sâmbătă, 29 decembrie 2007

Piftia de porc

editat la 12/12/2003

2 ciolane de porc (cca. 2 kg)
1/4 kg sorici sau 2-3 picioare de porc
1 ceapa (50 g)
5-6 catei de usturoi
10 boabe de piper
1 lingurita rasa sare


Daca se face mai multa piftie se mai pot pune la fiert capul cu urechi si alta carne slaba de porc. Picioarele sau alte bucati de carne cu sorici se pirlesc un pic in flacara si se spala cu jet de apa, fara sa se tina in apa rece. Carnea se pune la fiert in apa rece (apa sa depaseasca nivelul ei cu 7-8 cm), se adauga piperul, sarea (ca sa coaguleze spuma) si ceapa intreaga. Pentru a evita tulburarea, piftia se fierbe de la inceput la foc mic, fara clocote, cu capacul dat putin la o parte. Se fierbe cca. 4-5 ore pina cind carnea se desprinde de pe oase si lichidul ajunge la nivelul ei.

Daca se foloseste oala sub presiune, se pun toate in oala si se acopera cu apa cit sa le acopere pe toate bine. Se fierbe cca. 2 ore la foc mic, calculate din momentul in care apar primii aburi la ventil.
Oala sub presiune se lasa inchisa sa se raceasca pina a 2-a zi. Se culege grasimea de deasupra si se studiaza gradul de coagulare al supei. Daca s-a inghegat prea mult se mai dilueaza cu apa clocotita in prealabil, turnata peste piftie, iar apoi totul se repune pe foc ca sa se lichefieze fara sa dea in clocot.
Carnea se scoate si se pune in castroane. In supa se pune usturoiul taiat marunt si sare, dupa gust, si se amesteca usor cu lingura cit sa nu se tulbure. Se strecoara si se rastoarna peste carne. Dupa ce s-a racit, formele se pun in frigider si se laca cel putin 3-4 ore. Inainte de servire se incearca scoaterea piftiei din forme cu un cutit, trecut usor cu lama pe la margine. Se rastoarna apoi pe un platou de servire. Daca piftia nu se desprinde, se inveleste forma cu un servet udat cu apa fierbinte si se lasa 1-2 minute, apoi piftia se va desprinde imediat.
Se poate orna cu masline, gogosari sau dupa preferinta.

Cum fac eu piftia?
Iau 2-3 ciolane de porc, si citeva bucatele de carne slaba, le pun sare, piper, ceapa si 2-3 morcovi intregi si, cind am, si 1-2 lingurite de Vegeta, acopar totul cu apa, chiar 2 cm mai multa. Le fierb doar in oala sub presiune. Racesc oala, scot morcovul si il tai rondele pe care le pun pe fundul formelor, desfac carnea de pe oase si le pun in forme, pun usturoiul in zeama, o dau in clocot o data si apoi o strecor si pun deasupra carnii. Racesc si las in frigider peste noapte formele, iar cind le servesc le rastorn si-s tare aspectuoase cu acel morcov taiat rondele.

Niciun comentariu: