vineri, 28 decembrie 2007

ALAPTAREA. Sfaturi pentru proaspete mamici

editat la 03/13/2003

Avantajele alaptarii naturale sint multe si acestea includ intarirea sistemului imunitar al copilului, sau protejarea lui de ulterioare infectii ale urechii.


Desi alaptarea este una dintre cele mai vechi experiente naturale, desfasurarea ei in conditii optime necesita de multe ori practica si rabdare multa, iar uneori mama si copilul pot intampina greutati. Multe femei reusesc sa treaca peste etapele dificile de la inceputul alaptarii cu ajutorul unei asistente medicale, a unei prietene, sore, mame sau a unui expert in probleme de lactatie.

Etapele de baza ale alaptarii sunt:
    • Alaptarea se va face cat mai repede dupa nastere, in functie de cat de pregatita esti fizic si moral (unele mame au prima tentativa chiar in sala de nastere). Copilul se naste cu dorinta de a suge; deci lasa-l sa incerce.

    • Spala-te cu grija pe maini (orice intra in contact cu sanul trebuie sa fie foarte curat). Sterge sfarcurile si areolele cu un tampon imbibat in apa fiarta si racita, ceai de musetel sau ser fiziologic.

    • Aseaza-te comfortabil in pozitia de alaptare preferata (in sezut, culcat, "minge de fotbal american", mai tarziu in picioare sau oricare va este comod tie si copilului) si ai grija sa-ti fie sustinuti muschii, altfel alaptarea ar putea afecta muschi spatelui, ai picoarelor, ai sanilor.

    • Asigura-te ca ai copilul treaz cand incepi sa-l alaptezi. Atinge-i usor obrazul, cu degetul, sau stringe-l usor de nas daca este adormit.

    • Pozitioneaza copilul astfel incat el sa aiba corpul cu fata spre corpul tau, cat mai aproape de el.

    • Ridica copilul la nivelul sanului - nu te apleca tu spre el.

    • Cu mana libera, prinde sinul intre aratator si degetul cel mare (sau intre aratator si degetul mijlociu) si usor atinge obrazul copilului cu sfarcul.

    • Cand copilul deschide gura si isi misca capul spre sfarc (primul reflex cu care se naste - la contactul cu pielea mamei si mirosul laptelui, copilul isi deschide gura instantaneu), introdu-i sfarcul, asigurandu-te ca intreaga areola se afla in gura. O metoda ar fi sa iti prinzi sfarcul intre degetul mare in partea de sus si aratator dedesubt. Asa poti ghida mai bine sfarcul. Asigura-te ca sfarcul se afla deasupra limbii si nu dedesubtul ei.

    • Daca este necesar, apasa un pic pe san ca acesta sa nu blocheze nasul copilului.

    • Lasa copilul sa suga timp de 10-15 minute la primul san.

    • Pentru a schimba sanul, indeparteaza gurita copilului fara a-l brusca, prin apasarea usoara a barbiei, prin strangerea usoara de nas, apasarea usoara a coltului gurii sau prin presarea sanului langa mamelon.

    • Pozitioneaza copilul la celalalt san si repeta aceleasi etape ca si la primul. Lasa copilul sa suga timp de 10-15 minute si la cel de al doilea san. Este bine sa oferi ambii sani la fiecare alaptare (in acest mod se golesc uniform si sunt stimulati sa secrete lapte in egala masura). La urmatoarea alaptare incepe cu ultimul san oferit, este posibil ca el sa nu fi fost golit in intregime. Daca insa copilul se va satura la un singur san, la urmatorul alaptat nu uita sa i-l oferi pe celalalt plin (e bine insa sa eviti aceasta situatie - poate avea loc obstructionarea canalelor galactofore din cauza cantitatii de lapte prea mari acumulate si, in cel mai rau caz, poate apare mastita - abces la san).

    • Dupa alaptat spala-te pe maini, curata mameloanele din nou cu apa fiarta si racita, ceai de musetel sau ser fiziologic si lasa-ti sfarcurile sa se usuce descoperite pentru cel putin 15 minute inainte de a le acoperi. In cazul aparitiei ragadelor (fisuri), unge sfarcurile cu propriul lapte (cativa stropi) sau cu glicerina boraxata si lasa-i descoperiti sa se usuce. Inainte de alaptare nu uita insa sa cureti sanii conform recomandarilor de mai sus.

    • Alapteaza copilului la fiecare 1 1/2 - 2 ore sau cst de des are el nevoie. Copilul are nevoie sa fie alaptat de 8-12 ori in 24 de ore.

    • Nu incerca sa fixezi un program nou-nascutului, hraneste-l atunci cand este infometat.

Copilul va suge cu forta la inceputul alaptarii iar spre sfarsit probabil va adormi, satisfacut. Daca insa dupa ce s-a saturat, continua sa morfoleasca sanul, trebuie oprit. Altfel va inghiti mult aer si asta il va face sa vomite sau va rani mamelonul (apar ragade sau fisuri).

O data terminata alaptarea, copilul trebuie determinat sa regurgiteze; tine-l ridicat la verticala cu capul pe umarul tau (pentru protectie, pune-ti un prosop sau o carpa curata pe umar - copilul poate elimina si o cantitate mica de lapte la regurgitare). Incearca sa-l bati usor cu palma pe spate daca nu regurgiteaza imediat pentru ca nu este bine sa fie asezat la orizontala fara a elimina aerul retinut pe parcursul suptului (poate voma si laptele ii poate optura bronhiile ducand la asfixiere acuta sau probleme bronho-pulmonare mai mult sau mai putin grave). Pentru a evita si colicile de multe ori, o plimbare cu copilul pe umar, timp de 15-20 de minute va fi benefica.

Eliminarea unei cantitati mici de lapte la regurgitare nu trebuie sa te ingrijoreze; orificiul musculos (cardia) care leaga esofagul de stomac nu functioneaza inca perfect la nou-nascut. Daca insa regurgiteaza mult lapte si are accese dese de voma consulta imediat pediatrul, copilul poate avea alte probleme medicale (reflux gastroesofagian).

!!! Daca primele alaptari vor fi scurte, maxim 10 minute, urmatoarele vor fi din ce in ce mai lungi ajungind la 20-30 de minute. Explicatia insa este foarte simpla: la 1-2 zile copilul are nevoie doar de 10-20 de grame de lapte, in timp ce la o luna cererea creste la 100 de grame.

!!! Daca ai prea mult lapte si vrei sa eviti abcesele, goleste-ti complet sanii dupa alaptat (prin muls) si incearca ca in timpul alaptarii sa nu tremuri de frig. Daca insa iti apar umflaturi la sani (canale blocate - noduroase si dureroase) incearca prin masaj usor (un pic mai apasat pe umflatura), de la baza sanului spre sfarc, sa desfunzi acest canal. Pentru a usura procesul, foloseste o crema de corp sau incearca sub dusul cald. Repeta masajul de cateva ori pe zi, la scurt timp dupa un alaptat (niciodata inainte), 1-2 zile daca este necesar. In acest mod se evita aparitia abceselor (mastita).

!!! Daca nu poti alapta copilul direct la san, foloseste pompa manuala sau electrica si pune laptele colectat intr-un biberon bine sterilizat. Incearca sa alimentezi natural copilul timp cat mai indelungat, evitand trecerea prea usoara la laptele formula.
Laptele matern colectat in containere sau pungi sterile, poate fi pastrat la frigider maxim 24 de ore si timp mai indelungat la congelator (se vor respecta insa conditiile de decongelare).

Sanatate la mamici si copilasi si lapte mult si bun!

Surse:
Experienta personala
The Children's hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston
Cum imi cresc copilul - Laurence Pernoud

Niciun comentariu: