joi, 27 decembrie 2007

Cele 40 de saptamani

editat la 12/03/2002 si adaugat la 08/13/2004 saptamanile 41 si 42

Saptamana 1

Copilul:
Deoarece calcularea celor 40 de saptamani de sarcina se face incepand cu prima zi a ultimei menstruatii (chiar daca bebelusul nu a fost inca conceput), saptamana 1 de sarcina este de fapt perioada corespunzatoare ciclului menstrual.

Mama:
Inainte de a te hotari sa concepi este bine sa-ti revizuiesti modul de viata si sa fi intr-o stare buna de sanatate.
  • Evita alcoolul, tigarile si medicamentele.
    Toate acestea pot cauza defecte la nastere, probleme respiratorii, greutate mica a copilului sau alte probleme de sanatate.
  • Discuta cu medicul despre tratamentele medicamentoase pe care le urmezi.
    Multe dintre acestea pot avea efecte secundare asupra sarcinii si de aceea se recomanda discutia imediata cu medicul.
    Nu stopa tratamente fara avizul medicului! Medicul poate recomanda suprimarea medicamentelor ce contin aspirina, acetaminofen (paracetamol), antidepresive, antihistaminice, antibiotice (streptomicina sau tetraciclina), anticoagulante, anticonvulsive, etc.
  • Incearca sa ai o dieta bogata in vitamine si acid folic.
    Se recomanda 0,4-0,8 mg/zi acid folic, inainte de sarcina pentru a reduce riscul defectelor tubului neural (defecte la nastere cauzate de incompleta dezvoltare a creierului sau maduvei spinarii) cum este Spina Bifida.
Tatal:
Odihneste-te in aceasta saptamana. La sfarsitul saptamanii ce va urma vei avea un lucru foarte important de dus la capat.


Saptamana 2

Copilul:
Fata, baiat? Desi mai dureaza pana vei stii in ce culoare sa zugravesti dormitorul, sexul copilului va fi determinat din momentul fecundarii, care poate va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Materialul genetic al copilului va contine 46 de cromozomi. Dintre acestia, doar doi, unul ce provine din partea spermatozoidului, altul al ovulului, vor determina sexul copilului. Ovulul are doar cromozomul X, spermatozoidul poate veni cu cromozom X sau Y. Daca spermatozoidul vine cu cromozomul X, vei avea o fetita, daca va veni cu cel Y, vei avea un baiat. Desi copilul abia a fost conceput, dezvoltarea lui incepe si continua in permanenta timp de alte 38 de saptamani. Ovulul, dupa 30 de ore de la fecundare incepe sa se divida in 2, 4, 8 celule si continua procesul pe masura ce are loc deplasarea lui prin trompa uterina pana in uter. In momentul in care ajunge in uter, grupul contine 32 de celule si poarta numele de morula. La o saptamana de la fecundare numarul de celule va fi de 250.

Mama:
Peretele uterin se adapteaza sarcinii, iar organismul va secreta hormonul de stimulare al foliculilor, care determina maturizarea ovulului. La sfarsitul acestei saptamani, ovulul va fi eliberat in trompa uterina (in general valabil unui ciclu normal de 28 de zile) si orice contact sexual neprotejat va duce in acest moment la sarcina. Prin ejaculare, milioane de spermatozoizi sunt eliberati si acestia traverseaza vaginul spre trompa uterina, unde ovulul sta in asteptare. Cu ajutorul unei anumite enzime, patrunderea unui singur spermatozoid este permisa in ovul si fecundarea are loc. Pe durata fecundarii, materialul genetic al ovulului si spermatozoidului se combina. Esti insarcinata.

Tatal:
OK taticule! Daca este ziua 14, in cazul in care mama are un ciclu regulat de 28 de zile, stii ce ai de facut! Savureaza momentul, dar nu uita ca se conteaza pe implicarea ta nu doar pe timpul conceptiei, ci pe durata intregii sarcini.


Saptamana 3

Copilul:
Desi inca nu stii daca esti insarcinata, copilul tau continua sa creasca si sa se dezvolte. In ultima saptamana, ovulul s-a divizat in sute de celule si acum se numeste blastocist. Daca ai putea privi in interiorul uterului, blastocistul ar avea forma unei cavitati umplute cu fluid, greu vizibil insa. Intre ziua 4 si a 7-a de la fecundare, blastocistul se fixeaza de peretele uterin, fixare esentiala pentru continuitatea sarcinii, deoarece numai asa se poate dezvolta embrionul folosind nutrienti si eliminand reziduurile. Peste un timp aceasta fixare va continua cu dezvoltarea placentei, care pe perioada intregii sarcini va proteja si va asigura hranirea fatului.

Mama:
La o saptamana aproape de la conceptie, organismul tau va incepe sa-ti dea semne ca esti insarcinata. Blastocistul va incepe sa secrete hormoni si eliminarea restului de tesuturi la ciclu va inceta, deci vei constata lipsa acestuia in curand. Incearca sa asiguri necesarul de vitamine, in special acid folic, calciu, proteine si fier pentru dezvoltarea normala a copilului tau. Un supliment de acid folic (luat inca inainte de conceptie daca este posibil) va reduce mult eventualitatea aparitiei unor defecte ale tubului neural (care pot apare inca din a 28-a zi de la conceptie). Dubleaza cantitatea de proteine si consuma cel putin 60 g/zi din ele. Calciul, cel putin 1200 mg/zi, este recomandat pentru o buna dezvoltare a oaselor si dintilor, deci consuma cat mai multe produse lactate, legume si zarzavaturi. Prezenta fierului pe perioada sarcinii este esentiala deoarece sustine imbogatirea permanenta a volumului de sange necesar dezvoltarii copilului. Sursele bogate in fier sunt: carnea rosie, legumele, ouale, frunzele verzi de la zarzavaturi si este necesar un consum de cel putin 30 mg Fe/zi.

Tatal:
Desi poate continui sa depui eforturi pentru conceptie, bucura-te din plin, pentru ca viata ta se va schimba dramatic de acum incolo!


Saptamana 4

Copilul:
In cea de a 4-a saptamana de sarcina, embrionul (numit de acum incolo) este format din 3 straturi:
  • Endoderma, stratul interior, din care se vor dezvolta plamanii, ficatul si sistemul digestiv;
  • Mesoderma, stratul de mijloc, din care se vor forma oasele, muschii, rinichii, organele sexuale si inima;
  • Ectoderma, stratul exterior, din care se vor forma tesuturi si organe care vor fi pielea, parul, ochii si sistemul nervos.
Un test de urina sau sange luat in aceasta saptamana va fi pozitiv, deoarece embrionul secreta hormonul sarcinii: human Chorionic Gonadotropin (hCG).

Mama:
Datorita hormonilor de sarcina secretati, apar acum si primele semne ale sarcinii: oboseala, sani tari si durerosi sau stari de greata. In general, simptome asemanatoare cu cele de dinaintea ciclului, asa incat de multe ori nu vei putea face diferenta daca acestea se datoreaza sarcinii sau nu.

Tatal:
Mama te ignora complet asteptand sa vada daca ciclul vine sa nu la acest sfarsit de saptamana? Ori sta de gatul tau agatata? Oricare i-ar fi comportamentul este normal, incarcatura emotionala in aceasta perioada poate fi foarte puternica.


Saptamana 5

Copilul:
Pana acum, embrionul a fost o masa de celule, din acest moment al sarcinii, o forma distincta va incepe sa se formeze. Tubul neural, din care mai tarziu se vor forma maduva spinarii si creierul va merge de la varf pana la coada embrionului. Partea din varf a tubului neural incepe sa iasa in afara si va forma partea din fata a creierului. O mica umflatura in centrul embrionului se va transforma in inima copilului. Daca testul de sarcina va fi facut in aceasta saptamana, este recomandabil sa fie facut dimineata, cand urina va contine cea mai mare cantitate din hormonul sarcinii, human Chorionic Gonadotropin (hCG).

Mama:
Chiar daca greturile inca nu au aparut, este bine sa stai departe de anumite produse alimentare cand esti insarcinata. Boli alimentare precum listerioza sau toxoplasmoza constituie pericole majore pentru embrion, si pot duce la defecte la nastere sau avort spontan. Pentru a elimina aceste pericole este bine sa eviti consumul de:
  • branzeturi fine de genul: feta, camembert sau cele fermentate (blue cheese);
  • lapte si sucuri nepasteurizate;
  • carne cruda sau semipreparata, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri;
  • oua crude sau mancarurile care le contin;
  • peste crud;
  • pateu de ficat.
Toxoplasmoza se poate transmite si de la pisici (excremente) sau prin solul obisnuit. De aceea este bine sa eviti curatarea cutiei pisicii sau sa ingrijesti gradina fara manusi pe perioada sarcinii.

Tatal:
Mama poate fi tare confuza in aceasta perioada si distanta cu tine sau cei din jur. Nu o lua ca pe ignoranta, ci mai bine gandeste-te la un mod special prin care sa sarbatoriti testul de sarcina pozitiv.


Saptamana 6

Copilul:
In aceasta saptamana, tubul neural se inchide la spate. Mai mult, apare o puternica crestere a creierului ce va completa noua forma care se tot largeste - capul. Veziculele oculare, care mai tarziu vor forma ochii, incep sa se dezvolte in aceasta saptamana de fiecare parte a capului, ca si canalele ce vor cuprinde mai tarziu urechea interna. Chiar daca nu poate fi inca auzita, inima copilului va incepe sa bata in aceasta perioada. Tot in aceasta saptamana va incepe si formarea sistemului digestiv si al celui respirator. Mugurii a ceea ce vor deveni mai tarziu mainile si picioarele copilului vor apare tot in aceasta saptamana. Aceste etape de dezvoltare au insa loc inca la scara mica, copilul masoara doar intre 2 si 4 mm!

Mama:
Aceasta saptamana vine deobicei si cu majoritatea problemelor sarcinii: oboseala, sanii tari si durerosi, raul de dimineata, greata si stari de voma, care te vor face sa te simti de multe ori mizerabil. Raul de dimineata poate apare insa pe tot parcursul zilei, deci nu te mira daca si dupa pranz stomacul tau este inca "suparat". Tot acum, datorita prezentei hormonului de sarcina hCG, urinezi mai des.

Tatal:
Daca starile de rau apar acasa, poti face cateva lucruri care sa ajute:
  • Daca mirosurile au devenit insuportabile pentru mama, incearca sa le indepartezi (cafeaua, tigarile, etc.) macar pana situatia se va imbunatati;
  • Incurajeaza mama sa manance sanatos, bogat in proteine si carbohidrate si sa consume cat mai multe lichide, in special apa;
  • Pastreaza cativa biscuiti sarati sau sticksuri langa pat si incurajeaz-o sa rontaie cativa inainte de a parasi patul;
  • Incearca sa intelegi ca mama nu are poate nici un chef sa gateasca, sa curete sau sa ingrijeasca o casa. Poti fi insa de mare ajutor daca o incurajezi sa se odihneasca in timp ce tu duci la capat niste treburi casnice pe care in general nu le faci.

Saptamana 7

Copilul:
Cu o lungime cuprinsa intre 5 si 13 mm si o greutate de 0,8 grame, copilul se adapteaza constant la viata din uter. In aceasta saptamana, cordonul ombilical, prin care copilul se hraneste si prin care sunt eliminate reziduurile, se dezvolta. In paralel, tractul digestiv si plamanii copilului continua sa se formeze.
In acest moment forma fetei copilului incepe sa se contureze. Locul in care se va forma gura, doua nari foarte micute, urmele usoare ale urechilor si pigmentatia irisilor ochilor sunt modificari ce au loc in aceasta saptamana.
Mugurii bratelor, aparuti saptamana trecuta se divid in doua segmente: umar-brat si cel al mainii, semanand cu 2 palete.

Mama:
Sarcina duce la modificari la nivelul colului uterin. In aceasta saptamana se dezvolta dopul gelatinos la capatul colului uterin si acesta va inchide uterul pentru a-l proteja. De multe ori acest dop gelatinos se elimina cand colul uterin se dilata pregatind nasterea.
Pot apare crampe sau sangerari usoare prin fixarea totala a embrionului de peretele uterin. Multe femei cred ca aceste sangerari se datoreaza ciclului ce a lipsit. Adreseaza-te medicului daca esti ingrijorata din cauza sangerarii sau ai crampe puternice.

Tatal:
Aveti o pisica? Daca da, e cazul sa te ocupi in exclusivitate de curatarea cutiei pentru ea. Excrementele pisicii pot contine un parasit ce cauzeaza toxoplasmoza - infectie care trece prin placenta putand produce mult rau copilului tau.


Saptamana 8

Copilul:
Degetele de la maini si de la picioare incep sa se dezvolte in aceasta saptamana, iar bratele se pot indoi chiar la cot si incheietura mainii. Nasul se contureaza tot mai mult, apare buza superioara si ceea ce vor deveni mai tarziu ploape. Sangele incepe sa circule printr-un sistem circulator rudimentar, si tractul digestiv va continua sa creasca, in special intestinele. Mugurii organelor sexuale apar in aceasta saptamana, dar nu pot fi inca diferentiate.

Mama:
Toate simptomele de sarcina si senzatia de haine prea stranse (datorita largirii uterului), impreuna cu testul de sarcina facut acasa sau intr-un cabinet medical, iti vor confirma ca esti insarcinata. Este timpul sa-ti faci programare pentru prima vizita la medic. Sarcina poate fi urmarita de medicul ginecolog, moasa sau medicul de familie. Daca te incadrezi in randul gravidelor cu risc crescut (ex. avorturi multiple, peste 35 de ani sau o istorie a unor sarcini complicate), medicul va dori sa te vada cat mai curand posibil si cat mai des pe perioada intregii sarcini.
Ingrijirea prenatala este foarte importanta pentru sanatatea ta si dezvoltarea normala a copilului, deci asigura-te ca programarile la medic sunt o prioritate.

Tatal:
Incearca sa-ti faci timp sa insotesti mama la prima vizita medicala. Trebuie sa te implici ca parinte acum! Pune intrebari medicului/moasei si impartaseste cu mama aceasta "aventura". Invit-o pe mama in oras, la un restaurant, ca sa serbati evenimentul si sa discutati pe larg despre el.


Saptamana 9

Copilul:
Coada ramasa la capatul sirei spinarii copilului se va absorbi si va dispare in aceasta saptamana. Capul copilului continua sa creasca, va deveni mult mai mare decat restul corpului si se va curba spre piept. In aceasta saptamana copilul masoara intre 22 si 30 de mm, si cantareste aproape 4 grame.
Sistemul digestiv continua sa se dezvolte; anusul este format si intestinele cresc in lungime. Tot in aceasta saptamana se formeaza testiculele si ovarele.
Copilul poate face usoare miscari pe masura ce muschii se dezvolta. La o ecografie aceste miscari pot fi vizibile, dar tu nu le vei putea simti inca. Bataile inimii pot fi ascultate cu aparatul Doppler sau ultrasunete.

Mama:
Inainte de prima vizita la medic revizuieste istoria medicala a familiei si tratamentele medicamentoase pe care le-ai urmat. Ai vreo boala cronica, alergii sau operatii chirurgicale? Urmezi un tratament medical in prezent? Stii daca in familie exista vreo boala genetica transmisibila? Ai avut un ciclu regulat si ai avut in trecut alte sarcini? Fumezi sau consumi alcool? Faci sport? Aceste lucruri medicul va vrea sa le discute cu tine si este bine sa le ai notate sau in minte.

Tatal:
Sa vorbim despre sex in acest moment. Multe femei trec prin schimbari ale dorintelor sexuale pe parcursul primului trimestru de sarcina. Mama se simte mizerabil din cauza starilor de rau, incat nici in dormitor nu te lasa; nu o lua ca pe ignoranta. Sau datorita hormonilor de sarcina si a lipsei stresului pentru contraceptie, mama poate deveni maniaca sexual. In ambele cazuri este normal.
Dar ce se intampla cu tine? Tatii pot trece si ei prin schimbari. In acest moment sanii mamei devin de-a dreptul "apetisanti", aspectul general se imbunatateste si tu te simti din nou ca la 16 ani. Dar poti fi ingrijorat sa nu ranesti copilul sau sa aduci ceva prejudicii sarcinii. Daca esti ingrijorat, discuta cu medicul/moasa despre aceasta problema. Daca mama nu este pe aceeasi "lungime de unda" cu tine va fi greu, dar aminteste-ti ca modificarile hormonale prin care trece o fac sa se comporte ca un Yo-Yo in continua miscare. Incearca sa fii dragut, intim cu mama fara a avea insa si contact sexual. Discuta cu ea despre asta si nu o lua pe ghicite. Daca insa gindurile va sunt la fel, bucurati-va din plin de ele.


Saptamana 10

Copilul:
Pana in aceasta saptamana, toate organele vitale ale copilului s-au format si incep sa lucreze impreuna. Creierul creste foarte mult in acesta saptamana - aproape 250 mii de neuroni sunt produsi in fiecare minut. Au loc schimbari externe cum sunt desprinderea degetelor la maini si la picioare si disparitia cozii, dar si dezvoltari interne. Se formeaza mugurii dintilor si daca vei avea un baiat, testiculele vor incepe sa secrete testosteron (hormon masculin) in aceasta saptamana.
Anormalitatile congenitale sunt putin probabile sa mai apara dupa saptamana a 10-a. Aceasta saptamana marcheaza si sfarsitul perioadei embrionare si din acest moment copilul se va numi fat.

Mama:
Prima vizita medicala, care are loc deobicei in aceasta saptamana va fi o "piatra de incercare" pentru tine. La consultul medical vei trece printr-o serie de teste si verificari, incluzand masurarea greutatii si a tensiunii. Deasemenea e posibil sa urmeze o examinare abdominala externa pentru a determina pozitia si marimea fatului si se va face un test al urinei. Pe durata acestui examen medical, medicul/moasa, te va examina cu atentie, incluzand examenul ginecologic si mamar. Ti se vor adresa mai multe intrebari legate de istoria medicala a familiei sau orice problema de natura medicala in familie, pentru a determina daca sarcina este expusa unei boli genetice. Va fi ascultata inima copilului cu aparatul Doppler sau va urma prima ecografie.
Medicul/moasa iti va da trimitere pentru cateva teste de sange, sa determine daca esti imuna la varicela, oreion, pojar si rubeola pentru a afla grupa de sange si factorul Rh. Factorul Rh este o substanta intalnita la nivelul globulelor rosii ale sangelui. Daca ai Rh-negativ si copilul are Rh-pozitiv, complicatiile pot apare cand sangele copilului ia contact cu al tau. Aceasta incompatibilitate a Rh-ului se previne prin injectarea gamaglobulinei la 28 de saptamani si imediat dupa nastere.

Tatal:
Mama este in "al 9-lea cer" si tu i te alaturi. Un minut mai tarziu revii cu "picioarele pe pamant" si realizezi ca vei fi tata. In minutul urmator vrei sa uiti de acest gand sau devii speriat de ce inseamna sa fii tata. Imparte aceste ganduri cu mama, si ea probabil trece prin aceleasi stari confuze.


Saptamana 11

Copilul:
Incepand cu saptamana 11 copilul tau va creste rapid, de la 44-60 mm si 8 grame, la 14-16 cm si 260 grame pana la sfarsitul celei de a 20-a saptamani. Pentru a se putea adapta acestei dezvoltari rapide, numarul vaselor de sange ce iriga placenta va creste atat ca numar, cat si ca dimensiune, pentru a putea asigura necesarul de nutrienti pentru copil.
Fata continua sa se dezvolte si urechile se aseaza aproape in pozitia finala in care vor ramane, de o parte si de alta a capului. La aceasta varsta capul copilului este cat jumatate din lungimea corpului.
Organele reproductive ale copilului se dezvolta rapid in aceasta saptamana, si se formeaza la exterior un tesut subtire care mai tarziu va deveni un penis sau clitorisul si labiile. La sfarsitul acestei saptamani organele sexuale externe ale copilului incep sa fie usor sesizabile.

Mama:
Cresterea copilului si dezvoltarea lui implica cresterea ta in greutate si, in mod normal, se recomanda ca aceasta crestere sa fie cuprinsa intre 11 si 16 kg pe durata intregii sarcini. Datorita cresterii in greutate a copilului, a placentei, lichidului amniotic, a volumului de sange, a cresterii in dimensiuni a uterului si sanilor, femeia ia in greutate intre 1-2.5 kg in primul trimestru, 6 kg in cel de al 2-lea si alte 5 kg in ultimul trimestru de sarcina.

Tatal:
Ti se pare ca deja esti depasit de toate problemele ce au aparut o data cu sarcina? Responsabilitatile finaciare si gandurile legate de viitor te-au coplesit? Taticule, ia o pauza. Incearca sa te relaxezi cateva ore urmarind un meci preferat, facand un pic de sport sau intalnindu-te cu prietenii. Nu uita insa cand te intorci acasa sa vii cu un trandafir si un biletel pentru sotia ta: "Multumesc, draga mea. Te iubesc."


Saptamana 12

Copilul:
Fata copilului tau are deja un profil, completat de o barbie micuta si un nas. Creierul continua sa se dezvolte si incep sa se formeze unghiile la degetele de la maini si de la picioare.
Intestinele se potrivesc acum in abdomen, iar datorita cresterii volumului de sange matern, inima copilului va incepe sa bata cu cateva batai mai multe pe minut.
Prima urina a copilului se formeaza si se elimina in sacul amniotic in aceasta saptamana.

Mama:
Ai primit pana acum complimente de cat de "stralucitoare" esti acum insarcinata? Aceasta nu se datoreaza doar bucuriei de a fi mama, dar si motivelor fiziologice datorita carora tenul este fin si stralucitor. Cresterea volumului de sange si prezenta hormonului de sarcina, hCG (datorita caruia creste cantitatea de sebuum secretata), lucreaza impreuna pentru a-ti oferi aceasta "stralucire". Cateodata insa, cresterea cantitatii de sebuum poate duce la o acnee temporara.
Dupa primele 3 luni de sarcina, acesta este un moment bun sa anunti firma unde lucrezi. Angajatorul nu te mai poate concedia, iar daca ai conditii de munca grele poti cere sa te mute la o alta sectie, cu conditii mai usoare.

Tatal:
Mama se simte probabil mai bine. Acum este timpul sa va petreceti o parte din timp plimbandu-va de mana sau o poti ajuta sa exerseze pentru sarcina.


Saptamana 13

Copilul:
Aflata la sfarsitul primului trimestru de sarcina, placenta s-a dezvoltat si asigura oxigen si nutrienti fatului, iar reziduurile le elimina. Tot placenta produce hormoni: progesteron si estrogen, care ajuta la mentinerea sarcinii.
In uter, ploapele protejeaza ochii copilului aflati in dezvoltare. Cand il vei aduce pe micut acasa iti vei dori ca aceste pleoape sa se inchida o data, ca sa poti si tu sa te odihnesti! Copilul va fi capabil sa-si duca un deget la gurita, desi muschii necesari suptului nu sunt inca complet dezvoltati. Cateva coaste incep sa devina vizibile, iar tesutul din care se vor forma oasele, va inconjura capul, bratele si picioarele.

Mama:
Probabil ca de la prima vizita medicala, medicul/moasa ti-a prescris vitamine Prenatale. Aceste vitamine, impreuna cu o dieta sanatoasa, asigura necesarul de vitamine si minerale, cum sunt acidul folic, calciul, fierul, zincul pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului. Discuta cu farmacistul despre modul in care aceste vitamine Prenatale se iau si cum (in timpul mesei, cu ce fel de lichide, etc.). In unele cazuri, administrarea incorecta a acestor Prenatale poate inhiba absorbtia vitaminelor si mineralelor necesare copilului.

Tatal:
Gata cu primul trimestru de sarcina! Urmatoarele luni sunt cele mai usoare pe perioada unei sarcini. Mama se simte bine, nivelul hormonal s-a stabilizat si ea nu este inca "uriasa" si nu se simte incomfortabil. Sarbatoriti sfarsitul acestui prim trimestru cu o iesire in oras.


Saptamana 14

Copilul:
In aceasta saptamana, incep sa apara parul de pe cap si genele. Un strat fin, ca un pufusor (laguno), va incepe sa creasca pe intreaga suprafata a corpului, protejand pielea copilului, si aceasta va dura pana la nastere.
Organele reproductive continua sa se dezvolte. La baieti se dezvolta prostata. La fete, ovarele coboara din abdomen in pelvis. In aceasta saptamana glanda tiroida, ajunsa la maturitate, incepe sa secrete hormoni. Copilul masoara acum intre 80-113 mm si cantareste 25 grame.

Mama:
Felicitari, ai intrat in cel de al 2-lea trimestru de sarcina! Riscul unui avort de acum incolo este mult scazut, deci poti respira usurata. Daca ai mai mult de 35 de ani sau ai o sarcina cu risc crescut, probabil medicul va pune problema unei amniocenteze. Aceasta este un test prin care se pot detecta anormalitati cromozomiale, cum este de pilda Sindromul Down. Intre saptamanile 14 si 18, un ac foarte subtire este introdus in sacul amniotic de unde se preia o cantitate mica de lichid si se analizeaza. Amniocenteza prezinta risc scazut de avort (0.5%), deci este bine sa discuti cu medicul daca esti ingrijorata despre riscurile si avantajele acestui test.

Tatal:
Cum te simti taticule? Esti super stresat si ingrijorat de salariu, lucrul peste program si ce mai urmeaza? Daca asta se intampla, incearca sa tragi aer in piept si sa te relaxezi, gandeste rational asupra acestei situatii. Nu te mai gandi atat de mult la aceste probleme financiare, care de cele mai multe ori sunt amplificate de teama de a fi tata sau de evolutia sarcinii. Incearca sa gandesti pozitiv si sa faci lucrurile sa nu para complet descurajante.


Saptamana 15

Copilul:
Parintii mereu se minuneaza de pielea fina a bebelusului. Pe parcursul acestei saptamani, pielea copilului se va dezvolta si va deveni atat de subtire si transparenta incat se pot vedea vasele de sange ce o iriga. Parul continua sa creasca (daca va fi de culoare inchisa, foliculii vor incepe sa secrete pigmentul care-i vor oferi culoarea), iar urechile sunt aproape de pozitia finala. In interior, oasele si maduva osoasa se dezvolta, muschii la fel, iar copilul poate fi capabil sa-si stringa pumnul sau sa-si indoaie coatele si genunchii.

Mama:
Incepi sa te simti usor incomfortabil in blugi? Probabil ca-i timpul sa te orientezi spre haine mai lejere. Te gandesti cu bucurie si ingrijorare cateodata la sarcina si este normal sa ai astfel de sentimente contradictorii (hormonii au grija de acest lucru). Cateodata ai senzatia ca gandirea nu te mai ajuta: uiti, iti este greu sa te concentrezi, esti confuza. Incearca sa mentii stresul la distanta si gandeste-te ca acum toate sunt temporare.

Tatal:
Ofera-i cat mai des imbratisari mamei. Cercetatorii spun ca oferind mai multe imbratisari mamei, ea va oferi mai multe copilului (si tu, prin ea, vei putea face acelasi lucru)!


Saptamana 16

Copilul:
Copilul masoara acum aproape 116 mm si cantareste 80 grame. Desi pana acum miscarile muschilor erau involuntare, in aceasta saptamana apar primele miscari voluntare. Copilul poate sa-si indrepte capul, iar dezvoltarea muschilor faciali ii va permite sa clipeasca si sa se incrunte.
Calciul se depoziteaza in oasele copilului pe masura ce scheletul se formeaza. Daca va fi o fetita, in aceasta saptamana se vor forma milioane de ovule in ovare.

Mama:
Intre saptamanile 16 si 18, medicul poate recomanda un nou test de sange, care masoara nivelul de alfa-proteina (AFP), proteina produsa de fat, si hormonii de sarcina - hCG si estrogen, prezenti in sangele mamei. Rezultatele testului pot spune mamei daca copilul este supus riscului sa aiba defecte ale tubului neural (Spina Bifida) sau anomalii cromozomiale (Sindromul Down). Din 1000 de femei supuse acestui test, doar 50 au rezultate proaste, iar dintre acestea doar 1, 2 femei vor avea cu adevarat copii cu defecte ale tubului neural. In general, daca acest test nu iese bine, se recomanda amniocenteza. Discuta cu medicul despre avantajele si riscurile acestui test de sarcina.

Tatal:
Te-ai gandit pana acum la o asigurare pe viata sau un testament? Desi suna morbid, este bine sa iei in considerare aceste variante acum. Daca unuia dintre voi, parintii, i se intampla ceva, celalalt nu va avea prea multe probleme finaciare: imprumuturi de achitat, bani pentru studiile copilului, etc.


Saptamana 17

Copilul:
La 100 grame si 12 cm, copilul este inca micut. Dar in aceasta saptamana incepe sa se dezvolte stratul de grasime de sub piele care-i va tine de cald dupa nastere. Pe parcursul ultimului trimestru de sarcina se vor adauga tot mai multe straturi de grasime care il vor proteja si ii vor tine corpul cald.
Placenta, care asigura oxigen, nutrienti si elimina reziduurile, creste pentru a se putea adapta nevoilor copilului. Cu o grosime mai mare de 2.5 cm, ea contine mii de vase de sange care fac schimbul de nutrienti si oxigen intre corpul tau si al copilului.

Mama:
Probabil ai observat cresterea puternica in volum a sanilor, pe durata evolutiei sarcinii. Mai mult sange va circula prin ei si de aici cresterea lor in volum (la unele femei cresc cu 1-2 numere), iar vasele de sange vor deveni vizibile. Ca sa te poti simti comfortabil, cumpara sutiene de marimi corespunzatoare noilor dimensiuni.

Tatal:
Mama s-ar putea sa inceapa sa simta miscarile usoare ale copilului, dar desi te striga sa tii si tu mana pe burta ei, este posibil sa nu simti inca nimic. Nu-ti face probleme, copilul nu are nimic impotriva ta. Ii place sa se joace din frageda pruncie. Zambeste-i mamei, continua sa iti pui mana pe burta ei si intr-o buna zi il vei simti pe cel mic - iar inima iti va fi furata pe vecie.


Saptamana 18

Copilul:
Poti sa incepi sa-i canti copilului deja, caci din aceasta saptamana va incepe sa auda. Oasele urechii interne si terminatiile nervoase din creier s-au dezvoltat indeajuns ca sa permita copilului sa auda bataile inimii tale sau sangele care strabate cordonul ombilical. Probabil incepe sa reactioneze deja la zgomotele puternice!
Ochii copilului continua sa se dezvolte, retinele sunt deja capabile sa sesizeze fascicule de lumina. Copilul poate deja sa inghita si zilnic va inghiti aproape 1 litru de lichid amniotic. Studii recente arata ca deja copilul are senzatia de sete. Setea poate fi responsabila pentru cantitatea de lichid amniotic inghitita cu scopul de a-l mentine la un nivel constant.
Oasele copilului, desi in plina dezvoltare, sunt inca subtiri. Din aceasta saptamana va incepe procesul de osificare, ele devenind mai grele si mai puternice. Primele care trec prin acest proces sunt oasele picioarelor si cele ale urechii interne.

Mama:
Probabil te pregatesti deja pentru venirea pe lume a copilului. Aceasta nu presupune doar alegerea trusoului sau a mobilierului, ci si alegerea unui pediatru sau a unui medic de familie bun. Intalneste-te cu acesta si discuta despre vizitele medicale, orarul imunizarilor, modul in care poate fi contactat in caz de urgenta. Deasemenea, poate vrei sa aflii cat mai multe despre modul in care el actioneaza, cum acopera asigurarea medicala costurile pentru ingrijirea medicala a copilului, cu ce spital se lucreaza, etc. Este foarte important sa ai incredere in cel ce va fi medicul copilului, asa ca gandeste-te cu atentie la intrebarile pe care vrei sa i le pui.

Tatal:
Incerci sa fii cel care le impaca pe toate? E normal sa vrei sa protejezi cat mai mult mama, cu atat mai mult cu cat ea are nevoie, deseori, de un umar pe care sa planga, cand hormonii sarcinii isi fac de cap. Tu, desi te simti neputincios, incerci sa pui totul in ordine si te simti coplesit psihic. Relaxeaza-te! Mama, de cele mai multe ori, are nevoie doar sa o asculti, de nimic mai mult. Ascult-o! acesta-i cel mai mare bine pe care i-l poti face acum.


Saptamana 19

Copilul:
Copilul este acum acoperit cu o substanta ceroasa - vernix caseosa, care acopera pielea lui delicata si o protejeaza sa nu se crape sau sa se zgarie usor. Prematurii se pot naste inveliti in acest vernix. In creier se dezvolta milioane de neuroni motorii, care vor deveni nervii prin care muschii se vor conecta la creier. Drept rezultat, copilul va fi capabil sa faca miscari constiente, cum sunt suptul degetului alaturi de miscarile involuntare.

Mama:
Temerile legate de sanatatea copilului se vor diminua, deobicei, intre saptamanile 18 si 20 cand vei simti primele lui miscari. Primele miscari, fluturari usoare sau ca o zvacnire a stomacului (deobicei in zona ombilicala), vor fi mai tarziu inlocuite de suturi, pocnituri si posibile sughituri ale copilului. Fiecare copil are stilul lui personal in miscari, dar daca esti ingrijorata in privinta lor sau ai observat o descrestere in frecventa si numarul lor, adreseaza-te medicului.
Daca te ingrijoreaza faptul ca facand sex vei rani copilul, sa stii ca te inseli. In cazul unei sarcini normale, sexul este considerat inofensiv pe toata perioada ei. Dar asta nu inseamna ca este obligatoriu sa faci sex. De multe ori, oboseala, greturile, greutatea corporala anuleaza dorinta si este normal. Pastreaza "legatura" cu partenerul tau, chiar daca nu exista si contactul sexual. Sarutari, imbratisari si mangaieri tandre sunt de multe ori suficiente sa satisfaca dorintele la amandoi pe aceasta perioada.

Tatal:
Ai simtit prima miscare a fatului si BUM! simti cu adevarat ca VEI FI TATA! Esti emotionat si ingrozit in acelasi timp. O gramada de intrebari de genul: sunt pregatit sa fiu tata? voi putea fi un tata bun? voi putea avea grija de familia mea? te coplesesc. Toate aceste reactii sunt normale si probabil mama le simte la fel de puternic ca si tine. Discutati despre aceste sentimente amandoi. Citeste despre sarcina, nastere si cresterea copilului. Ia o pauza ca sa te relaxezi din cand in cand. Nu-ti face insa atatea probleme, faptul ca deja citesti aceste randuri, spune foarte mult despre ce fel de parinte vei fi!


Saptamana 20

Copilul:
Esti la jumatatea drumului! Timp de 20 de saptamani copilul a crescut semnificativ de la prima celula care s-a divizat. Fatul masoara acum 14-16 cm si cantareste 260 grame. Uterul se mareste tot mai mult pentru a creea spatiu dezvoltarii copilului si va incepe sa preseze pe plamani, stomac, vezica urinara si rinichi. Sub stratul de vernix ce acopera pielea, aceasta se dezvolta formandu-se straturi, incluzind derma, epiderma si stratul subcutanat. Parul si unghiile continua sa creasca in aceasta saptamana.

Mama:
Medicul/moasa o sa-ti recomande probabil o ecografie (test de diagnoza cu ajutorul ultrasunetelor). Cu ajutorul acesteia se poate determina acum marimea si pozitia fatului, orice anomalii structurale ale oaselor si organelor. La ecografie se pot studia si cordonul ombilical, placenta si lichidul amniotic. Discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele acestui test.

Tatal:
Mama cauta informatii despre cursuri privind sarcina, nasterea si cresterea copilului si-ti da si tie informatii legate de zile si ore de desfasurare a acestora. Acest lucru este important pentru mama si este recomandabil sa o sustii moral si sa o insotesti acolo. Chiar daca ai sentimentul ca, in comparatie cu alti viitori tati, nu pari la fel de incantat de idee, gandeste-te ca aceste cursuri iti ofera posibilitatea sa pui intrebari la obiect instructorilor si sa fii printre cei care au poate aceleasi frustrari ca si ale tale.


Saptamana 21

Copilul:
Lichidul amniotic, destinat pana acum protectiei si sustinerii copilului va mai indeplini o functie de acum incolo. Intestinele copilului s-au dezvoltat suficient cat sa permita absorbtia unei cantitati mici de zahar din lichidul pe care il inghite si transportul acesteia prin sistemul digestiv catre intestine. Restul hranei va continua sa treaca prin placenta de la tine la copil.
Pana acum ficatul si splina erau responsabile de producerea celulelor de sange (ficatul va continua sa faca acest lucru pana in momentul nasterii). Acum insa maduva osoasa s-a dezvoltat suficient cat sa-si aduca contributia la formarea celulelor de sange.

Mama:
Oare exercitiul fizic pe perioada sarcinii este periculos? In general nu, si depinde de exercitiile fizice pentru care optezi. Acestea te pot mentine intr-o forma excelenta pe perioada sarcinii si pot reduce aparitia varicelor, a cresterii in greutate sau a durerilor de spate. Dar nu este momentul sa incepi un sport de performanta, trebuie sa o iei mai usor. Pentru a evita orice fel de accident (ligamentele se relaxeaza pe perioada sarcinii), poti opta pentru sporturi cum sunt yoga, inotul sau mersul pe jos. Discuta cu medicul despre aceste exercitii fizice inainte de a le incepe.

Tatal:
Cum cel de-al doilea trimestru de sarcina este cel mai usor de suportat, este timpul sa faci planuri de vacanta impreuna cu mama. Nu uita insa sa discuti si cu medicul despre acest lucru. Daca insa nu va puteti permite aceasta "escapada", incercati sa va petreceti cat mai mult timp impreuna.


Saptamana 22

Copilul:
Simturile copilului cu care va cunoaste lumea se dezvolta zilnic. Mugurii papilelor gustative incep sa se formeze pe limba, iar creierul si terminatiile nervoase sunt suficient dezvoltate ca sa permita fatului sa simta atingerea. Copilul va experimenta acest lucru, mingaindu-si fata, sugandu-si degetul sau descoperind cum se misca alte parti ale corpului.
Sistemul reproductiv isi continua evolutia. La baieti, testiculele incep sa coboare din abdomen, iar la fete, uterul si ovarele sunt asezate in locul final si vaginul incepe sa se dezvolte.

Mama:
Din aceasta saptamana este posibil sa simti cum uterul exerseaza pentru nastere, cu contractii neregulate, fara dureri (contractii Braxton-Hicks). Probabil vei simti cum uterul se contracta spre varf, dar nu te ingrijora, copilul chiar daca va simti acest lucru, nu va pati nimic. Contractiile Braxton-Hicks nu afecteaza cu nimic si nu sunt periculoase. Daca insa devin dureroase si apar mai mult de patru timp de o ora, anunta medicul de urgenta, deoarece contractiile dureroase si regulate pot semnala o nastere prematura.

Tatal:
Unii parinti se pun usor de acord in privinta numelui pentru copil. La altii apare un adevarat razboi. Iata cateva idei pentru rezolvarea acestei probleme "spinoase" uneori: faceti separat, tu si mama, liste cu cate 10 nume preferate pentru copil (fata si baiat). Faceti schimb de liste si subliniati-le pe cele care categoric nu va plac. Daca ceva nume supravietuiesc acestui proces puneti-le in discutie si incercati sa vedeti cum suna alaturi de numele de familie. Compromisul poate fi un cadou in acesta chestiune "importanta".


Saptamana 23

Copilul:
Pigmentul ce va colora pielea copilului se depoziteaza in aceasta saptamana. Desi corpul acumuleaza grasime, dar intr-un ritm mai lent decat cel al productiei de piele, aceasta continua sa fie flasca, avand un aspect zbarcit.
Miscarile zilnice ale copilului includ miscari ale degetelor de la maini si de la picioare, ale bratelor si picioarelor cu regularitate. Datorita acestora vei simti mai puternic prezenta micutului.
Pana acum copilul are 450 grame. Un copil nascut sub 500 grame poate supravietui numai cu asistenta medicala de specialitate, dar poate ramane cu o invaliditate usoara sau foarte severa pentru toata viata. Cercetarile in domeniu si rezultatele obtinute, imbunatatesc insa anual sansele de supravietuire a celor nascuti prematur.

Mama:
Cu cat te apropi de momentul nasterii, cu atat vei avea mai mult probleme sa-ti gasesti o pozitie comoda de somn. Anxietatea, urinarile frecvente, arsurile la stomac, crampele la picioare, si orice alt discomfort are ca rezultat reducerea numarului de ore de somn la gravide. In ciuda acestor probleme, sanatatea ta si a copilului depind foarte mult de timpul alocat odihnei. Incearca cu o baie calda (nu fierbinte), muzica in surdina, o carte relaxanta sau o cana de ceai.
Medicul recomanda, in general, sa optezi pentru dormitul pe o parte, nu pe spate sau pe stomac, pentru a nu impiedica circulatia sangelui spre placenta. Daca te simti incomfortabil in aceasta pozitie, incearca sa pui o perna mare intre genunchi pentru a reduce presiunea exercitata de greutatea corporala cand te intinzi pe o parte.

Tatal:
Incearca sa faci un gest dragut si neasteptat, cum ar fi sa speli rufele fara sa fi rugat sau sa pregatesti masa. Arata-i mamei cat de importanta este ea si cat de important esti si tu.


Saptamana 24

Copilul:
Desi copilul continua sa primeasca oxigen prin intermediul placentei, o data cu nasterea, plamanii lui vor prelua totul pe cont propriu. Pentru a face fata mediului exterior, plamanii vor incepe sa produca o substanta (surfactant) care va impiedica sacii de aer sa colapseze sau sa se lipeasca unul de altul cand inhaleaza aer, permitand respiratia usoara si normala.
Deoarece urechea interna este complet dezvoltata, copilul va fi capabil sa se echilibreze cand aluneca sus-jos, stanga-dreapta prin lichidul amniotic. Urechea interna controleaza balansul in organism.

Mama:
Intre saptamanile 24 si 28 se face un nou control medical amanuntit, incluzind o masurare a cantitatii de glucoza din organism. Cu aceasta analiza se poate descoperi diabetul gestational, o forma de diabet temporara pe perioada sarcinii, ce are ca efect un nivel scazut de zahar in sangele copilului. Prezenta acestei forme de diabet va creste sansele ca nasterea sa se faca prin cezariana, deoarece copilul poate fi foarte mare (macrosomia). Pentru masurarea nivelului de glucoza, va trebui sa bei o solutie de zahar si apoi ti se va lua o proba de sange. Daca nivelul de zahar din sange este anormal, vor urma alte analize despre care medicul iti va oferi mai multe detalii. In mod normal, diabetul gestational poate fi controlat cu ajutorul unei diete stricte (asemanatoare cu cea a diabeticilor), dar uneori este nevoie de administrarea unei doze de insulina zilnic.

Tatal:
Fotografiaz-o cat mai des pe mama. Chiar daca ei nu-i place cum arata acum, va aprecia aceste poze dupa ce va naste.


Saptamana 25

Copilul:
Cu palmele complet dezvoltate, cu degetele subtiri, copilul pipaie totul in jurul lui, inclusiv propria piele sau cordonul ombilical. Copilul capata dexteritate si poate sa-si stranga pumnul deja.
Probabil ai observat ca exista perioade de liniste si agitatie ale copilului si sunt mai usor de simtit miscarile lui cand incerci sa te relaxezi sau sa te odihnesti. Auzul este aproape complet dezvoltat si copilul iti poate auzi vocea!

Mama:
Datorita digestiei mai lente, sarcina iti poate aduce acum cateva neplaceri. Nu este de vina doar progesteronul care reduce viteza de golire a stomacului (pentru a permite absorbtia a cat mai multi nutrienti pentru copil), dar si uterul aflat in continua crestere va incepe sa preseze asupra stomacului. Savurarea mancarurilor preferate poate deveni un chin din cauza indigestiilor si a arsurilor la stomac. Incearca sa mananci mai des portii mici si evita alimentele grase si foarte condimentate.

Tatal:
Este timpul sa te gandesti la concediul pe care il poti lua, sau nu, cand se va naste copilul. Intereseaza-te la locul de munca pentru conditiile de plata (care difera de la o companie la alta) si cate zile libere iti poti lua. In unele tari concediul de maternitate/paternitate este platit, in altele nu. Este bine sa cunosti regulile si drepturile pe care le ai ca tata la compania unde lucrezi.


Saptamana 26

Copilul:
Desi pana acum ochii copilului au ramas inchisi, pentru ca in ultimele luni sa permita dezvoltarea retinei, ei se vor deschide si vor incepe sa clipeasca in aceasta saptamana. In functie de apartenenta etnica, copilul se va naste cu ochii albastri sau gri-albastrui (care se pot schimba in primele 6 luni de viata) ori caprui sau negri. Sprancenele incep sa creasca si mai mult par va apare pe cap.
Copilul cantareste aproape 850 grame, dar desi este firav, va continua sa castige mult in greutate in urmatoarele 14 saptamani.

Mama:
Uterul tau este comfortabil si protejeaza copilul tau pana la nastere. Dar ce se va intampla dupa ce se va naste? El sau ea se vor misca prin toata casa incat nimic nu va mai fi la locul lui. Fa-ti timp acum sa te gandesti cum sa-l protejezi mai tarziu pe micut de pericole: acopera prizele, elimina lucrurile mici cu care se poate ineca, instaleaza alarme pentru fum, gandeste-te cum sa blochezi accesul la scari. Incearca sa te gandesti la toate acestea, dar nu uita, ca indiferent de ele, fara supravegherea ta continua, copilul nu va fi in siguranta.
A sosit si timpul sa te interesezi cum sta treaba cu concediul de maternitate si concediul de ingrijire a copilului. Difera de la tara la tara!

Tatal:
Ai inceput sa te gandesti la locsorul copilului? Eventual propria lui camera? Multi parinti nu pregatesc nimic inainte de nastere, dar daca vrei ca totul sa fie facut la timp, poti incepe sa faci planuri pentru acest lucru. Zugraveste peretii in lipsa mamei (ca ea sa nu inhaleze vaporii toxici), iar apoi pregatiti patutul si restul lucrusoarelor impreuna. Acestea sunt cateva din lucrurile pe care le poti face pentru copil in aceste luni de asteptare.


Saptamana 27

Copilul:
Inainte de prima saptamana a celui de al treilea trimestru de sarcina, copilul va arata ca la nastere, dar mai slabut si mai mic. Desi plamanii, ficatul si sistemul imunitar nu sunt complet dezvoltate, copilul nascut acum ar avea sanse de supravietuire mai mari de 85%.
Pe masura ce auzul copilului continua sa se dezvolte, el va reusi sa-ti recunoasca vocea la fel de bine ca si pe cea a partenerului tau. Sunetele sunt estompate totusi, deoarece urechile sunt acoperite de vernix, strat subtire de ceara cu rol de protectie a pielii.

Mama:
Desi corpul tau se adapteaza natural lunilor de sarcina, protejeaza si hraneste copilul, este totusi bine sa cunosti cat mai multe despre ce va urma la venirea pe lume a copilului. Intereseaza-te de cursuri speciale pentru nastere oferite de maternitati sau asociatii de planificare familiala. Urmandu-le poti afla detalii legate de nastere, optiunile ce le ai pentru reducerea durerilor din timpul ei, la ce sa te astepti dupa nastere, problemele des intalnite la noi-nascuti, ingrijirea acestora, alaptarea naturala si artificiala, primul ajutor ce se poate oferi unui nou-nascut. Cunoscand toate aceste lucruri inainte de nastere vei avea mai multa incredere in reactiile si comportamentul tau ca mama, mai ales daca esti la primul copil.
Acum este timpul sa cauti un curs de pregatire pentru gravide, unde ai posibilitatea sa faci cunostinta cu respiratia Lamaze, tehnici de nastere si poate si tatal sa invete cum sa te ajute in timpul travaliului daca ii este permis sa asiste. Fii atenta ca daca ai posibilitatea si doresti, pregatirea pentru nastere cu ajutorul acupuncturii incepe mai devreme! In unele locuri, ai posibilitatea sa faci pregatirea in apa.

Tatal:
Este 2 noaptea si te visezi castigand una din cursele de Formula 1, cand brusc simti cum cineva te trage de nasturii de la pijama? Nauc de somn o intrebi: "Este timpul?", iar ea iti raspunde " Nu, bineinteles ca nu, mai sunt cateva saptamani. Dar VREAU niste cartofi prajiti de la McDonald's in ACEST MOMENT sau MOR. Te rooog, grabeste-te". Nu este nasterea... sunt poftele! Ea pofteste la ciudatenii si lucruri absurde si tu vrei doar sa dormi. Ea insista si stii bine ca nu vei mai reusi sa adormi pana nu-i vei indeplini dorinta. Ce-i de facut?
Iti suna familiar? Pregateste-te insa pentru astfel de treziri in miez de noapte cand va veni copilul - si pentru el sigur nu va trebui sa mergi dupa cartofi prajiti la McDonald's. Sugereaza-i mamei sa manance ceva mai sanatos, dar gandeste-te bine caci ea probabil nu va da "doi bani" pe ideea ta. Daca nimic nu merge, e bine sa ai pregatite de seara pantofii la usa si cheile de la masina.


Saptamana 28

Copilul:
Copilul cantareste acum 1100 grame si masoara 25 cm. La urmatorul consult medical medicul iti poate oferi informatii legate de modul in care este asezat copilul (unde se afla capul, fundul si picioarele). Daca simti cum capul lui preseaza pe colul uterin, probabil copilul s-a asezat deja cu capul in jos (pozitia de nastere ideala). Daca copilul s-a asezat transversal, probabil va fi nevoie de cezariana la nastere. Dar copilul are inca 2 luni pentru a-si schimba pozitia, deci nu fii ingrijorata daca el se afla in pozitie transversala deocamdata. Majoritatea copiilor isi schimba aceasta pozitie singuri.
Circumvolutiunile creierului continua sa se extinda si sa se dezvolte, se formeaza in continuare straturi protectoare de grasime si parul continua sa creasca.

Mama:
Pregateste-te de vizite cat mai dese la cabinetul medicului/moasei. Din aceasta saptamana, vizitele lunare vor deveni bi/saptamanale pana la nastere. Daca ai Rh-negativ, in aceasta saptamana vei primi prima doza de gamaglobulina si a doua doza va urma imediat dupa nastere. Gamaglobulina previne complicatii de genul icterului sau anemiei puternice daca sangele copilului cu Rh-pozitiv reactioneaza cu al tau (apare o reactie de aparare impotriva celulelor rosii de sange ale copilului).

Tatal:
Este ultimul trimestru de sarcina! Sarbatoreste evenimentul cumparand ceva dragut pentru copil sau imbracaminte lejera pentru mama. Trateaz-o pe mama cu un masaj pe burta sau la picioare.
Acest ultim trimestru de sarcina nu este usor pentru mama, de aceea are nevoie de sprijinul tau cat mai mult.


Saptamana 29

Copilul:
Copilul devine tot mai activ, fluturarile usoare de la inceput au devenit acum adevarate lovituri care cateodata iti taie respiratia. Daca observi o scadere a numarului de miscari (copilul trebuie sa se miste de cel putin 10 ori intr-o ora - verificarea se face intinsa in pat, o data pe zi pina la sfirsitul sarcinii; se consuma 1 pahar de lapte sau ceva energizant daca aceste miscari nu pot fi numarate timp de 1 ora; ca miscari se considera orice lovituri sau fluturari usoare), ia legatura cu medicul. Glanda suprarenala incepe sa produca hormoni cum sunt androgen si estrogen. Acesti hormoni stimuleaza productia prolactinei, alt hormon secretat de organismul mamei, care ajuta la formarea colostrului, laptele ce va hrani copilul in primele zile dupa nastere.

Mama:
Fierul este foarte important pe perioada sarcinii, deoarece ajuta la formarea celulelor rosii din sange, in numar mare conform cresterii volumului de sange si asigura copilului depozitul necesar de fier pentru primele luni dupa nastere. Trebuie sa consumi cel putin 30 mg de fier in fiecare zi pe parcursul ultimelor doua trimestre de sarcina. In general, nivelul de fier pe perioada sarcinii este deficitar, de aceea medicul iti va recomanda probabil o analiza de sange pentru a-l verifica (hemoglobina). Daca acest nivel este scazut vei primi prescriptie pentru supliment de fier.

Tatal:
Cauta informatii legate de nastere si discuta apoi cu mama despre acest subiect; astfel amandoi veti putea fi pregatiti pentru ce va urma peste cateva saptamani. Implicarea ta si suportul moral o vor ajuta foarte mult pe mama.


Saptamana 30

Copilul:
Cantarind acum aproape 1400 grame si masurand 27 cm, copilul continua sa castige in greutate si in straturi de grasime. Aceasta grasime va imbunatati aspectul pielii copilului si ii va tine de cald dupa nastere.
Copilul va incepe sa mimeze miscarile respiratorii miscandu-si in ritm repetat diafragma. Aceste miscari ritmice pot duce cateodata la sughit daca in mod accidental inhaleaza si lichid amniotic.

Mama:
Constipatia este o problema comuna a sarcinii. Hormonii care permit mentinerea sarcinii ingreuneaza considerabil procesul digestiv. Exersand cu regularitate si consumand alimente bogate in fibre, cum sunt legumele si cerealele, totul va fi mai usor de suportat.

Tatal:
In acest al treilea trimestru de sarcina mama are nevoie de tine mai mult decat oricand. Ea se va plange probabil de o serie de inconveniente datorate cresterii in volum. Ascult-o fara sa ai atentia distributiva. Ajut-o sa se relaxeze dupa-amiaza masandu-i spatele si picioarele. Nu uita ca ea doreste sa fi linga ea, iar afectiunea ta se va revarsa si asupra copilului.


Saptamana 31

Copilul:
Copilul primeste toti nutrientii de care are nevoie prin intermediul placentei, iar fluxul sanguin al acesteia este cel care permite copilului sa urineze. Copilul urineaza aproape o jumatate de litru in fiecare zi in lichidul amniotic. El inghite o parte din acest lichid, care insa este complet inlocuit de cateva ori pe zi. Daca exista exces de lichid in sacul amniotic (polihidramnioza), probabil copilul nu poate inghiti normal sau are obstructie gastrointestinala. Cand insa exista insuficient lichid amniotic (oligohidramnioza) probabil copilul nu urineaza cum trebuie si aceasta poate indica posibile probleme ale rinichilor sau tractului urinar. Medicul poate masura cantitatea de lichid amniotic in timpul ecografiei.

Mama:
Te-ai decis asupra modului de alaptare al copilului? Natural sau artificial? Desi in prezent se incurajeaza alaptarea naturala, decizia asupra acestui lucru iti apartine in totalitate. Inainte de a o lua, discuta cu medicul/moasa si eventual cu un specialist in probleme de lactatie despre avantajele si dezavantajele metodei pentru care vrei sa optezi.
Glandele galactofore vor incepe sa secrete saptamana aceasta colostrul. Colostrul este laptele gros, de culoare galbuie, care asigura copilului, in primele zile dupa nastere, caloriile si nutrientii necesari, aceasta pana cand va apare laptele, daca te hotarasti sa alaptezi natural. Daca constati ca iti curg sanii, foloseste tampoane pentru ei pentru a nu-ti pata hainele.
S-ar putea sa te trezesti noptile din cauza miscarilor prea multe ale copilului, dar linisteste-te ca il stii activ si sanatos. Daca miscarile se reduc foarte mult, nu ezita sa mergi la un control.

Tatal:
Decizia legata de cum va fi copilul alimentat apartine in totalitate mamei. Totusi, este foarte important, ca indiferent de calea aleasa, tu sa fi de acord si sa o susti moral pe mama. Discuta despre aceasta problema cu mama si puneti in balanta avantajele si dezavantajele. Incurajeaz-o pe mama indiferent de decizia pe care o ia. Daca ea opteaza sa alapteze natural, nu te simti dat la o parte!


Saptamana 32

Copilul:
Ultimele retusuri s-au terminat pentru copilul tau. Unghiile la maini si la picioare au crescut, genele, sprancenele si parul pe cap sunt evidente. Pufusorul (lanugo) ce-l acoperea pe copil din primul trimestru de sarcina cade, dar e posibil sa mai ramana o parte pe umeri si pe spate la nastere. Cu aproape 1800 grame si 29 cm, copilul are sanse foarte bune de supravietuire daca se naste acum.

Mama:
Treci prin experiente de genul: ingrasare puternica, dureri de cap sau probleme cu vederea? Acestea se pot datora preeclampsiei, provocata de tensiunea ridicata si poate pune in pericol viata mamei si a copilului pe parcursul ultimelor doua trimestre de sarcina. Preeclampsia poate duce la eclampsie, care poate cauza convulsii, coma sau chiar moartea mamei si a fatului. La fiecare consult medical vor fi verificate tensiunea, urina si daca ai probleme cu umflarea picioarelor. Daca insa ai de a face cu oricare dintre semnele preeclampsiei, ia legatura de urgenta cu medicul.

Tatal:
Daca ai ales sa nu cunosti sexul copilului, poti incerca sa-l ghicesti. Cu asta te pot ajuta si prietenii sau rudele. Exista multe teorii haioase despre sexul copilului. Daca esti prea nervos va fi fata. Daca ai reusit sa faci multe lucruri pentru casa va fi baiat, iar daca esti lenes va fi fata. Daca te-ai ingrasat o data cu sotia va fi baiat, iar de nu, fata. Si multe altele. Deci taticule, ce crezi ca vei avea? Baiat sau fata?


Saptamana 33

Copilul:
In aceste ultime saptamani de sarcina, bilioanele de neuroni dezvoltati in creierul copilului il vor ajuta sa invete despre mediul uterin ce-l inconjoara si ii va permite sa asculte, simta si chiar sa vada un pic. Pupilele pot detecta deja lumina, se pot contracta si dilata permitand copilului sa vada forme vagi. Ca si un nou-nascut, copilul doarme majoritatea timpului. Acum chiar poate trece la etapa de somn paradoxal, cand viseaza si apar asa numitele miscari rapide ale ochilor.
Plamanii copilului sunt aproape complet dezvoltati. Grasimea continua sa se depoziteze pentru a proteja si tine de cald copilului. Copilul isi va imbunatati greutatea foarte bine in aceste ultime saptamani de sarcina. Pana in acest moment copilul s-a asezat in pozitia de nastere. Medicul/moasa iti poate spune daca el este cu capul sau cu fundul inainte.

Mama:
Mai sunt maxim 2 luni si este bine sa te gandesti la cum vei suporta durerile pe durata travaliului. Probabil vei opta pentru tehnicile de respiratie, invatate la cursurile de Lamaze. Sau poate vei opta pentru un medicament asemanator morfinei (meperidine) care alunga din dureri, dar poate provoca greata pe durata travaliului. Sau pentru epidurala, prin care se administreaza un anestezic introdus la partea de jos a spatelui, ce va elimina complet durerile nasterii (dar o poate ingreuna deoarece nu mai ai tendinta sa impingi). Inainte de a te decide asupra vreuneia dintre optiuni, discuta cu medicul despre avantajele si dezavantajele fiecareia.

Tatal:
Mama se gandeste probabil la o petrecere pentru copil, inainte de a se naste. Daca ai timp incearca sa o ajuti sa pregateasca o lista cu invitati si sa pregateasca aceasta petrecere.


Saptamana 34

Copilul:
Calciul este un element important care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a gravidei. Calciul este necesar dezvoltarii oaselor copilului, iar daca acesta este in cantitati insuficiente, atunci depozitele pentru copil vor fi preluate din scheletul si dintii mamei. In aceasta perioada glandele suprarenale vor continua sa produca hormonii ce stimuleaza lactatia.
Stratul de vernix ce acopera pielea copilului devine tot mai subtire, in timp ce pufusorul (lanugo) a disparut aproape complet. Copiii nascuti la 34 de saptamani au in general plamanii bine dezvoltati, au in jur de 2250 grame si 32 cm si pot supravietui lumii exterioare fara interventii medicale de specialitate (poate vor fi conectati la oxigen cateva zile).

Mama:
Oboseala este principala problema care apare in ultima parte a sarcinii. Probleme cu somnul, dureri si crampe, castig in greutate, framantari legate de nastere si ingrijirea nou-nascutului sunt cateva din cele care te pot aduce la extenuare. Incearca sa te odihnesti cat poti de mult, noapte si zi, si evita cafeaua.

Tatal:
Mama se simte uriasa si greoaie acum. Probabil starile nervoase sunt tot mai dese. Repeta-i zilnic ca este frumoasa si ca va fi o mama minunata. Serveste-i micul dejun la pat si ajut-o sa se simta importanta si speciala.


Saptamana 35

Copilul:
Copilul cantareste deja in jur de 2550 grame, dar incepand cu aceasta saptamana el va creste in greutate foarte rapid, cu 225-350 grame in fiecare saptamana ce va urma. Grasimea continua se se depoziteze peste tot si in special pe umeri.
Datorita cresterii, copilul nu va mai avea suficient spatiu de miscare, deci vei sesiza o descrestere in numarul de miscari fetale, dar pot deveni mai puternice. Daca copilul se afla cu capul in jos, se va odihni cu acesta pe osul pubic, in asteptarea nasterii.

Mama:
Intr-un fel, te simti deja legata sufleteste de copilul ce creste in tine, iar aceasta legatura devine si mai puternica dupa nastere. Aceasta legatura "speciala" dintre mama si copil apare foarte des la cateva minute sau cateva zile dupa nastere, dar e posibil si mai tarziu. Aceasta legatura "speciala" nu numai ca te face sa-ti protejezi copilul si sa-i arati afectiune, dar ii ofera copilului siguranta in afara uterului.

Tatal:
Este teribil in cel de-al treilea trimestru! Mama este uriasa si obosita; tatal este nervos si obosit. Dorintele sexuale probabil s-au atenuat, dar inca exista pozitii prin care poti face sex cu mama. Dar exista si nesansa ca mama sa se simta incomfortabil in oricare dintre acestea si sexul ramane doar la stadiul de fantezie pentru tine. Trebuie insa sa te conformezi, toti suntem diferiti.
Incercati sa stati insa aproape, imbratisarile, sarutarile si mangaierile pot fi un mod de a ramane intimi in aceasta perioada.
Ofera-i un masaj pe spate mamei si fa-i o surpriza: pedichiura. Ea va fi tare fericita sa aiba unghiile frumoase si ingrijite cand va merge la spital.
Daca insa amandoi sunteti in "buna dispozitie", fiti creativi si alegeti pozitii prin care sa va simtiti bine. Nu fi dezamagit daca libido-ul mamei este foarte scazut.
Si nu uita, majoritatea medicilor recomanda abstinenta cel putin 3-6 saptamani dupa nastere!


Saptamana 36

Copilul:
Mogaldeata mica pe care ai vazut-o la prima ecografie a devenit un copilas dolofan. Grasimea se depune pe obraji acum si muschii puternici de supt contribuie la forma completa a fetei copilului. Copilul cantareste acum aproape 2750 grame.
Calciul matern a ajutat la formarea craniului copilului, dar acesta este inca destul de moale cat sa se poata modela usor la trecerea copilului prin canalul de nastere. Nu fi surprinsa daca copilul se va naste cu un cap deformat sau tesit! Dupa cateva ore sau zile capul va reveni la forma sa rotunda.

Mama:
Deja mergi saptamanal la un control medical. Medicul sau moasa iti vor face probabil un examen intern ca sa verifice colul uterin si sa vada daca acesta a inceput, sau nu, sa se dilate. Probabil ai simtit o coborire a copilului in pelvis si o scadere a presiunii pe care uterul o exercita asupra stomacului. Apetitul probabil iti va reveni datorita acestei coboriri si arsurile la stomac aproape vor dispare.

Tatal:
Mai este foarte putin pana la "linia de sosire". Totusi, taticule, sunt niste reguli de baza pe care ar trebui sa le cunosti:
  • DA, VEI FI SPERIAT sa tii in brate o fiinta umana un pic mai mare decat o minge de fotbal si care este COPILUL TAU.
  • NU te vei asfixia cand vei schimba scutecul murdar al copilului.
  • Voma copilului NU este deseu toxic, si NU vei muri otravit cand copilul va varsa toata mincarea pe camasa ta cea noua.
Serios vorbind, este "piatra de incercare" sa tii un bebelus agitat, cand el nu-si poate sustine capul. Dar cu cat iti vei tine mai des copilul in brate, cu atat te vei simti mai sigur pe tine. Trebuie sa fii capabil sa faci orice face si mama pentru copil, exceptand alaptatul la san. Vei descoperi existenta unei legaturi puternice intre tine si copil daca vei stii sa te implici in cresterea si ingrijirea lui.


Saptamana 37

Copilul:
In aceasta saptamana copilul este la termen, complet dezvoltat! Dar inca nu se opreste sa mai creasca; continua sa adauge grasime cam 40-50 grame pe zi. In general, la nastere, baietii cantaresc mai mult decat fetele.
Coordinarea copilului este foarte buna incat poate deja apuca cu degetele. Daca ii arati o lumina puternica, copilul se poate intoarce dupa ea in uter.

Mama:
Dupa aceasta saptamana este posibil sa pierzi dopul gelatinos care a ferit uterul de patrunderea infectiilor si a bacteriilor. Acest dop gelatinos se poate pierde cu cateva saptamani, zile sau ore inainte de nastere, si este gros, galbui si poate contine sange. Pe masura ce colul uterin se dilata pentru nastere, acest dop este indepartat. Fi sigura ca il anunti pe medic de orice scurgere survenita.
Aduna-ti lucrusoarele din timp pentru sala de nasteri!

Tatal:
Fi pregatit! Lucruri neprevazute se pot intampla pe perioada contractiilor si a nasterii propriu-zise, asa ca incearca sa planuiesti din timp cat mai multe lucruri posibile si sa-ti amintesti ca a fi flexibil in acele momente este foarte important. Incearca sa aranjezi si cele mai mici detalii astfel incat sa poti reactiona prompt in cazul evenimentelor neasteptate. Care sunt aceste mici detalii? Ce zici de ...
  • inregistrarea la spital.
  • un drum de proba pana la spital, cronometrat, luand in considerare si blocajul in trafic ce poate surveni in mod neasteptat.
  • documenteaza-te unde se afla intrare de urgenta si unde exista locuri de parcare.
  • o lista cu numere de telefon - poti uita de o persoana importanta sau de numarul ei de telefon cand esti agitat/nervos.
  • verifica-ti telefonul celular (daca ai) si daca spitalul iti permite folosirea lui in interior.
  • bagajul mamei si tot ce ai tu nevoie la spital (eventual haine de schimb daca mergi direct de la servici).
  • scaunel de masina pentru copil (car-seat-ul este obligatoriu in multe tari).
  • aranjeaza cine va avea grija de copiii mai mari, daca ei nu vor asista la nastere.
  • nu uita camera video sau aparatul foto.
GREU! Dar sunt atatea detalii carora nu le vei putea face fata in ultimele minute. Pastreaza-le libere pentru mama, ea va avea nevoie de prezenta ta la nastere (daca accesul ti se va permite in sala de nasteri). Fi pregatit!


Saptamana 38

Copilul:
Copilul cantareste aproape 3100 grame si masoara aproape 48 cm in lungime. Desi grasimea continua sa se acumuleze, ritmul s-a incetinit. Probabil vei observa incetarea cresterii sau o usoara scadere in greutate. De cand copilul are muschi cu care suge si inghite lichidul amniotic, materialul rezidual se acumuleaza in intestinele lui. Celule moarte apartinind intestinelor, pielii si puful de par sunt cateva dintre cele care contribuie la formarea meconiului, o substanta de culoare neagra-verzuie, care este primul reziduu fecal al copilului (se va elimina dupa nastere).
Daca vei avea un baiat, testiculele lui sunt complet coborite in scrot (exista si posibilitatea ca acest lucru sa nu fi avut loc). Daca vei avea o fata, labiile sunt complet dezvoltate.

Mama:
Deoarece copilul s-a angajat pe canalul nasterii si preseaza pe vezica urinara, vei simtii nevoia sa mergi foarte des la baie.
Tu si partenerul tau ati luat vreo decizie in privinta circumciziei? Circumcizia este o interventie chirurgicala prin care se elimina preputul (surplusul de piele ce acopera capul penisului ). Pentru unii parinti aceasta decizie este influentata de religie. Pentru altii alegerea este foarte greu de facut. Discuta despre avantajele si dezavantajele circumciziei cu medicul tau.

Tatal:
Arunci o privire asupra profilului mamei si vezi ditamai burta ...te simti brusc vinovat. Este obosita, nervoasa, satula de sarcina, nu poate dormi pentru ca la fiecare 30 de minute are nevoie la baie, are arsuri la stomac sau indigestie, si starea ei reflecta tot discomfortul pe care i-l ofera aceasta sarcina inaintata. Te simti raspunzator, dar stii ceva? Tu ESTI raspunzator!
Dar hai sa ne gandim cateva minute la asta. Mama nu poate concepe fara tata, iar tatal nu poate concepe fara mama (in mod normal). Aceasta face ca sarcina sa fie rezultatul unui efort in echipa. Este adevarat ca tu nu trebuie sa treci prin toate starile fizice de discomfort ale sarcinii, dar poti sa-ti imparti framintarile si gandurile cu mama si o poti privi cum se schimba sub ochii tai.
La ce este bun un tata? Tu stii deja raspunsul si de aceea citesti aceste randuri. Pentru a fi linga mama. Este un lucru important pe care tu il poti duce la capat! Nu poti simti transformarile fizice datorate sarcinii, dar poti fi linga mama, ajutand-o sa treaca mai usor peste toate. Si ce vei face cand mama va urla: "este numai vina TA"? Calm ii vei reaminti ca nu puteai face totul fara ajutorul ei ...


Saptamana 39

Copilul:
Cordonul ombilical ce transporta nutrienti de la placenta la copil are acum 50 cm si este gros de 1.3 cm. Deoarece copilul cantareste aproape 3250 grame si ocupa tot spatiul din uter, sunt frecvente cazurile cand cordonul se infasoara in jurul lui.
Aproape tot vernix-ul ce acoperea pielea a disparut, la fel si puful de par. Corpul tau incepe sa aprovizioneze copilul cu anticorpii proprii, prin placenta, si aceastia vor ajuta sistemul imunitar al copilului sa lupte cu infectiile in primele 6 luni de viata.

Mama:
False contractii, ce pot fi la fel de dureroase si puternice ca cele de la nastere, pot apare in aceasta saptamana. Contractiile false insa nu devin regulate si dispar daca esti activa.
Un alt semn de nastere, ruperea sacului amniotic ("pierderea apei") poate avea loc in aceasta saptamana. Unele femei pierd foarte multa apa, altele abia simt o usoara scurgere. Daca simti ca ai pierdut apa si ai contractii regulate ia legatura cu medicul/moasa.

Tatal:
Este aproape tata (sau din nou) si ai reusit (aproape) sa supravietuiesti acestei sarcini. Probabil esti nervos si negi ca momentul se apropie, dar este normal. In cateva zile (saptamani) nu-ti vei mai aminti ce ai mincat la micul dejun (sau daca l-ai avut) deci alunga grijile de acum. Bucura-te de aceste ultime momente alaturi de mama (sau de alti 3, 4 copii) si fii mindru de tine ca tata. Daca nu ar fi asa, nu ai citi aceste randuri!


Saptamana 40

Copilul:
Dupa multe saptamani de asteptare, copilul este aici! Sau poate nu - numai 5% dintre femei nasc la termen, si multe mame, aflate la prima nastere, asteapta pana la 2 saptamani sosirea copilului.
Copilul nascut la 40 de saptamani cantareste aproape 3500 grame si masoara intre 48-51 cm. Nu te astepta la un copil ca in reclame, deseori nou-nascutul are capul deformat si poate fi inca acoperit cu vernix si sange. Pielea copilului poate fi decolorata, patata, sau inchisa la culoare - toate aceste variatii sunt complet normale.
Datorita prezentei hormonilor tai in sistemul copilului, organele lui genitale (scrotul la baieti si labiile la fete) pot sa para mai mari. Copilul, fie fata sau baiat, poate chiar secreta lapte prin sfarcurile mici. Toate acestea sunt perfect normale si dispar in cateva zile.
Imediat dupa nastere, medicul va scoate mucus din nasul si gura copilului si vei auzi primul lui tipat. Copilul va fi asezat probabil pe abdomenul tau si i se va taia cordonul ombilical (uneori aceasta onoare este acordata tatalui). O serie de masuratori si verificari scurte (Scorul Apgar) vor fi facute pe copil pentru a-i studia reactiile si semnele vitale, va fi cantarit si masurat. Daca sarcina a fost cu risc sau cezariana este necesara, la nastere va asista si un neonatolog (specializat in terapia intensiva a nou-nascutilor) pentru a lua in primire imediat copilul. Daca copilul va avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a-l adapta la mediul inconjurator, acestea vor avea prioritate si abia apoi va fi asezat in bratele tale.

Mama:
In aceasta saptamana va avea loc inilnirea mult asteptata cu copilul tau! Inainte insa de a-l cunoaste trebuie sa treci prin etapele nasterii. Probabil stii deja despre cele trei etape ale nasterii de la cursurile prenatale. In prima etapa a nasterii (travaliul), colul uterin se intande si subtiaza prin contractarea uterului la intervale regulate. In cea de a doua etapa (nasterea propriu-zisa) copilul este impins prin canalul nasterii si eliminat. In cea de a treia etapa se elimina placenta.
Daca termenul a fost depasit cu o saptamana, medicul va monitoriza bataile inimii copilului, miscarile ce ii asigura necesarul de oxigen si daca sistemul nervos raspunde. Discuta cu medicul detaliile legate de aceste masuratori.
Cateodata mama-natura are nevoie de ajutor. Daca nasterea nu progreseaza, sau sanatatea ta sau a copilului o cer, medicul poate induce nasterea prin ruperea membranelor sau prin administrarea de hormon oxitocin sau a altor medicamente. Daca insa sarcina prezinta risc crescut sau alte complicatii pot apare la nastere, este recomandata nasterea prin cezariana.
Unele femei aleg cezariana ca mod de nastere, putand astfel sa fixeze singure data nasterii copilului. Daca esti una dintre ele, probabil vei putea sa te pregatesti emotional si mental pentru nastere - aceasta te poate ajuta sa nu fii dezamagita ca si alte femei ce nu pot da nastere pe cale naturala. Dar si daca va trebui sa treci printr-o cezariana neprevazuta, nu te ingrijora, legatura speciala dintre tine si copil tot va apare.
Poate ca nu va fi nasterea pe care ai visat-o, dar venirea pe lume a copilului este cea mai importanta. Saptamanile de asteptare au luat sfarsit!
Mult noroc cu copilul tau!

Tatal:
Asta este taticule! Incearca sa te odihnesti in ultimele zile, inainte de a fii binevenit in randul parintilor insomniaci. Daca mama a depasit termenul, fiecare zi pare sa fie o eternitate. Linisteste-te, nici o sarcina nu dureaza o eternitate!
Felicitari! Esti un tata minunat si ai fost un suport moral nemaipomenit pentru mama!


Saptamana 41

Copilul:
Copilul se afla inca la "purtator"? Te surprinde acest lucru? Nu-i nevoie, cu atat mai mult cu cat majoritatea primelor sarcini depasesc in medie cu 4-5 zile data probabila a nasterii. Copilul se simte in siguranta si este fericit acolo in interior. In general, copiii peste termen cantaresc mai mult, au mai mult par sau sunt mai alerti decat cei nascuti la termen. Trebuie sa stii insa ca un copil se naste la termenul lui, care de multe ori nu coincide cu cel calculat initial.

Mama:
SURPRIZA! Inca nu ai nascut, desi termenul initial a trecut! Stai linistita ca nu esti singura in aceasta situatie, multe femei nasc inainte de termen sau dupa el si asta uneori se datoreaza calculelor gresite a datei probabile a nasterii. Esti frustata si obosita sa fii insarcinata, dar impaca-te cu ideea ca nu a venit inca timpul ca bebelusul tau sa se nasca. Poti sa incerci cateva sfaturi de inducere a contractiilor: contact sexual (prostaglandinele continute in materialul genetic al partenerului pot duce la dilatarea cervixului), plimbari pe jos sau urcat scarile, ceai din frunze de zmeura etc. Iti vei vizita mai des medicul, iar acesta va efectua probabil unele teste prin care sa se asigure ca bebelusul este bine. Profita inca de sarcina si odihneste-te cat mai mult!

Tatal:
Esti ingrijorat si tu un pic? Framantarile mamei nu te lasa nici pe tine sa dormi? Incearca sa o linistesti, mai ales pe timpul noptii. Fa-i un masaj inainte de culcare si asigur-o ca esti aproape si are pe umarul cui sa se planga.


Saptamana 42

Copilul:
Copiii nu iau foarte mult in greutate dupa cea de a 38-saptamana de sarcina, iar cei care au depasit 42 de saptamani pierd in greutate si din rezerva de grasime. Miscarile copilului trebuie insa monitorizate in permanenta de catre mama.

Mama:
Este normal sa fi ingrijorata de ce face cel mic. Important pentru tine este sa stii ca desi ai depasit termenul, in general copilul este bine. Daca ai avut o sarcina fara complicatii, o saptamana sau doua in plus fata de data probabila a nasterii nu reprezinta o problema. De fapt 10% dintre primele sarcini depasesc cu doua saptamani termenul initial. Rar se intampla insa ca o sarcina sa fie lasata sa ajunga la sfarsitul celor 42 de saptamani. De multe ori se administreaza geluri ce contin prostaglandine sau injectii cu oxitocin (pitocin) pentru dilatarea cervixului, astfel incat sa se poata induce nasterea.

Tatal:
Deja s-a intrecut masura, nu? Continua sa o incurajezi pe mama si impreuna discutati ce variante exista in cazul in care nasterea nu se declanseaza natural. Consulta si medicul in privinta acestor variante!


































Niciun comentariu: