vineri, 28 decembrie 2007

Dantura si Fumatul pe perioada sarcinii

editat la 03/06/2003

Se stie ca fumatul duce, de multe ori, la nasterea prematura, greutate mica la nastere, probleme de respiratie. Studii recente au aratat insa ca si o dantura neingrijita poate duce la o nastere prematura.


I) O dantura sanatoasa

Femeia gravida trebuie sa aiba o dieta echilibrata, sa-si perieze dintii cu pasta cu fluor de cel putin doua ori pe zi, sa-i curete zilnic cu ata dentara si sa mearga la stomatolog in mod regulat. Din pacate, majoritatea femeilor nu viziteaza stomatologul pe perioada sarcinii.

Gingivita este o infectie serioasa deoarece este "poarta de intrare" a bacteriilor spre fluxul de singe, afectind astfel sanatatea generala a femeii gravide. Studiile recente arata ca gingivita cronica pe perioada celui de al doilea trimestru de sarcina poate fi o cauza a nasterilor premature. Nasterea prematura este principala cauza a mortii nou-nascutilor. Bebelusii ce supravietuiesc nasterii premature sint insa supusi unui risc mare de imbolnavire in timp, putind avea probleme serioase de sanatate mai tirziu.

Dintii copilului incep sa se dezvolte inca din viata intrauterina, intre saptamina a 3-a si a 6-a de sarcina. Alimentatia sanatoasa pe perioada sarcinii ajuta la dezvoltarea normala a smaltului - stratul dur de la suprafata dintelui, care-l protejeaza impotriva cariilor. Daca insa acest smalt nu se dezvolta cum trebuie in primul trimestru de sarcina, copilul va avea probleme dentare inca de la aparitia dentitiei de lapte.

II) Fumatul si riscurile lui

Daca femeile nu ar fuma pe perioada sarcinii, mortalitatea infantila ar fi mult mai scazuta. Nicotina - si alte substante prezente in tigari - reduce debitul de singe placental, deci implicit cantitatea de oxigen si nutrienti ce ajunge la copilul nenascut. Rezultatele negative ale fumatului pe perioada pot fi:
  • Fumatul pasiv (expunerea intr-un mediu unde se fumeaza) pe perioada sarcinii dubleaza riscul ca nou-nascutul sa aiba greutate mica la nastere;
  • Riscul avorturilor spontane si nasterea unui copil mort este de doua ori mai mare in cazul mamelor fumatoare. Fumatul este raspunzator pentru 14% din nasterile premature.
  • Exista riscul aparitiei unor complicatii pe perioada sarcinii, ce pot pune in pericol viata mamei si a copilului: hipertensiune, toxemie, placenta previa, dezlipirea de placenta - in cazul femeilor fumatoare.
  • Copiii mamelor fumatoare sint de doua ori mai mult supusi riscului de a avea probleme de comportament, incluzind ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder).
  • Fumatul pe perioada sarcinii poate afecta caile respiratorii ale copilului (care pot fi cu mult mai strimte decit in mod normal) - aceasta poate duce la astm sau probleme de respiratie.
  • Fumatul pe perioada sarcinii dubleaza riscul aparitie sindromului mortii infantile subite (SIDS).

Niciun comentariu: