vineri, 28 decembrie 2007

ALAPTAREA - probleme ce pot aparea

editat la 06/02/2002

Laptele matern este cel mai bun, asa spun majoritatea specialistilor in puericultura. Dar ce te faci daca contrar vointei tale, copilul tau refuza sa-l mai bea?

Datorita alimentatiei solide si diversificate, in multe cazuri, copiii mai mari de 1 an incep sa refuze alaptatul. Ei incearca astfel sa devina tot mai independenti si sa prefere in locul sinului, biberonul sau chiar laptele la canita. Dar asta se poate intimpla si in cazul celor mai mici, care au fost alaptati foarte bine, dar brusc nu mai vor sinul. Refuzul alaptarii poate apare din mai multe motive:

  • aparitia dintilor,
  • o raceala, un rosu in git, otita sau un nas infundat,
  • prea multe biberoane, asta ducind la scaderea secretiei lactate a mamei,
  • o dezvoltare motorie cum este mersul de-a busilea sau in picioare,
  • suptul suzeteti sau a degetului,
  • o schimbare in rutina ca de pilda mutarea in alt loc, stresul unei vacante sau reintoarcerea mamei la lucru.

  • Un refuz al alaptarii poate dura citeva zile sau saptamini. Pe perioada in care bebelusul refuza alaptarea, mama trebuie sa se mulga cu pompa sau manual. Laptele matern poate fi adaugat in hrana solida sau poate fi dat cu o canita sau cu lingura. Incercati sa alaptati asezata in alta pozitie, mai comoda pentru copil Cu multa rabdare, mingiieri si soapte la urechea micutului veti reusi, de cele mai multe ori, sa-l faceti sa accepte din nou sinul. Daca aceste metode nu vor da rezultate in 1-2 saptamini, acceptati ideea ca trebuie sa intarcati si oferiti-i copilului lapte formulat, recomandat inainte de implinirea virstei de 1 an. Cel de vaca este mult prea gras si de multe ori, greu digerabil. Nu uitati insa ca dupa primele 6 luni, laptele matern devine mult mai sarac in elemente nutritive si de aceea se recomanda si diversificarea alimentatiei inainte sau dupa aceasta virsta.

    Niciun comentariu: