sâmbătă, 29 decembrie 2007

Tort Diplomat (d-na Venera & mama)

editat la 12/01/2003

Varianta I

Blatul: piscoturi de sampanie
Crema: 3 oua mari, 150 ml apa, 250 gr zahar, 750 gr frisca, 13 foi sau 40 gr granule de gelatina, 150 ml lichior triplusec, 150 fructe confiate (gem din coji de portocale, coji de pepene din dulceata), 15 ml rom, 1 plic de zahar vanilat
Pentru ornat: 750 gr frisca, 3 albusuri, 6 foi de gelatina sau 18 g granule de gelatina, 100 ml apa, 150 gr zahar tos, 1 plic de zahar vanilat

Se pregatesc 2 forme de chec lungi si inguste care se tapeteaza cu o foaie de nailon subtire, indoita la colturi in unghi drept ca sa nu faca cute. Dupa aceea se aseaza lateral si la baza, piscoturile rupte dupa inaltimea formei (se aseaza vertical unul linga altul, iar la baza pot fi si rupte) si apoi se stropesc cu jumatate din cantitatea de lichior.
Intr-un vas de cca. 3 L se pune gelatina la inmuiat in apa rece, cca. 1 ora. Frisca pentru crema (tinuta la congelator 2-3 ore) se bate spuma, neindulcita, si se introduce in frigider. Frisca pentru ornat se pastreaza nebatuta, tinindu-se 2-3 ore in congelator inainte de folosire.
Dupa ce gelatina s-a inmuiat se adauga galbenusurile si restul de zahar si se bate timp de 8-10 minute (pe un alt vas cu apa clocotita) pina cind se dizolva bine gelatina si se leaga sodoul cu galbenusurile. Cind se ia de pe aburi se adauga fructele confiate si zaharul vanilat, amestecind in continuare (pe un vas cu apa rece) pina ajunge la temperatura degetului. Albusurile pentru crema se bat spuma, se adauga 150 gr zahar tos si romul, iar spuma se bate in continuare pina se intareste (sa nu cada de pe tel). Albusurile se rastoarna peste gelatina si se amesteca bine cu telul, prin rasturnare, de citeva ori, pina la omogenizare. Se adauga apoi lichiorul ramas, toata frisca rece batuta si se amesteca cu telul prin rasturnare, pina la fundul vasului, pina cind compozitia se umfla si se intareste, fara sa se granuleze. (nu se amesteca mai mult de atit).
Crema se desarta in ambele tavi, se niveleaza si se lasa la frigider 2-3 ore ca sa se inchege bine. Dupa aceea se pune cite un platou deasupra fiecarei tavi, se rastoarna si se desprinde nailonul.

Se pregateste frisca de ornat. Gelatina se inmoaie in cana cu apa rece timp de 1 ora. Se adauga zaharul si se trece cana pe un vas cu apa fierbinte, se amesteca 1-2 minute pina se topeste complet gelatina, se adauga zaharul vanilat si apoi se amesteca pe un vas cu apa rece pina ce ajunge la temperatura degetului. Frisca tinuta 2-3 ore la congelator se bate fara zahar. Din ea se ia o lingura si se amesteca, prin rasturnare, de citeva ori, cu gelatina, pina se omogenizeaza. Apoi gelatina se rastoarna peste toata frisca batuta si se amesteca totul prin rasturnare, cu lingura, pina la fundul vasului, cu miscari usoare, pina cind frisca se va intari fara sa se granuleze.

Tortul se orneaza cu frisca, cu ajutorul cornetului cu sprit crestat la virf, trasind dire ondulate astfel incit sa se vada si piscoturile de pe margine. Se lasa la rece pina la servire.

Tortul se poate face si intr-o cratita rotunda. Aceasta se tapeteaza cu felii de portocale sau kiwi la baza, iar pe margine se pun piscoturile rupte dupa inaltimea ei. Se toarna crema, si deasupra se aseaza restul de piscoturi. Tortul se lasa la frigider peste noapte si se scoate din cratita pe un platou, prin rasturnare. Apoi se orneaza cu frisca.

In afara de fructe confiate, in crema se pot pun, tocate marunt, portocale, mandarine, kiwi, banane sau capsuni.
Tortul diplomat se poate face si fara lichior, iar piscoturile pot fi stropite cu sirop de zahar sau zeama de compot (fructele se pot adauga in crema).


Varianta II.
Blatul: 3 oua, 3 linguri cu virf de zahar, 1 pliculet de zahar vanilat, 3 linguri de faina

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat spuma, se adauga zaharul si se bate spuma in continuare pina nu mai cade de pe tel. Se adauga cite un galbenus, zaharul vanilat si apoi la sfirsit faina, care se incorporeaza prin amestecare usoara, pina la fundul vasului (pentru a nu strica bulele de aer formate).
Se toarna in forma tapetata cu ulei si faina si se coace la foc mijlociu cca. 30 de minute. Se taie in doua parti egale. Intre cele doua se pune crema de tort si deasupra se orneaza cu frisca si fructe.

Niciun comentariu: