 2,6 mg Pyridoxine (Vitamina B6); 17 mg Niacinamide; 2,2 mg Vitamina B12; 10 mg Vitamina E (majoritatea compozitiilor sint de 2-3 ori mai mari decit dozele zilnice admise pentru aceste vitamine, dar pentru nici una nu s-au descoperit efecte secundare);
  • 15 mg Zinc; 30 mg Fier (mai mult Fe se poate prescrie in cazul anemiilor);
  • Unele preparate mai pot contine magneziu, cupru, sau/si Pantothenic Acid. Minerale de genul manganului, cromului, magneziului sau molibdenului sint mai rar intilnite in suplimentele prenatale.

  • Sursa: A. Eisenberg, H.E. Murkoff, S.E. Hathaway, "What to expect when you're expecting?"

    Niciun comentariu: