vineri, 28 decembrie 2007

ALAPTAREA NATURALA. Ce trebuie sa cunoasteti despre ea.

editat la 02/17/2003

Laptele matern este hrana naturala perfecta pentru copilul tau, este usor de digerat, ajuta la eliminarea alergiilor alimentare si ofera copilului anticorpi impotriva bolilor. De aceea majoritatea pediatrilor recomanda ca laptele matern sa fie sursa principala de nutrienti in primul an de viata al copilului.


Alaptarea naturala trebuie inceputa in timp cat mai scurt dupa nastere. Faceti tot posibilul ca medicul/moasa sa stie ca aveti de gand sa alaptati, iar la admiterea in spital aveti grija sa anuntati la sala de nasteri ca doriti sa faceti acest lucru cat mai repede posibil (preferabil la 1 ora dupa nastere). Copilul va beneficia imediat de proteine usor de digerat, vitamine si minerale, si anticorpi prezenti in colostrum - fluid transparent pe care sanii il secreta in primele 2-3 zile dupa nastere. Mai mult, pentru a face acomodarea mai usoara pentru copil si dumneavoastra, alaptati cat mai devreme si mai des, aceasta ducand si la cresterea secretiei de lapte, dar si la primele scaune ale copilului. Suptul bebelusului stimuleaza lactatia, cu cat suge mai des si mai mult, cu atat mai mult lapte veti avea. Laptele vine in general in a 4-a zi de la nastere (furia laptelui), atunci veti sesiza ca sanii sunt mai grei si tari intre supturi sau curg in mod spontan.

Un nou-nascut trebuie hranit la cerere, de aproximativ 8-12 ori/zi. Incercati sa aveti copilul cat mai aproape de dumneavoastra, deoarece astfel veti putea raspunde prompt cand acesta da semne de foame: devine agitat, da din picioare, cauta sanul sau isi suge pumnisorul. Nu asteptati pana incepe sa planga, deoarece acesta este ultimul semn ca-i este foame. Incurajati copilul sa goleasca complet fiecare san la fiecare supt. Daca adoarme dupa primul san, incercati sa-l treziti atingandu-i usor barbia sau nasul cu degetul sau incercati sa induceti din nou reflexul suptului, plimbandu-i degetul pe buze. Sau incercati sa-i schimbati scutecul sau imbracamintea ca sa-l treziti si sa-i revina pofta de mincare. Daca copilul este prea somnoros si nu pare infometat, alaptati-l la maxim 4 ore. Unii bebelusi se opresc din supt ca sa studieze mediul inconjurator, enervand mama care incearca sa termine de alaptat. Nu fortati nota, lasati-l sa ia o pauza si apoi sa revina la san. Bebelusul va goli, macar partial, si cel de al 2-lea san, spre sfarsitul alaptatului.

Nu apelati la suplimente de genul apei sau laptelui formula, decat daca medicul considera ca sunt necesare din punct de vedere medical. Daca copilul se afla la spital, in salon separat, insistati sa nu-i fie administrat nici un fel de supliment: apa, formula sau apa cu glucoza si sa va fie adus la alaptat (sau sa fiti anuntata, ca sa va deplasati la el). Numai asa laptele matern va constitui sursa primordiala de hrana pentru copilul dumneavoastra. Cantitatea de lapte creste pentru a atinge nivelul la care bebelusul se satura, deci fiti foarte atente ca suptul sa fie complet. Si incercati sa evitati folosirea suplimentelor de mai sus si a suzetelor pina ce cantitatea de lapte nu s-a stabilizat (aceasta are loc intre primele 2-4 saptamani de la nastere). Abia dupa aceasta perioada puteti introduce laptele formula sau apa daca medicul considera ca este necesar. Daca faceti acest lucru mai devreme, apare riscul ca bebelusul sa prefere biberonul in locul sanului, deoarece nu are atat de muncit ca sa-si primeasca laptele dintr-o sticla.

Daca eliberarea dumneavoastra din spital se face in mai putin de 48 de ore de la nastere (acest lucru se practica in USA), trebuie sa luati legatura cu medicul de familie sau pediatrul, care va poate da detalii despre alaptarea naturala pentru un bebelus de 2-4 zile. Daca ramineti in spital cel putin 48 de ore, este bine pentru dumneavoastra sa cereti ca cineva specializat in alaptarea naturala sa va viziteze acasa in primele zile pentru a urmari modul si ritmul in care are loc alaptarea bebelusului. Este indicat ca orice nou-nascut sa fie consultat in prima luna de nastere de un medic, deobicei la 2 saptamani dupa nastere.

Alaptarea naturala este sursa ideala de nutrienti in primul an de viata. Este recomandabil sa continuati sa alaptati chiar daca incepeti diversificarea alimentatiei (aceasta incepe, deobicei, in cea de a 2-a jumatate a primului an). Daca trebuie sa intarcati, optati pentru lapte formula, imbogatit in fier si evitati laptele de vaca. Laptele de vaca are un continut in proteine, grasimi si carbohidrate cu mult diferit de ce are nevoie un bebelus. Concentratia de proteine este mult prea mare si sistemul lui digestiv poate intampina probleme; iar laptele de vaca contine in exces vitamine si minerale (in mod special sodiu) si insuficient fier pentru dezvoltarea creierului.

Daca laptele matern este suficient, bebelusul ar trebui sa ia in greutate cca. 30 grame/zi pe durata primei luni de viata. Daca insa, dupa primele zile de alaptat, bebelusul nu pare sa fie satul, discutati cu medicul. Acesta va verifica in ce mod suge bebelusul si cat de frecvent. El sau asistenta care va poate asista la domiciliu va vor recomanda un specialist in domeniu sau vor opta pentru supliment de lapte.

Cand aveti suficient lapte?

Deoarece cantitatea de lapte matern nu poate fi masurata, exista alte cai prin care se poate depista daca bebelusul se hraneste suficient. Considerati ca totul merge perfect daca:

  • pare multumit dupa supt;
  • uda cel putin de 6 ori/zi scutecele si are scaune subtiri, de culoare mustarului, de cateva ori pe zi;
  • se trezeste la cel putin 3 ore dupa ceas ca sa fie hranit;
  • ia in greutate normal, inscriindu-se in limitele recomandate varstei lui.

Ingredienti care se gasesc doar in laptele matern:

Substanta Beneficii
B lymphocites Produc anticorpi ce lupta contra infectiilor
Macrophages Distrug microbii din tractul digestiv al nou-nascutului si activeaza alti produsi chimici ai sistemului imunitar
Neutrophils Lupta cu bateriile din tractul digestiv al bebelusului
T lymphocytes Distrug celulele infectate si stimuleaza sistemul imunitar
Bifidus factor Promoveaza cresterea bacteriilor utile in tractul digestiv care lupta contra celor nocive
Acizi grasi Actioneaza asupra unor virusi si bacterii
Fibronectin Creste activitatea sistemului imunitar impotriva microbilor
Gamma interferon Creste activitatea sistemului imunitar impotriva microbilor
Hormoni si factori de crestere Ajuta la maturizarea tractului digestiv al bebelusului
Lysozyme Distruge bacteriile
Mucins Previne atasarea bacteriilor sau virusilor de membranele mucoase

In primele sase luni de viata, laptele matern ar trebui sa constituie singura sursa de hrana; bebelusul nu are nevoie de alte alimente: apa, suc, hrana solida. Si chiar dupa introducerea hranei solide, laptele matern sau cel formula trebuie sa ramana principala sursa de nutrienti pentru copil.

Surse:
The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston;
Very Best Baby - online resources.

Niciun comentariu: